SP u rukometu

Kaos u borbi za četvrtfinale. Hrvatskoj prijete četiri ekipe, evo tko je najbliže

Foto: EPA

ZA HRVATSKU rukometnu reprezentaciju računica je jasna. U subotu mora pobijediti Argentinu i plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Egiptu je osiguran.

U ponedjeljak slijedi okršaj protiv aktualnih svjetskih prvaka Danaca u posljednjem kolu druge faze natjecanja, a ako Hrvatska pobijedi Argentinu, on bi trebao poslužiti za odluku o prvom mjestu u skupini.

Hrvatska i Danska će birati protivnika u četvrtfinalu

To prvo mjesto nominalno nosi lakši ždrijeb u četvrtfinalu koje je na rasporedu 27. siječnja. Sigurno je kako će Hrvatska i Danska, ostvare li obje plasman u četvrtzavršnicu prije posljednjeg kola, moći kalkulirati i "birati protivnika" jer će njihovi protivnici posljednje kolo druge faze odigrati ranije, u nedjelju.

Tamo su mogući protivnici domaćin Egipat, Švedska, Rusija i Slovenija. Situacija pred posljednje kolo u toj skupini je prilično zamršena, a Švedska je trenutno na prvom mjestu sa šest bodova nakon što je u petak navečer odigrala neodlučeno sa Slovenijom. Drugi su Egipćani također sa šest bodova, pet ima Rusija, isto kao i četvrta Slovenija.

U slučaju dvije reprezentacije s istim brojem bodova gleda se međusobni omjer

U posljednjem kolu će navedene reprezentacije u međusobnim susretima odlučivati o prolasku dalje. Naime, Egipćani igraju sa Slovenijom, a Švedska s Rusijom.

Ako Šveđani pobijede Rusiju bit će prvi u skupini, a tada bi pobjeda Slovenije protiv Egipta značila da momčad Ljubomira Vranješa ide dalje. Slovenija bi prošla dalje kao drugoplasirana. Ipak, ako Egipat pobijedi, bio bi drugi u skupini s osam bodova. Između njih i Šveđana u slučaju istog broja bodova o prvom mjestu odlučuje međusobni susret, a tu su Šveđani bolji jer su u prvom krugu dobili Egipat.

U slučaju da Švedska izgubi od Rusije, tada bi Rusija prošla s bodom više od Skandinavaca. Slovenci i Egipćani bi u međusobnom okršaju odlučivali o drugom putniku u četvrtfinale, s time da bi Egiptu i remi bio dovoljan za prolaz zajedno s Rusijom.

Šveđane i Egipćane pobjeda i remi vode u četvrtfinale

Švedsku dalje vodi i remi s Rusijom. Tada Skandinavci ne bi imali zagarantirano prvo mjesto u skupini jer ako Egipat pobijedi Sloveniju, on će zasjesti na čelo skupine. Ako Egipat izgubi od Slovenije, a Rusija upiše remi protiv Švedske, Slovenija će proći dalje zajedno sa Švedskom, ali će onda o prvom mjestu u skupini odlučivati ukupna gol-razlika zbog remija između te dvije reprezentacije u ovom kolu.

U spomenutoj skupini IV. zapravo se pred zadnje kolo ništa ne zna. Sve navedene reprezentacije još uvijek mogu biti prvoplasirane, ali i drugoplasirane.

Ipak, u boljem su položaju Švedska i Egipat jer njih pobjeda i remi protiv Slovenije i Rusije vode u četvrtfinale, dok Rusi i Slovenci moraju pobijediti kako bi se našli u četvrtfinalu.

Želite li momentalno primiti rezultate utakmica Hrvatske, sve vijesti i reakcije sa Svjetskog rukometnog prvenstva instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: rukomet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više