Klub s najbogatijim vlasnicima u Italiji ušao u Serie A. U njemu brani Hrvat

Foto: Profimedia

NOGOMETAŠI Coma pridružili su se igračima Parme kao izravni putnici u prvu talijansku ligu nakon osnovnog dijela natjecanja u Serie B. Como je povratak u društvo najboljih nakon 21-godišnjeg izbivanja izborio domaćim remijem 1:1 protiv Cosenze u posljednjem kolu, a na ruku mu je išao i 1:2 poraz Venezije kod Spezije.

Takvim raspletom Como je natjecanje okončao na drugom mjestu sa 73 boda, tri manje od prve Parme koja je promociju u prvu ligu osigurala dva kola ranije, a tri više od treće Venezije koja će morati igrati u doigravanju za posljednju, treću ulaznicu za Serie A.

Dva stečaja odvela ih u četvrtu ligu

Como je posljednji put igrao Serie A prije malo više od 20 godina. Ispali su iz lige u sezoni 2002./03. kada su za njih nastupali Stjepan Tomas i Saša Bjelanović. Od tada je klub čak dva puta otišao u stečaj i srozao se sve do četvrtog ranga talijanskog nogometa. Sve se promijenilo 2019. godine, kada su tada četvrtoligaša preuzela indonežanska braća Robert i Michael Hartono.

Njih dvojica imaju procijenjenu neto vrijednost od 43.5 milijardi eura. Oni su uvjerljivo najbogatiji vlasnici bilo kojeg talijanskog kluba, a većinu svog bogatstva stekli su ulaganjem u središnju banku Azije. Obojica su i vlasnici tvrtke Djarum, jednog od najvećih proizvođača cigareta u svijetu.

Od njihovog preuzimanja kluba započeo je nagli uspon, koji sada može kulminirati ulaskom u najviši rang. Za vrijeme korone braća Hartono pokazala su veliku brigu za lokalnu zajednicu i donirala zdravstvenim ustanovama, a cijeli klub nastoji što više koristiti lokalne resurse.

Stigli Henry i Fabregas

Takva priča svidjela se legendarnom Thierryju Henryju, koji je odlučio uložiti u klub kada je čuo kako Como funkcionira u zajednici. Velik potez za prepoznatljivost kluba bio je dolazak Cesca Fabregasa na ljeto 2022. godine, koji je završio karijeru u Comu, a danas je pomoćni trener u prvoj momčadi, koju je ove sezone samostalno vodio u pet utakmica.

Prvi vratar Coma je nekadašnji golman Dinama i hrvatske U-21 reprezentacije Adrian Šemper (26). Klubu se priključio prošlog ljeta, kada je Como za njega platio 1.46 milijuna eura Genoi. Njegova trenutna vrijednost prema Transfermarktu je 1.4 milijuna eura, a ugovor je potpisao do 2027. godine. Šemper je upisao 38 nastupa na golu ove sezone, što znači da je branio u baš svakoj ligaškoj utakmici, a ubilježio je 13 utakmica bez primljenog gola.

U doigravanju za ulazak u prvu ligu uz Veneziju još će igrati Cremonese, Catanzaro, Palermo, Sampdoria i Brescia.

Pročitajte više