Katastrofalno poslovanje Zagreba, Marčinković i Marić napravili 16 milijuna kuna minusa

REVIZORSKA tvrtka Revipor završila je s revizijom poslovanja Nogometnog kluba Zagreb i došla do zaprepašćujućih saznanja. Marčinković i Marić doveli su Zagreb do minusa od 16 milijuna kuna, vjerojatno na vlastiti račun.

Revizijom poslovanja "utvrđeno je da organizacija klupskog poslovanja ne pruža pouzdanu osnovu za ispravno i zakonito iskazivanje primitaka i izdataka, te stanje potraživanja i obveza u bilanci", prenose Sportske novosti.

Među brojnim propustima spominju se štetno poslovanje NK Zagreba s tvrtkom Zagreb 903 koju su osnovali Marčinković, Marić i Vrdoljak, dolazak i odlazak nogometaša čiji ugovori nisu valjani, prihodi sponzora i donatora, evidencija o članarinama…

Sporan je i transfer Ivice Olića. 1,5 milijun eura iz Olićevog transfera navodno je sjeo na privatan Marčinkovićev račun, a ne na račun kluba.

Dvije godine Zagreb nije plaćao dobavljačima, 5 godina nije se plaćalo zdravstveno i mirovinsko osiguranje nogometašima i zaposlenicima.

Zagreb je dao kredite Iliji Lončareviću, Niki Čeki, Giovanniju Rossi, Mariju Osibovu. Što je s tim kreditima nije poznato, zna se jedino da Rosso sam otplaćuje svoj kredit kako to ne bi morao jamac Dražan Jerković. Krediti Rosse i Osibova trebali su biti plaćeni novcem od njihovih transfera, no taj je novac nestao.

U poslovnim knjigama kluba nigdje se ne spominju transferi Tomislava Rukavine, Marija Čižmeka, Ivica Banovića te Ejrona Bogdanija.

Iako je račun kluba bio blokiran, Zagreb je poslovao posredstvom nove udruge Škole nogometa koristeći nekoliko žiro-računa, pišu Sportske novosti.

Donedavni član uprave Zagreba i voditelj restorana Zagrebački bijeli Marijan Marić bez klupske narudžbenice, ali sa svojim potpisom kupio je u Nikeu 360 dresova i prodavao ih, te je zaradio oko 90.000 kuna.

Klub je Marićevom restoranu plaćao milijun kuna godišnje za prehranu nogometaša, bez ikakve evidencije. Zanimljivo je da trošak prehrane Zagrebaša u restoranu Stara poštarica ne košta niti 500.000 kuna.

Sportske novosti pišu kako je sasvim izvjesno da je Zagreb u sezoni kada je bio prvak "dobro podmazivao" suce preko posrednika, a jedan od posrednika ove je sezone navodno tražio 200.000 eura za podmićivanje sudaca.

Navodno se iza poslovanja Zagreba krije i druga priča: Zagreb treba oslabiti tako da padne u 3. ligu, te ga preseliti u Veslačku, a Kranjčeviću prodati ili tamo graditi poslovni centar, pišu Sportske.

Direktor Zagreba Stjepan Budinski izjavio je za Sportske kako će izvješće proslijediti istražnim i sudskim tijelima, te da će prijaviti Miroslava Marčinkovića i Dragu Marića.

Pročitajte više