Kaos u Euro kvalifikacijama. Bugarskoj prijeti izbacivanje, Srbija najviše profitira?

Foto: EPA

BUGARSKA reprezentacija u četvrtak bi trebala ugostiti Mađarsku u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, no trenutno je odigravanje te utakmice pod velikim upitnikom. Problem je u tome što Bugarska ne može naći stadion na kojem bi se utakmica odigrala.

Bugari ne znaju gdje će igrati

Bugarske su vlasti zbog straha od navijačkih nereda zatražile da se utakmica igra bez gledatelja, što je UEFA prihvatila. Iz sigurnosnih razloga susret je također premješten iz Sofije u Plovdiv. Ipak, stadion u Plovdivu trenutno je pod rekonstrukcijom koja neće biti gotova na vrijeme za odigravanje utakmice.

Bugari stoga žele da meč ugosti Arda Arena u Krdžaliju, ali ni sami nisu sigurni ispunjava li taj stadion sve UEFA-ine uvjete. Odgovor krovne europske nogometne organizacije po tom pitanju i dalje se čeka.

Bugarskoj prijeti izbacivanje. Srbija najviše profitira?

Ne odigra li se ova utakmica, Bugarskoj prijeti izbacivanje iz kvalifikacija za Euro. U tom slučaju najviše bi profitirala reprezentacija Srbije s obzirom na to da bi se obrisali svi bodovi osvojeni protiv Bugarske.

Srbi su u jednom odigranom ogledu s Bugarskom osvojili samo jedan bod, dok su Mađari osvojili tri pa bi tako Srbija preuzela vrh ljestvice. Ipak, to znači da momčad Dragana Stojkovića ne bi odigrala nijednu utakmicu do kraja kvalifikacija te bi je Mađarska i dalje imala šansu prestići.

Treba reći da bi izbacivanje Bugarske stvorilo bi problem UEFA-i u slaganju jakosnih skupina za ždrijeb grupa Europskog prvenstva. Naime, jakosne skupine određuju se po broju osvojenih bodova u grupi (ne računajući osvojene bodove protiv zadnje ekipe u grupama sa šest reprezentacija), a u slučaju izbacivanja Bugarske, Mađarska i Srbija bile bi u nepovoljnoj poziciji u odnosu na druge reprezentacije. Stoga je i opcija da Mađarskoj jednostavno bude dodijeljena pobjeda 3:0 protiv Bugarske.

Pročitajte više