ESPORT

Kineska superzvijezda esporta umirovila se s 23 godine zbog zdravstvenih problema

Foto: Asian Electronic Sports Federation

NAJPOZNATIJI kineski esportaš Jian Zihao umirovio se s 23 godine zbog zdravstvenih problema.

Zihao je bio profesionalni gejmer još od 2012., a igrao je League of Legends pod nadimkom Uzi. Odluku je objavio na kineskoj društvenoj mreži Weibo, na kojoj ga prati pet milijuna ljudi.

"Žao mi je što vas moram obavijesti da sam ponosno donio odluku o umirovljenju. Zbog dugogodišnjeg ostajanja budnim do kasno u noć, loše prehrane i ogromnog stresa, lani sam saznao da sam dijabetičar. Promijenio sam raspored, počeo vježbati i uzimati lijekove, ali stanje se nije popravilo", napisao je Zihao i dodao da mu ni mentalno stanje nije dobro kao ranije.

"Doktor mi je rekao da bi moglo doći do ozbiljnih komplikacija ako nastavim. Hvala mojim navijačima na potpori i društvu svih ovih godina", završio je Uzi.

Iako je Kina drugo najveće tržište esporta na svijetu, tamošnje vlasti povezuju ovisnost o videoigrama s lošim zdravljem djece, piše BBC. U siječnju je čak zabranila mlađima od 18 godina da igraju online između 10 sati navečer i osam ujutro.

Lokalni mediji vijest o njegovom umirovljenju popratili su oprezno, balansirajući pohvale za Zihaoa kao nacionalnog junaka i upozorenja o zdravstvenim rizicima ako se pretjeruje s videoigrama.

Pročitajte više