Kolika je vjerojatnost da Hrvatska ode na Euro? Analitičari kažu - skoro pa sigurno

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija ovog vikenda započinje kvalifikacijski ciklus za Europsko prvenstvo 2024., u kojem je smještena u skupinu D s Walesom, Turskom, Armenijom i Latvijom. Dvije najbolje momčadi iz skupine idu direktno na Euro.

Agencija za sportsku analitiku Gracenote objavila je izračun šansi za plasman na Euro svih reprezentacija koje sudjeluju u kvalifikacijama, a Hrvatsku je proglasila gotovo sigurnim sudionikom europske smotre na ljeto 2024. godine. Procjenjuje da za to ima čak 94.1% šanse.

Prema izračunima Gracenotea, Hrvatska ima 69.2% šanse da natjecanje u skupini završi na prvom, a 21.1% na drugom mjestu, dakle, 90.3% šanse za direktan plasman na Euro. No čak i ako ne bude među prve dvije reprezentacije, zahvaljujući plasmanu u Ligi nacija 2022./23. ima zagarantirano mjesto u dodatnim kvalifikacijama. 

Ukupno 94.1% vjerojatnosti da Hrvatska ide na Euro

Šanse da Hrvatska kroz te dodatne kvalifikacije dođe do Eura Gracenote procjenjuje na 3.8%, što ukupno daje 94.1% vjerojatnosti da će se plasirati na sljedeće veliko natjecanje.

Wales i Turska borit će se za drugo mjesto u skupini, pa iako Gracenote veće šanse daje Velšanima, izračunava da Turska ima veće šanse (59.9%) izboriti Euro jer bi dobro kotirala u dodatnim kvalifikacijama. Armenija i Latvija autsajderi su skupine s ukupno 11.5% šansi za odlazak na Euro.

Hrvatska svoj kvalifikacijski put započinje u subotu u 20:45 u Splitu protiv Walesa, a u utorak u istom terminu gostuje u Bursi kod Turske. U lipnju je očekuje Final Four Lige nacija, a preostalih šest utakmica kvalifikacija za Euro stisnut će se u prozorima u rujnu, listopadu i studenom.

Pročitajte više