Esport

Klinci od 13 godina moći će igrati Fortnite za milijune dolara

Screenshot: Epic Games

KVALIFIKACIJE za svjetsko prvenstvo u Fortniteu počinju sredinom travnja. Za svaki tjedni kvalifikacijski kup osiguran je nagradni fond od milijun dolara, a na završnici turnira podijelit će se još nevjerojatnih 30 milijuna dolara. Epic Games je nedavno objavio i pravila u kojima se navodi da se mogu natjecati svi stariji od 13 godina, ali mlađima od 17 treba pristanak roditelja ili skrbnika.

>Zbog ovoga igrači FIFA-e 19 razbijaju kontrolere

Jedna od najvećih esport organizacija na svijetu, Fnatic, za svoj je League of Legends tim krajem 2012. godine dovela Martina "Rekklesa" Larssona, tada 16-godišnje čudo od djeteta, koje je i danas prva uzdanica jedne od najjačih europskih ekipa. Međutim, "Rekkles" se iduće sezone zbog godina nije mogao natjecati u League of Legends Championship Seriesu pa je vrijeme proveo igrajući za slabije europske ekipe, a svoju poziciju u prvoj postavi Fnatica preuzeo točno godinu dana kasnije s navršenih 17 godina. Zašto je to važno i kakve to veze ima s Fortniteom?

Važno je zato što Fortnite ponovo pomiče granice. Nije samo sa 100 milijuna dolara u jednoj natjecateljskoj sezoni najbogatiji esport na svijetu nego u njemu mogu sudjelovati i 13-godišnjaci, naravno, uz pristanak roditelja ili skrbnika. Svaki od 10 tjednih kvalifikacijskih turnira za svjetsko prvenstvo u Fortniteu imat će nagradni fond od milijun dolara, a pobjednik velikog finala osvojit će nevjerojatna tri milijuna dolara, najviše u povijesti bilo kojeg esport turnira u pojedinačnoj konkurenciji. Međutim, na završni turnir će se plasirati samo 100 najboljih solo igrača i 50 parova. 

Kvalifikacije će se igrati vikendima, počevši s 13. travnja pa do 16. lipnja, naizmjence solo i duo turniri. Prvi dio kvalifikacija će se igrati subotom, igrači će u tri sata i najviše 10 mečeva morati sakupiti što više bodova, a tri tisuće najboljih će se kvalificirati u drugi dio kvalifikacija koje će se igrati dan kasnije po istim pravilima (što bolji plasman i što više eliminacija). Oni najbolji nakon nedjelje podijelit će novčanu nagradu i plasirati se na završni turnir. Na svakim kvalifikacijama igrači će moći osvojiti od pet tisuća dolara (10 tisuća za par) do minimalnih 100 dolara.

Zato i ne treba čuditi da je bogata esport organizacija FaZe Clan nedavno potpisala najmlađeg igrača u povijesti te kompanije - 13-godišnjaka pod nadimkom "H1ghSky1". Pogađate, igra Fortnite.

Pročitajte više