Klađenje na esportove osvaja i Hrvatsku

Foto: Favbet

SVI SE sjećamo školskih sastavaka o budućem zanimanju. Pisali smo kako želimo biti doktori koji spašavaju svijet, odvjetnici koji brane nedužne ili pak bankari koji zarađuju milijune. Bilo tko od nas tada da je napisao kako želi igrati igre, vrlo vjerojatno bi ocjena bila niska s obrazloženjem da gaming nije zanimanje, a dobili bismo i etiketu "sanjara". Jer gaming je tada bio tek hobi, a ne zanimanje. 

Dvadesetak godina kasnije evo nas u situaciji u kojoj je gaming jedno od najpoželjnijih zanimanja, do kojeg se teže probiti nego li, primjerice, Gibraltaru do 1. mjesta u skupini kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo. Lani je deset najboljih svjetskih igrača utržilo više od 120 milijuna dolara. I to samo od igranja. Bez sponzorskih ugovora. Očito da je esport uzeo maha u svijetu. Više od 100 milijuna ljudi gledalo je finale League of Legendsa. Twitch se etablirao u moru društvenih kanala kao najbolja platforma za streamanje igara. Esport je postao i dio ponuda svjetskih i domaćih kladionica. Postavlja se pitanje, ne hoće li, nego kada će uzeti maha i u Lijepoj našoj. 

Tijekom prvih nekoliko mjeseci lockdowna i pandemije, jedna od stvari koje su najviše pogodile širu populaciju možda i nije bila nemogućnost putovanja, već praćenja sportskih događaja. Kako su skoro sve svjetske lige u gotovo svim sportovima bile pauzirane, fanovi su se morali okrenuti drugim izvorima natjecanja i zabave. Kao nenadan spasitelj stigao je - esport. Tijekom prva tri mjeseca pandemije esport natjecanja bila su gotovo jedini sportovi koje ste mogli gledati u prijenosu uživo, a i brojke praćenja gotovo svih natjecanja su rasle. Dana 18. ožujka, kad je prekinuto natjecanje u engleskoj Premier ligi, esport kladioničarska kuća Luckbox zabilježila je čak 54% veću stopu registracija i novih korisničkih računa.

U ponudi esport događaja na kojima je moguće okušati sreću na domaćoj sceni uvjerljivo vodi nedavno rebrendirana kladionica Favbet, koja je ove godine otvorila i online poslovanje. Stoga ne čudi da je velik broj kladioničara odlučio aktivnije ulagati u razvoj esportova, od giganata kao što su Betway, pa sve do domaćeg, već spomenutog Favbeta. Kako bi podržali rast esporta u regiji, Favbet se okrenuo suradnji s regionalnom esport zajednicom Esport Adria, odnosno seriji turnira koji će se održavati uskoro. Prvi u nizu bit će turnir u nogometnoj igri FIFA21. Kvalifikacije će se održati 18.10., a prijaviti se možete na Adria.gg stranici.

"Krenuvši u digitalizaciju Favbet poslovanja znali smo da je esport jedan od ključnih faktora. Cjelokupna globalna situacija pokazala je koliko zapravo ova disciplina ignorira vanjske uvjete. Za vrijeme potpunog lockdowna esport je činio glavninu ponude te bio drugi najigraniji sport na našim stranicama. Ovim partnerstvom s vodećom hrvatskom esport organizacijom želimo se priključiti vodećim trendovima i dignuti našu esport scenu na višu razinu. Smatramo da su esport i klađenje savršena kombinacija za popularizaciju ove discipline čak i među starijom dobnom skupinom, koja nije toliko upoznata sa sportovima digitalnog doba. U planu su mnoge promocije, natjecanja i nagrade tijekom kojih ćemo s Adria organizacijom raditi na tome da se i Hrvatska upiše na globalnu esport scenu", rekao je Marko Matijević, voditelj online poslovanja Favbet kladionice.

Zašto biste se ikad kladili na CS:GO, LoL ili Dotu?

Razlozi zašto je esport zanimljiv za klađenje ne leže samo u koronavirusu, naravno. Esport igre su osmišljene kako bi bile što je moguće kompetitivnije i balansirane, a činjenica da se radi o elektroničkim natjecanjima pruža izuzetno veliku količinu podataka koji se mogu iskoristiti za predviđanja i analize. Najveće esport igre League of Legends, Dota 2 i CS:GO tako su zaslužne za gotovo 90 posto svog klađenja, jer su po prirodi tako postavljene. U CS:GO-u možete se kladiti ne samo na rezultat meča nego i na to koji će igrač biti najbolji, tko će imati najviše deaktivacija bombe, tko će učiniti najviše headshotova i slično. Dok se u igri League of Legends čak možete kladiti i na to koje će heroje koji tim zabraniti u selekciji heroja. Klađenje na navedene pojedinosti ne razlikuje se od polaganja oklade na broj kornera u nogometu ili osobni učinak nekog od igrača u NBA ligi. No, sama dostupnost takvih kategorija praćenje mečeva čini još zanimljivijima.

Registracijom na Favbet stranici već ovaj vikend možete početi pratiti uzbudljivu završnicu League of Legends World Championship turnira te okušati svoju sreću korištenjem risk free bet promocije.

Pročitajte više