Kolaps u HOO-u: Jadno! Imate za plaće, a sportaši ne mogu na Euro

Foto: Hina

DVA hrvatska sportska saveza, karate i veslački, idući tjedan predstavljat će nas na Europskim prvenstvima, a Hrvatski olimpijski odbor samo par dana uoči polaska obavijestio ih je kako im ne može isplatiti dogovorena sredstva za troškove putovanja i smještaja. Isti dan iznenada je pronašao novac za za sebe i djelatnike u stručnim službama HOO-a, te im isplatio plaće.

"Ako sam napravio kazneno djelo, trebam odgovarati," kratko je komentirao glavni tajnik HOO-a Josip Čop.

O njegovoj reakciji obavijestili smo glavnog tajnika Hrvatskog karate saveza, Darka Šimuneca, koji je za Index komentirao Čopovu reakciju.

Hrvatski karate savez: Ovim odgovorom Čop je pokazao kakav je čovjek

"Ovim odgovorom je pokazao svoju moralnu veličinu, u tome je valjda problem, on uopće ne može shvatiti što je napravio. Suludo je da je pronašao novac za svoju plaću (18.000 kuna neto), a nama ne može isplatiti dogovoreno uoči odlaska na Europsko prvenstvo."

"Dobivam čestitke od ostalih predsjednika saveza, javio mi se Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, i rekao kako nam moram što napokon otvaramo oči javnosti o onome što rade olimpijski carinici ."

"HOO troši previše"

"Proračun HOO-a nije usklađen s državnim proračunom, troše previše, jadno je što isplaćuju plaće sebi, a nemaju za isplatiti dogovoreni novac savezima, nek isplaćuje svima ili nikome."

"Lako mi je za plaću, ali danas na Europsko prvenstvo putuju hrvatski sportaši, koji bi se trebali boriti za nekakav rezultat, a karate savezu Olimpijski odbor nije uplatio ni kinte."

"Ovaj tjedan će na Europsko prvenstvo otputovati sportaši iz dva hrvatska sportska saveza, našeg i veslačkog, a kolega Gajšak, predsjednik veslačkog saveza, rekao mi je kako ga je upravo nazvala tajnica HOO-a i rekla "snađi se, nemamo novca za vas", a oni imaju kandidate za zlatne medalje. "

Veslački savez: HOO-ova tajnica me danas nazvala i rekla da nemaju novca, a mi u srijedu moramo otputovati na EP


Isto je Indexu potvrdio i glavni tajnik veslačkog saveza Zlatko Gajšak:

"Problem je financiranja prva četiri mjeseca, ne samo velika natjecanja, tražimo preko 400.000 kuna zbog neplaćenih hotela, transporta, opreme veslača, troškove priprema, a u srijedu putujemo na Europsko prvenstvo i ne možemo zatvorit konstrukciju. Danas su nam javili da novca za nemaju. Savez će napraviti sve da tamo odemo, našli smo agenciju koja će pokriti aviokarte i još rješavamo kako ćemo pokriti hotele."

"Izglasani proračun veslačkog saveza jest 2,6 milijuna kuna, to je novac za Svjetski kup, SP, EP i pripreme za ta natjecanja. Nešto su nam uplatili, ali imamo više od 400.000 kuna neplaćenih računa."

"Olimpijska je godina, trebali bismo osvajati zlatne medalje, a mi dugujemo 400.000 kuna"


"Naši veslači to nadam se neće osjetiti, ali ovo bi moglo ostaviti određene posljedice na njihovu izvedbu. Ne znamo u čemu je problem, to nije naša dužnost, samo želimo raditi po onome što je izglasano i stavljeno na papir, pripreme za Sinkovića, Martina, sve naše selekcije su odrađene, ali nisu plaćene."

"Ne možemo se više snalaziti, potrošili smo vlastita sredstva, resurse klubova također, oni su preuzeli na sebe dio troškova saveza uz našu obavezu da ćemo im sve vratiti. Olimpijska je godina, a mi radimo s dugovima. Računamo na medalje, a trebali bismo se 'snaći'."

Dopis Hrvatskog karate saveza vam prenosimo u cijelosti:

Vrlo poštovani gosp. Čop,

želimo Vas izvijestiti da će hrvatska nacionalna seniorska karate selekcija u ponedjeljak 02.05. otputovati na 51.seniorsko prvenstvo Europe koje se održava u Francuskoj ( Montpellier; 05.05 - 08. 05.).

Usput želimo istaći da smo realizirali sve planove i programe  te da u Francusku putujemo spremni i motivirani za osvajanjem odličja kojima se svi skupa ponosimo. Put do Montpelliera bit će nam težak i naporan jer putujemo autobusom, ali i to za nas i sportaše neće biti neki veliki problem jer smo na takve stvari već odavno i navikli.

Siguran sam da će naši reprezentativci s ponosom i maksimalnim sportskim nabojem  stati na tatamije te pokušati svojoj državi, karate savezu i sebi osigurati medalje koje nam život znače jer bez rezultata nema ni financijskog sufinanciranja sporta.

Na žalost, HOO s Vama na čelu kao prvim operativcem, a i najkompetetnijiom osobom nije se nimalo potrudio da nam olakša kako bi se što bolje i kvalitetnije pripremili za europsko prvenstvo. Za sve te provedene programe niste nam poslali ni lipe predviđene finacijskim planom usvojenim na Skupštini HOO-a.

Unazad mjesec dana čitamo Vaše prepiske s nadležnim ministarstvom, s Vladom RH te samim Premijerom Oreškovićem na osnovu kojih smo zaključili da zaista postoji problem oko dotoka novaca u HOO.

Bili smo strpljivi i čekali smo da se ta situacija premosti, ali potez koji ste danas povukli je samo dno dna.

Isplatiti plaće djelatnicima HOO-a u stručnim službama, a u isto vrijeme ne isplatiti plaće trenerima, tajnicima i dr. stručnim osobama u nacionalnim savezima je i više nego jasna poruka svima nama koji smo zaduženi za provedbu planova i programa. Bitni ste samo Vi i stručne službe - a mi na „nižoj razini „ moramo ionako biti sretni što uopće radimo.

Mi nemamo kredite,naša djeca ne moraju jesti, ići u školu , mi ne trebamo plaćati režije .......................  samo ste Vi i Vaša stručna služba bitni. Jadno!!!!

Zaista DNO DNA, a  ja još uvijek ne mogu vjerovati da je takav čovjek s takvim stavovima na krovnom mjestu struke u krovnoj sportskoj instituciji u Hrvatskoj.

Još nam zvoni u ušima ona Vaša poznata koju nam ponavljate (samo na kolegijima tajnika) – mi smo kolege partneri. HOO i nacionalni savezi su partneri.

Zar je to partnerstvo u koje se kunete ? Za čije Vi interese radite i u čije ime?

Na kraju Vam želim samo poslati pozdrave svih nas zaposlenih u sportu koji radimo i djelujemo, svaki u okviru svojih znanja i kompetencija.

Poruka Vama je vrlo jasna – mi bez Vas možemo – Vi bez nas ne možete. Takve stručne službe nama ne trebaju.

 

S poštovanjem,

Darko Šimunec, Glavni tajnik HKS-a

Pročitajte više