KK Zadar pod istragom policije zbog povezanosti s Hypo bankom

PRIČA oko financijske situacije u KK Zadar svaki dan dobije svoju novu epizodu. Prema novim informacijama, uz klub se veže i jedna od istraga vezanih uz Hypo banku.



Policija je u košarkaški klub Zadar ušla prije dva tjedna kako bi istražila uplate i isplate u periodu od 2005. do 2009. godine, piše Slobodna Dalmacija. Informacije govore i da je policiji zadarski klub postao zanimljiv u sklopu jedne od istraga vezanih uz Hypo banku.

Klupsko vodstvo prošle je godine naručilo reviziju zbog preoblikovanja KK Zadar u skoroj budućnosti, pa su tijekom tog procesa otkrivene mnoge nepravilnosti u poslovanju. Otkrilo se da je knjigovodstvo u katastrofalnom stanju i da nedostaju brojni dokumenti, među kojima i ugovori s Dinom Rađom i Arijanom Komazecom. Predsjednik kluba Dino Perović i direktor Zdenko Mičić obavijestili su gradonačelnika Vrančića, a oni su se, kako piše SD, sastali s direktorom Tankerske plovidbe Ivom Mustaćem, direktorom Tankerkomerca Darijem Jurinom i savjetnikom Hypo banke Zdenkom Zrilićem.

"KK Zadar je dužan 40 milijuna kuna iz prošlih sezona i 14 milijuna za tekuću sezonu. Dugovi su nastali u protekle dvije godine, a klub je već potrošio gradskih šest milijuna, odnosno sav novac od sponzora. Uz sve ovo, sva je imovina kluba pod hipotekom", objavio je gradonačelnik Zvonimir Vrančić pozvavši gospodarstvenike na hitan sastanak u ponedjeljak.

"KK Zadar je sportska i tradicijska vrijednost grada. Normalno je da javnost od mene očekuje da poduzmem sve da ga spasim", dodao je Vrančić.

Revizijom je otkriveno i 11 milijuna kuna koji su krajem `90-ih zadarska poduzeća unijela u klub očekujući skoru pretvorbu i privatizaciju. Među njima su Zadarkomerc, Plodine, Folijaplast i još neke tvrtke. Još se ne zna hoće li taj novac biti pribrojen ukupnom dugu ili će biti pretvoren u udjele u budućoj privatizaciji. Klub je kod Erste, Hypo i OTP banke podigao 18 milijuna kuna kredita za pokrivanje poslovanja i plaće igračima, a klupske nekretnine i poslovni prostori uz dvoranu Jazine, vrijedni 2,7 milijuna eura, pod hipotekom su OTP banke.

Pročitajte više