HAJDUK

Koliko je dobar posao napravio Hajduk ovoga ljeta?

Ivo Čagalj / Pixsell, hajduk.hr

ČELNICI Hajduka su jučerašnjom konferencijom za medije zaključili prijelazni rok. Tri najveće novosti bile su dolazak Filipa Bradarića, produžetak ugovora Darka Nejašmića te najava dolaska još jednog napadača kakvog do tada u klubu nisu imali. Posljednji je transfer realiziran u završnim satima prijelaznog roka, a riječ je o peruanskom napadaču Ivanu Bulosu.

Ovaj je prijelazni rok za splitski klub bio prepun akcije. Trebalo se riješiti nekolicine igrača koji su bili višak, a uz to su neki od njih još imali i poprilično veliku plaću. Na koncu se više novca zaradilo nego potrošilo, a ekipa ne izgleda nimalo slabije. U međuvremenu se dogodila i rezultatski najveća katastrofa u povijesti kluba, ali vodstvo kluba je na sve imalo spreman odgovor. Hajduk je trenutno prvi, izgleda vrlo perspektivno, a u ovom tekstu donosimo detaljan prijedlog onoga što se napravilo u posljednjim mjesecima.

Rješavanje Brancovih ostataka

Možda najviše o transfer politici u Hajduku govori činjenica da je trener Damir Burić nakon samo tri godine od svog prvog mandata u svlačionici zatekao samo četvoricu otprije poznatih igrača. Promjene u upravi kluba značile su i promjene u igračkom kadru, a od igrača koje je doveo bivši sportski direktor Mario Branco ostali su samo oni najbolji - Mijo Caktaš i Hamza Barry.

U ovom transfer roku klub su napustili Andre Fomitschow i Borja Lopez, a prije nekoliko dana na posudbu je poslan i Adam Gyursco od kojeg Burić ne vidi baš neku korist.

Naravno, nisu samo Brancovi igrači oni koji su napustili klub. Mirku Ivanovskom, jednom od najslabijih Hajdukovih pojačanja ikad, nije produžen ugovor. S Franom Tudorom se pak nije mogao postići dogovor koji bi zadovoljio i igrača i klub, a oba spomenuta igrača još uvijek se nisu snašla te pronašla neku novu sredinu.

Odlazak Franka Kovačevića Hajduk je možda trebao "naplatiti" umjesto Rudeša. Podsjećamo, Kovačević je bio na posudbi u Rudešu s mogućnosti otkupa ugovora na kraju sezone. Rudeš je to i učinio, ali nije prošlo dugo, a mladi napadač postao je član Hoffenheima. 

Možda najzvučnije ime, ali odlazak koji Hajduk nije ni osjetio, ono je Ante Palaverse. U Manchester Cityju nisu bili zadovoljni kako im se investicija razvija u Splitu te su odlučili povući ga natrag i poslati u belgijski Oostende. Posve očekivan scenarij, s obzirom na to koliko je nastupao u drugom dijelu prethodne sezone.

Najveći odlazni transfer u povijesti

Lijevi bek Domagoj Bradarić prethodnu je sezonu završio kao "najvruća" roba za sljedeći prijelazni rok. Za Hajduk je odavno postao predobar te je bilo samo pitanje cifre za koju će otići. Lille, koji će ove sezone igrati Ligu prvaka, a unatoč odlascima bitnih igrača izgleda vrlo ozbiljno na startu sezone, odlučio se za usluge ovog izvanserijskog talenta.

Hajduk je, prema Transfermarktu, dobio 6,5 milijuna eura, a u ugovor su ugrađeni i dodatni bonusi te 10% od sljedećeg transfera. Kada uzmemo u obzir da je Bradarićeva tržišna cijena tada bila oko 1 milijun eura, potpuno je jasno koliko je dobar posao odrađen.

Kako zamijeniti Bradarića?

Iako je igrača kao što je Domagoj Bradarić nemoguće sasvim nadoknaditi, u Hajduku su napravili sve što je u njihovoj moći da taj odlazak nekako kompenziraju. Već odavno se znalo da Bradarić odlazi pa je kao pojačanje doveden Ivan Dolček iz Slaven Belupa. U prvim je susretima pokazivao neke nesigurnosti, ali polako postaje jasno da je Hajduk s njime pogodio, tim više što može igrati i na lijevom krilu. Zapravo, čini se da sam Dolček daleko više preferira ofenzivu.

U danima dok se rješavao Bradarićev transfer, već se s popriličnom sigurnošću znalo i za dolazak Davida Čoline. Mladi reprezentativac stigao je iz Monaca, a njegovim dolaskom Hajduk je dobio i drugu jaku opciju na lijevom beku. Pozicija koja je na kraju prošle sezone zbog očekivanog odlaska Domagoja Bradarića bila najtanja sada je jedna od najbolje pokrivenih u cijeloj momčadi.

Spominjao se i dolazak Strinića, ali prema svim dostupnim informacijama to se neće dogoditi. Također, eventualni Strinićev dolazak nije u skladu ni s politikom kluba, odnosno ciljem da se dovode talentirani mladi igrači koji bi već sad mogli biti od koristi prvoj momčadi.

Sva pojačanja izgledaju obećavajuće, a neki su se već i dokazali

Stefan Simić stigao je ovog ljeta iz Milana, gdje je razdoblje pod ugovorom proveo uglavnom na posudbama. Stoper koji je za češku reprezentaciju do sada upisao samo jedan nastup ponovno je dobio poziv zahvaljujući svojim dobrim igrama. Od početka sezone se nametnuo kao prvotimac, a u paru s Ismajlijem izgleda poprilično sigurno.

Dva su pojačanja stigla i u napadu, a prvo je svakako Samuel Eduok čije su kvalitete, čini se, daleko iznad onih koje ova liga traži. Njegov je problem što još uvijek nije potpuno spreman, ali to bi se trebalo riješiti za vrijeme ove dvotjedne pauze. Drugo je Marin Jakoliš, s kojim je Burić već radio u Austriji. Nije se proslavio u debiju u Koprivnici, ali je protiv Dinama pokazao prodornost. Za neki kvalitetniji sud o Jakolišu trebalo bi ipak pričekati još nekoliko nastupa.

Kao posljednje pojačanje ne računajući prethodni dan spomenut ćemo vratara Josip Posavca koji je postao igrač Hajduka nakon što je tu bio već jednu sezonu na posudbi.

Sjajan posao u posljednjem danu prijelaznog roka

Jedan je Bradarić otišao, ali stigao je drugi. Cagliari se dosta pojačao u veznom redu te je bilo jasno da za Filipa Bradarića više nema mjesta. Čelnici Hajduka reagirali su na pravi način te su doveli igrača koji će igru u oba smjera podignuti na višu razinu.

Najzanimljivije je pitanje kako će Hajduk izgledati u veznoj liniji u nastavku sezone, a to ponajprije ovisi o tome kako će se rasplesti priča s Hamzom. Gambijcu ugovor istječe na kraju sezonu, ali u klubu su jasno izrazili želju da se postigne dogovor.

Onaj oko kojeg nema nikakvih problema je Darko Nejašmić. U ovom transfer roku bilo je puno odličnih poteza, ali njegov potpis do 2023. godine jedan je od najbitnijih. Mnogi su se Hajdukovi igrači prethodnih godina prevarili s preranim odlaskom, a nekima su karijere praktički već propale. No Nejašmić je svojim potpisom dao do znanja svim mladim igračima kakav bi trebao biti put jednog igrača u usponu te se očekuje da će i drugi slijediti njegov primjer.

Ivan Bulos stigao je kao posljednje pojačanje jučer u večernjim satima. Peruanac je potpisao ugovor samo do kraja sezone, ali s mogućnosti produljenja. Buriću treba visoki igrač koji će osvajati zračne duele i spuštati lopte suigračima, a Bulos je upravo taj. I da u Hajduku s njime ne pogode, opcija za koju su se u klubu odlučili više je nego opravdana.

S pozitivnom bilancom na kraju prijelaznog roka, pojačanjima od kojih nitko nije višak koji će trošiti budžet i sjediti na klupi, dolaskom Bore Primorca te najvećim izlaznim transferom u povijesti, ovaj se prijelazni rok u Hajduku može okarakterizirati kao najbolji u razdoblju bez titule. Igrački kadar je još uvijek daleko od onog koji Dinamo posjeduje, ali uzevši u obzir Dinamove europske obveze ove jeseni, ovakav Hajduk nagovještava da bismo ponovno mogli imati zanimljivo prvenstvo.

Pročitajte više