Kapetan Reala: Miljanić nas je častio srpskom rakijom. Vlatko Marković: Fifa mu posvećuje dan

NOGOMETNI svijet oprostio se od Miljana Miljanića, jednog od najvećih trenera i svakako najvećeg nogometnog šarmera i šmekera "na ovim prostorima". Velika dvorana Skupštine Beograda bila je pretijesna da primi sve koji su došli na komemoraciju legendarnom treneru Crvene Zvezde, Reala i izbornika Jugoslavije.

Umro je najveći srpski trener. Ćiro: Otišao je velikan naše nogometne epohe. Šurjak: Bio je prvi do Ivića

Vlatko Marković specijalni izaslanik Fife na komemoraciji: Miljan je bio najveći trener na našim prostorima

Osim predstavnika ovih klubova i saveza, od Miljanića su se oprostili i predstavnici Fife i Uefe. Predsjednik HNS-a Vlatko Marković bio je specijalni izaslanik Fife na komemoraciji i istaknuo je kako je Miljanić bez dvojbe bio jedan od najvećih trenera na svijetu i sigurno najveći "na ovim, našim prostorima".

"Miljan je uvijek bio ispred. Zahvaljujući njemu, svi smo rasli i naučili toliko toga. Rijetko se sreće čovjek poput njega." Marković je u čast Crnogorca Miljanića citirao "jednog crnogorskog pisca koji je nedavno na jednom pogrebu, također u Beogradu, rekao "bio je čovjek koji je imao dušu u bezdušna vremena". Marković je otkrio da će Fifa današnji dan ubuduće posvetiti Miljanu Miljaniću. Podsjećamo, Miljanić je nositelj Fifinog ordena za zasluge.

Uime Uefe, od Miljanića se oprostio Mircea Sandu, predsjednik Nogometnog saveza Rumunjske i član Izvršnog komiteta Uefe: "Nogometna Europa izgubila je jednog od najboljih trenera u povijesti."

Kapetan Miljanićevog Reala: Njegov dolazak bio je revolucionaran za klub

Amancio Amaro, koji je kao kapetan vodio Real do devet španjolskih i jednog europskog naslova prvaka, bio je izaslanik Reala, s kojim je Miljanić u tri godine osvojio dva prvenstva i jedan kup. Njegovo prisjećanje na 1974., kada je Miljanić preuzeo klub, čak je i nasmijalo brojne koji tuguju za njim:

"Njegov dolazak predstavljao je revoluciju za klub. Naučio nas je slušati i pratiti njegove metode. U ovoj prilici moram se sjetiti i druženja s njim, jer on je zvao i nas igrače u svoj dom, gdje nas je častio srpskom rakijom", podsjetio se as Reala, čiju je delegaciju predvodila još jedan legendarni igrač, a danas direktor - Emilio Butragueno.

Na oproštaju od Miljana "Tko je tko u jugoslavenskom nogometu"

Sve zemlje nastale raspadom države u kojoj je Miljanić bio izbornik i predsjednik saveza, poslale su jaka izaslanstva: Hrvatsku su, osim Vlatka Markovića, predstavljali Miljanićev ljubimac Ivan Gudelj, kojeg je pokojnik još kao tinejdžera uveo u reprezentaciju i jedan od najvećih hrvatskih napadača, Dinamovac Slaven Zambata.

BiH je imala jaku reprezentaciju u sastavu: Najbolji napadač u povijesti Veleža, "Princ s Neretve" Dušan Bajević, zatim Ivica Osim, koji je bio izbornik Jugoslavije dok je Miljanić bio predsjednik saveza, kao i njegovi tadašnji igrači Faruk Hadžibegić, Safet Sušić i još jedan velikan Sarajeva, Predrag Pašić.

Naravno, prednjačili su velikani srpskog nogometa: Dragan Džajić, Dragoslav Šekularac, Dragan Stojković Piksi, Siniša Mihajlović, Vladimir Petrović Pižon, Dejan Stanković, Dejan Petković i Miljanov Crnogorac Dejan Savićević.

Pročitajte više