Premiership

Klopp je dobio novog generala. Ima 19 godina i odmah se vidi tko mu je uzor

Foto: EPA

NITKO u Premiershipu ove sezone nema toliko problema s ozljedama kao Liverpool pa Jürgen Klopp mora koristiti igrače iz drugog, čak i trećeg plana. Tako je šansu u prvoj postavi dobio 19-godišnji Curtis Jones, u kojem njemački trener sada vidi jednog od ključnih igrača.

Jonesov doprinos igri Liverpoola najbolje se vidio u susretu protiv Tottenhama u kojem je mladi veznjak pokazao svu raskoš svog talenta i dobio mnogo pozitivnih komentara.

"Hvala Bogu pa je već naš i ne moramo ga kupovati"

"Hvala Bogu. Zamislite da smo ga morali kupiti! On je s nama četiri godine i želi ostati tu. Radi se o igraču top, top, top klase", kazao je Klopp nakon pobjede nad Tottenhamom 2:1 u derbiju 13. kola Premiershipa koja mu je donijela lidersku poziciju na tablici.

Grafika: Sofascore za IndexSport

"Kakav krasan nogometaš. Jones će biti paklen igrač", napisao je legendarni engleski napadač Gary Lineker na Twitteru, dok je legenda Liverpoola Jamie Carragher zaključio da je Jones bio najbolji igrač derbija protiv Tottenhama.

Jones je protiv londonske momčadi imao 112 dodavanja, od čega čak 105 točnih, što je uspješnost od zavidnih 94 posto, po čemu je bio najbolji na utakmici.

Dobio je četiri od pet zračnih duela, imao dva ključna dodavanja i presjekao četiri lopte. Mogao je dati veći doprinos u broju oduzetih lopti i dobivenim duelima na tlu, ali nitko se od ofenzivnih igrača Liverpoola nije u tome mogao istaknuti jer su igrali protiv momčadi koja je imala tek 25 posto posjeda lopte.

Kod Jonesa su očiti bili golemo samopouzdanje i spremnost da preuzme odgovornost, a on je o tome govorio početkom studenog, kada je zauzeo mjesto u prvoj postavi.

"Ja sam potpuno drugačija osoba na terenu i izvan terena. Nekad mi samopouzdanje nije baš tako visoko, ali nikad neću posumnjati u sebe", kazao je Jones.

On je i prije Tottenhama ove riječi pretvorio u djela, ali derbi na Anfieldu je najbolja potvrda njegovih kvaliteta. Prije Salahova gola za 1:0 nakon duplog pasa s Firminom ušao je u kazneni prostor i borio se s Lo Celsom i Aurierom, nakon čega je lopta došla do Egipćanina koji je pogodio za vodstvo. Uloga kod tog pogotka najbolje opisuje njegovu predstavu. 

Prvi gol protiv Tottenhama pokazuje raskoš njegovog talenta

Nije ni zabio ni asistirao, ali bez njega toga gola ne bi bilo. Neprestano je radio razliku protiv Tottenhamove granitne obrane i pokazao je da se odlično snalazi u kratkim pasovima na malom prostoru, a višak zna stvoriti kretnjama i s loptom i bez nje.

Tehnički je odličan za visinu od 185 centimetara, a njegove fizičke sposobnosti najbolje se očituju upravo u podatku da je dobio četiri od pet zračnih duela protiv Tottenhama, koji je poznat po fizički dominantnim igračima.

Ipak, unatoč velikom talentu Jones bi teško dobio ovakvu priliku da u Liverpoolu tijekom ove sezone nisu izostajali Joel Matip, Joe Gomez, Virgil van Dijk, Thiago, Mohamed Salah, Diogo Jota, James Milner... On je do ove sezone počeo samo jednu ligašku utakmicu za Liverpool, a šansu od prve minute u ovoj sezoni dobio je tek u 7. kolu u pobjedi protiv West Hama nakon što je prethodno dvaput ušao s klupe i četiri puta bio neiskorištena rezerva.

Poslije okršaja protiv West Hama šansu je dobio u Ligi prvaka kada je Liverpool u gostima razbio Atalantu 5:0, a Jones je namjestio jedan gol i pokazao da se na njega može ozbiljno računati. Od tada je propustio samo dva susreta, dok je u preostalih sedam odigrao svaku minutu.

O njegovom se talentu pričalo i prije ove sezone, ali zbog snažne konkurencije u momčadi nije se moglo očekivati da ovako brzo dobije ovakvu ulogu.

Protiv Arsenala je tražio da izvede odlučujući penal, a imao je samo 18 godina

Samopouzdanje koje smo ranije spominjali najbolje je pokazao prošle sezone u četvrtom kolu EFL kupa u kojem je Liverpool kod kuće nakon penala pobijedio Arsenal. Jones je na teren ušao u 55. minuti, dok je Liverpool gubio 4:2. Suigrači su smanjili samo tri minute kasnije, a onda je Jones asistirao Divocku Origiju za 4:4. Završilo je 5:5 i pristupilo se izvođenju penala. Tada su u Liverpoolu shvatili koliko Jones vjeruje u sebe.

Klopp je pitao tko želi pucati penale, a tada 18-godišnji Jones odmah je podigao ruku. Potom je, bez Kloppovog znanja, tražio od Origija da se zamijene i da on izvede peti penal umjesto četvrtog. Sudbina je htjela da je peti penal bio odlučujući jer je Arsenal ranije promašio jedan udarac. Jones je samouvjereno pogodio za prolazak Liverpoola u sljedeću fazu natjecanja.

Utakmica se odigrala 30. listopada prošle godine, a Jones je na nove nastupe u prvoj momčadi trebao čekati sve do prosinca i siječnja. Prvo je u prvenstvu dobio 14 minuta protiv Bournemoutha, a onda je u FA kupu bio starter u sve četiri utakmice. Protiv Evertona je kod kuće u trećem kolu postigao jedini gol na utakmici, a onda je u uzvratu protiv Shrewsburyja, kada je Klopp na teren izveo samo mlade igrače, na Anfield izašao s trakom oko ruke i sa samo 19 godina i pet dana postao najmlađi kapetan u povijesti kluba.

Sve su to bile naznake da se na Anfieldu rađa nova zvijezda. Možda su se trebale poklopiti mnoge stvari da bi Jones ranije od očekivanog dobio pravu šansu u Kloppovoj momčadi, ali sve bi to bilo uzalud da on nije bio spreman na takav izazov.

Za igrača kojem je uzor Steven Gerrard nije ni čudno što je svoju šansu prigrlio objeručke i pokazao da može igrati veliku ulogu u redovima aktualnog prvaka Engleske. 

Pročitajte više