KK Zadar u kaljuži sumnjivih izbora, tajnovitih uplata i sukoba interesa

Foto: HINA/Zvonko KUCELIN/ zk; Grafika: Index

KK ZADAR je nakon više od godinu dana dobio novog, naravno, opet politički podobnog direktora kluba. Kao što je Index prvi pisao, Edi Nadarević, koji je glasio za favorita, i službeno je zasjeo u direktorsku fotelju. 

Novi, prvi operativac kluba u lokalnim medijima otvoreno je govorio da je blizak s utjecajnim gradskim vijećnikom Enijom Meštrovićem, ali i s ostalim političkim "strukturama" u Zadru. Stoga je njegovo imenovanje logičan slijed događaja. Radi se o klasičnom političkom kadroviranju i podjeli plijena, što je u Zadru, nažalost, normalna pojava, a poglavito kad se radi o "natječajima" u KK Zadru. 

Unaprijed poznat pobjednik i ukrasni protukandidati

Direktor nije izabran jednoglasno, ali je u Nadzornom odboru unaprijed sve pripremljeno te je osigurano dovoljno glasova kako bi sve prošlo glatko, brzo i bez "nepotrebnih" rasprava i odugovlačenja. Izvori iz kluba govore da je izabrani direktor na "razgovor" o poslu došao krajnje relaksiran, očito dobro znajući da je sve unaprijed odlučeno i da je imenovanje samo puka formalnost. 

Ostala dva kandidata Ivan Ivanišević i David Gunjević bili su samo dekor kako bi natječaj i službeno imao obrise demokratičnosti i transparentnosti. Nekoliko dana prije izbora direktora, Nadzorni odbor je u vremenu kad klub troši novce koje nema dao financijski poboljšan ugovor sportskom direktoru Denisu Plesliću, koji je u klub prije godinu dana također došao pod direktnim pritiskom više puta spomenutog gospodina Meštrovića. 

Denis Pleslić (HINA/ Zvonko KUCELIN/ ml)

Kako se bliži kraj sezone, stvari se u KK Zadru s parketa sele u političku arenu, gdje će se po ustaljenom običaju klub valjati u zadarskom političkom mulju. Ove godine to će biti još izraženije jer se nalazimo u superizbornoj godini, ali i lokalna politička situacija u Zadru vrije i grad je na rubu prijevremenih lokalnih izbora. Nažalost, KK Zadar će sasvim sigurno u tom izbornom ludilu i košmaru biti korišten od svih, a ponajviše od dvije najjače političke opcije u Zadru, HDZ-a i NL-a Enio Meštrović.

Na meniju će biti mnoge škakljive teme. Od sukoba interesa pojedinih članova Nadzornog odbora, novog kredita i načina na koji se troši, Ugovora o financiranju između KK Zadra i Grada Zadra i pitanja poštuje li se uopće taj ugovor pa sve do čudnih i neobjašnjivih uplata Grada Zadra na klupski račun, i to mimo Ugovora o financiranju.

Gunjević: Klub je uzeo novi kredit i skoro pola ga potrošio u samo dva tjedna

Nakon imenovanja novog direktora KK Zadra Edija Nadarevića, s eksplozivnim priopćenjem u javnost izašao je sad već bivši kandidat za direktora David Gunjević. U priopćenju se navode neke poprilično teške optužbe na račun trošenja proračunskih sredstava u klubu i na sukob interesa pojedinih članova u Nadzornom odboru. 

Gunjević navodi da je KK Zadar nedavno uzeo novi kredit u iznosu od oko 900.000 eura i da je nakon samo dva tjedna potrošeno čak 400.000 eura. Radi se o šokantnom podatku. Ako se nastavi ovakav tempo trošenja, do lipnja će račun kluba biti prazan, a sljedeća uplata od Grada Zadra ili novi kredit mogući su tek početkom 2025. godine. 

Uz spoznaju da je klub i dalje bez sponzora, a novih nema na vidiku, izvjesno je da će se nakon sezone, umjesto o financijskom, rezultatskom i organizacijskom iskoraku, opet raspravljati o novim dugovima, tekućim deficitima i predstečajnoj nagodbi koja je i dalje na čekanju.

Predsjednik Nadzornog odbora je kao FIBA-in agent za igrače u sukobu interesa

Možda i opasnije optužbe Davida Gunjevića odnose se na sukob interesa nekih članova Nadzornog odbora, a pritom se indirektno misli na predsjednika Nadzornog odbora KK Zadra Roka Stipčevića, koji je 14.11.2023. godine službeno postao FIBA-in agent za igrače. FIBA je tu jasna, oštra i nedvosmislena.

U njenim internim pravilima o sukobu interesu članak 298. kaže sljedeće: "FIBA-in licencirani agent za igrače i kandidat za agenta ni pod kojim okolnostima ne smije obnašati dužnosti u nacionalnom savezu, nikakve funkcije u klubovima ili bilo koje druge funkcije u organizacijama koje su povezane s ligaškim ili igračkim udrugama."

Dakle, prema pravilima FIBA-e, predsjednik NO KK Zadar nalazi se u nedvosmislenom sukobu interesa i morao bi prema ovim pravilima odmah odstupiti sa svoje funkcije.

Rok Stipčević i v.d. direktorice Vana Dundov (HINA/Zvonko KUCELIN)

KK Zadar je 6.7.2023. godine s Gradom Zadrom potpisao Ugovor o financiranju u trajanju od tri godine, a prema kojem se jasno navodi da KK Zadar mora poslovati strogo u financijskim okvirima i da mora svakih šest mjeseci dostaviti Gradu pisana izvješća o utrošku doznačenih sredstava. 

Iz KK Zadra su još krajem 2023. godine priznali da su probili proračun, a samim tim su i automatski prekršili Ugovor o financiranju. Posebno je zanimljivo da u navedenom Ugovoru stoji da klub mora kontinuirano smanjivati dug, a istekom trogodišnjeg Ugovora KK Zadar bi trebao biti u potpunosti bez duga. 

Umjesto da smanjuje dug, klub ga konstantno povećava neodgovornim poslovanjem, a shodno tome krši članak 3. Ugovora o financiranju, a što bi posljedično moglo dovesti i do obustave daljnjih isplata ugovorenih novčanih sredstava.

Dvije tajnovite uplate

Uvidom u aplikaciju "transparentni proračun" Grada Zadra vidljive su dvije tajnovite uplate na račun KK Zadra u iznosima od 11.237,50 eura i 8415,00 eura, s datumom 1.2.2024. godine, a uplate su poprilično nejasne jer u opisu nema uobičajene datoteke koja jasno pojašnjava na što se uplata iznosi. 

Ugovorom o financiranju KK Zadra jasno je definiran iznos koji klub može dobiti od Grada Zadra, a postavlja se pitanje o kojim se ovdje uplatama radi, odnosno zašto nema PDF dokumenta koji transparentno pojašnjava o čemu se točno radi. Ove krajnje netransparentne uplate usko su povezane s Ugovorom između kluba i Grada Zadra i postavlja se pitanje krši li se i u ovom slučaju spomenuti Ugovor.

KK Zadar se po tko zna koji put nalazi u vrtlogu vlastitih dugovanja, sukoba interesa, financijskih deficita, političke trgovine i pogodovanja, a svjetlo na kraju tunela se ne nazire. Pred klubom je možda i najizazovnije ljeto koje bi moglo usmjeriti daljnje poslovanje i rezultatsku budućnost zadarskog košarkaškog velikana. Politička atmosfera u Zadru ne ulijeva nadu da će KK Zadar konačno doživjeti iskorak koji odavno zaslužuje.  

Pročitajte više