"Klubove čiji navijači rasistički vrijeđaju treba izbaciti u drugu ligu"

Foto: EPA-EFE

BIVŠI igrač Wigana i Tottenhama Pascal Chimbonda smatra da bi klubove čiji navijači imaju rasističke ispade trebalo izbaciti u niži rang natjecanja ili kazniti klub cijelom sezonom igranja pred praznim tribinama.

U posljednje vrijeme ponovno je pokrenuto pitanje rasizma u nogometu, pogotovo nakon nedavnih rasističkih vrijeđanja engleskih igrača.

Prvo su Raheema Sterlinga, zvijezdu Manchester Cityja, rasistički napali navijači Chelsea koji su nakon toga dobili zabranu ulaska na Stamford Bridge. Callum Hudson-Odoi i Danny Rose pretrpjeli su rasističke uzvike na gostovanju u Crnoj Gori. Ipak, nisu Englezi jedini, već je i talijan Moise Kean, čiji su roditelji iz Obale Bjelokosti, slušao rasističko urlikanje navijača Cagliarija u prošloj utakmici Serie A.

Svi se slažu da su kazne za ovakve situacije bile premale, a slično misli i Chimbonda. Bivši stoper kaže da je zbog takvih situacija otišao iz Francuske u Englesku 2005.

"Nitko ne poduzima ništa protiv toga. Sjećam se da sam htio pobjeći s terena u nekim u trenucima. Ovakve stvari se događaju godinama i ništa se ne mijenja", započeo je Chimbonda pa nastavio:

"Vodeća nogometna tijela imaju reklame kako se bore protiv rasizma, ali rasizam nikada ne prestaje. Sada moraju napraviti velike stvari kako bi pokazali da ga žele zaustaviti."

Potom je dao neke prijedloge.

"Ako se navijači ne znaju ponašati, veliki klubovi, mali klubovi, svejedno. U tim slučajevima moraju biti izbačeni u niži rang natjecanja ili barem igrati cijelu sezonu bez navijača. Ako navijači ne budu smjeli godinu dana na stadion, počet će razmišljati o tome kako se trebaju ponašati na njemu."

 

Pročitajte više