Kina ušla u City: Šeik prodao 13 posto firme za 265 milijuna funti kako bi kupio Messija i Guardiolu

Foto: Getty Images / Guliver Images

ŠEIK MANSOUR KHALDOUN AL MUBARAK, vlasnik Manchester Cityja, objavio je kako je 13 posto udjela u holdingu City Football Groupu (CFC) prodao China Media Capital (CMC) konzorciju u vlasništvu kineske države i to za 265 milijuna funti. Tako je povratio investiciju u Manchester City i značajno zaradio, s obzirom da je 2008. klub kupio za 265 milijuna funti. 

Da se sprema nešto veliko dalo se naslutiti krajem listopada, kada je kineski predsjednik Xi Jinping u sklopu službenog posjeta Velikoj Britaniji, tijekom kojeg je odsjeo u Buckhinghamskoj palači, zajedno s premijerom Davidom Cameronom obišao Cityjevu akademiju i klupske prostorije, gdje su mu domaćini bili šeik Mansour, Patrick Viera i Sergio Aguero. 

Manchester City je sada, odmah po zaključenju posla, požurio naglasiti kako Kinezima nije prodao udjel u klubu, nego u holdingu CFC-u, koji osim mančesterskog, obuhvaća i sestrinske klubove New York City FC, Melbourne City FC i Yokohama F Marinos, kao i da ovo ni u kojem slučaju ne znači početak prodaje i izlaska emiratskih vlasnika iz najpoznatijeg kluba u korist novog, kineskog gazde. 
 
Ovaj potez objašnjava se zdravom poslovnom logikom, odnosno time što će Manchester City i ostali klubovi holdinga ovako biti još značajnije prisutni na jednom od najsnažnijih svjetskih tržišta, a Cityjev predsjednik Khaldoon Al Mubarak tim povodom je izjavio: "Nogomet je najvoljeniji, najigraniji i najgledaniji sport u Kini i eksponencijalni rast koji nam se ovom prilikom nudi je jedinstven i iznimno uzbudljiv. Zato smo naporno radili kako bi pronašli prave partnere i partnerstvo s njima dogovorili tako da dosegnemo nevjerojatni potencijal koji postoji u Kini, kako za CFG, tako i za nogomet u cjelini."
 
Iako iz Cityja službeno poručuju kako se novac od prodaje udjela neće proslijediti u samo jedan klub, nego da ostaje u holdingu, istina je kako dotok ovakvog bogatstva u "grupu" olakšava ostvarenje dva glavna cilja njene perjanice, aktualna već tri godine, točnije otkako su izvršni predsjednik i sportski direktor postali Ferran Soriano i Txiki Begiristain: Dovođenje Pepa Guardiole i Lionela Messija.
 
Upravo će na kupnju dva najpoznatija proizvoda La Masije biti namijenjen najveći dio kineskih funti, što je samo vrhunac na ionako rekordne Cityjeve prihode, koji su do neslućenih visina narasli u prvom redu zbog njihovog udjela od novog ugovora za televizijska prava klubova Premier League, teškog ukupno 5.14 milijardi funti. 
 
Guardiola, kojem na ljeto ističe ugovor s Bayernom, prvi je cilj, ali osim rekordne plaće, City mu želi dokazati kako mu mogu i hoće dovesti najbolje igrače da bi i sa Cityjem osvojio šest naslova u jednoj sezoni. Posao započet trošenjem oko 150 milijuna funti prošlog ljeta na Kevina de Bruynea i Raheema Sterlinga, nastavio bi se sljedećeg ljeta, a kruna bi naravno bio Leo Messi. 

Pročitajte više