Kapetan Feyenoorda odbio nositi traku s duginim bojama: Ne mogu zbog vjere

Foto: EPA

FEYENOORD je u desetom kolu nizozemskog prvenstva s 3:1 pobijedio AZ. Iako je domaćin poveo golom Jensa Odgaarda u 26. minuti, Feyenoord je došao do pobjede. Kapetan Orkun Kokcu realizirao je penal u 31. minuti, no istaknuo se jer nije htio nositi kapetansku traku duginih boja kao znak podrške LGBTQ+ zajednici.

Turski reprezentativac rođen u Nizozemskoj objasnio je odluku. "Odlučio sam ne nositi kapetansku traku duginih boja. Moram naglasiti kako poštujem svakoga bez obzira na vjeru, podrijetlo i sklonosti. Svatko je slobodan činiti što želi ili osjeća. Razumijem važnost ove akcije, ali zbog vjerskih uvjerenja ne osjećam se kao osoba koja će je podržati.

Zato se ne osjećam ugodno noseći ovu kapetansku traku. Mogu zamisliti da su ljudi time razočarani, no to mi nije namjera iako shvaćam da im neću odmah odagnati taj osjećaj ovim riječima. Nadam se da će se poštovati i moj izbor iz vjerskih razloga", objasnio je 21-godišnji veznjak.

Kokcu, stoga, na jučerašnjoj utakmici s AZ-om nije bio kapetan, već ga je u toj ulozi naslijedio Austrijanac Gernot Trauner. Kokcu je igrao za Stormvogels i Groningen, a u Feyenoord je došao s 14 godina. Dosad je za seniorsku momčad odigrao 142 utakmice te zabio 25 i asistirao za 24 gola. Za Tursku je upisao 17 nastupa uz jedan gol.

Pročitajte više