LIGE PETICE

Kao 16-godišnjak razbjesnio je Mamića. Sad posrnulog velikana vodi prema naslovu

Foto: Andrea Staccioli/Guliver Image

KAD JE Romelu Lukaku sredinom rujna 2009. na Maksimiru kao 16-godišnjak ušao u igru, izgledao je zastrašujuće. Par minuta nakon toga je povukao loptu u sprintu 50 metara s Ivicom Vrdoljakom na leđima i asistirao na drugu stativu.

Bio je to gol za konačnih 2:0, a Anderlecht je Dinamu već na startu grupne faze Europa lige pokvario planove o povijesnom proljeću u Europi, prvom nakon 40 godina.

Dejan Lovren je nakon utakmice rekao naglas ono što su svi mislili. "Ako je njemu 16 godina, meni su 32", komentirao je tada 20-godišnji stoper. Bijesan je bio i Zdravko Mamić: "Ne mogu ja biti odgovoran za europski neuspjeh zato što Vrdoljak nije napravio faul kakav se nauči napraviti u limačima". 

Međutim, budućnost je pokazala da je prekršaj nad tim mladićem puno teže napraviti nego što izgleda. Lukaku je danas na dobrom putu da osvoji prvi veliki trofej u karijeri. Inter maršira prema naslovu prvaka Italije, a belgijski napadač njegov je glavni igrač.

Sa 16 ga stoperi nisu voljeli čuvati. S 27 ga se boje

Kao što je njegova konstitucija dala naslućivati i one večeri na Maksimiru, Lukaku je izrastao u fizičku zvijer. Po rodnom listu je bio tinejdžer, ali je već tada izgledao kao muškarac među dječacima. Deset godina stariji profesionalni nogometaši odbijali su se od njega kao od betonskog zida. Lovren je već tada dao do znanja da braniči ne vole igrati protiv takvih igrača, ali danas se 27-godišnjeg Lukakua stoperi boje.

Sposoban je u trenutku napraviti tranziciju od igrača koji igra s dva braniča na leđima i zadržava loptu do brzanca koji napada prostor iza leđa obrane. Čak i kada mu gusta zonska obrana smanji manevarski prostor, dovoljno je snažan da može primiti loptu i razigrati suigrače. Danas je po moći i efikasnosti jedan od najboljih napadača Serie A, ali i Europe.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ovakve brojke posebno su impresivne ako ih stavimo u kontekst momčadi i sustava u kojem Lukaku igra. Conte od njega traži da bude prva opcija za okomit pas nakon osvojene lopte, čitavo vrijeme mora raditi bez lopte i otvarati pukotine u obrani. Lukaku je prototip idealnog napadača u sustavu koji ima dva igrača u prednjoj liniji. Lautaro Martinez je već na učinku od 13 golova u 24 utakmice. Lani je nakon 35 kola imao 14 golova, a velike zasluge za to idu njegovom belgijskom partneru. Čak i kada nema svoj dan, Lukaku je dovoljno bitna figura da ga suparničke obrane čuvaju s dva braniča, što njegovim suigračima otvara prostor. Na posljednjoj prvenstvenoj utakmici protiv Parme asistirao je kod oba gola Alexisa.

Najbolji primjer toga bila je nedavna pobjeda u derbiju protiv Milana. Iako je izgubio većinu duela, igrao je po cijelom terenu i stalno trošio Milanovu obranu koja se do kraja utakmice potpuno raspala. Njegov efekt i značaj za momčad ne može se u potpunosti iskazati kroz brojke. Conte je svjestan da na njegovim krilima ima šansu osvojiti naslov, a to bi bila prekretnica Lukakuove karijere.

Grafika: Sofascore za IndexSport

"Prevara" lovi svoj prvi veliki trofej u karijeri i poštovanje nogometnog svijeta

Najbolju sezonu u karijeri belgijski napadač imao je u sezoni 2016./17. Tada je u dresu Evertona zabio 25 golova u prvenstvu, nakon što je u dvije sezone prije te pogađao 10, pa 18 puta. Rast je bio očit, kao i to da je prerastao Goodison park. Mnogi klubovi su ga htjeli, ali najkonkretniji je bio Manchester United koji ga je platio čak 85 milijuna eura.

Iako je u novom klubu imao solidnu prvu sezonu, vrlo brzo je proglašen razočaranjem koje nije donijelo koliko je trebalo s obzirom na cijenu. Engleski mediji i navijači sprdali su ga zbog tehnike i lošeg prvog dodira i počeo ga je pratiti glas igrača koji igra samo na fizikalije, koji je pretvrd da bi se smatrao svjetskom klasom i koji nije čovjek za velike utakmice, iako je s 24 godine postao najbolji strijelac Belgije u povijesti.

Njegov pad u drugoj sezoni na Old Traffordu pratio je igračko i rezultatsko lutanje Uniteda i uskoro je uprava tražila novog kupca. U jednom trenutku pojavila se glasina da će s Juventusom odraditi trampu Dybala-Lukaku. Velik broj analitičara i navijača smatrao je kako bi United puno bolje prošao i potencijalni dogovor se nije realizirao.

Ibri je rekao da je novi kralj Milana. Sad to dokazuje

Na neki način je bilo simbolike u njegovom dolasku u Inter. Milanski velikan je posljednji naslov prvaka Italije osvojio u sezoni 2009./10. Lukaku je svoj jedini naslov prvaka, onaj u Belgiji, osvojio iste sezone. Igrač koji je do 25. rođendana zabio skoro 200 golova i koji nikad nije uzeo veliki naslov u karijeri i klub koji je u Italiji postao sinonim za propast pokazali su se kao idealan par. Zajedno jurišaju po veliku titulu - Inter kako bi se vratio na vrh, a Lukaku kako bi dokazao da je na vrhu bio čitavo vrijeme. 

Nedavno je rekao Ibrahimoviću da je u Milan stigao novi kralj. Unio mu se u facu na milanskom derbiju i pokazao da se ne boji stati iza svojih riječi. S obzirom na to kako igra, teško je osporiti mu takvu tvrdnju.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više