Koliko je skandala potrebno da se HNL konačno proglasi neregularnim?

O REGULARNOSTI Prve hrvatske nogometne lige već je odavno smiješno pričati. O tome koliko je zapravo prvenstvenih sezona HNL-a do sada bilo neregularno, nema smisla nagađati, ali Uskok i policija uskoro bi mogli otkriti i tu informaciju. Ipak, nakon samo pet mjeseci aktualne sezone već možemo ponuditi nekoliko razloga zbog kojih bi prvenstvo 2011/2012 trebalo označiti kao neregularno.

Krenimo od početka sezone.

NK Gorica, prvak Druge HNL iz prošle sezone prema propozicijama natjecanja izborio je nastup u Prvoj HNL, kao i NK Pomorac te NK Lučko. Zbog nedostataka na infrastrukturi (stadion u Kostreni nema rasvjetu) Pomorcu je odbijena licenca za prvu ligu iako su s Rijekom dogovorili kako svoje utakmice igraju na Kantridi. HNS, međutim, ne dopušta da klub igra domaće utakmice u drugoj općini. U isto vrijeme, licenca je bila odobrena Gorici koja je uz zahtjev za licencom priložila i uvjerenje kako će Grad Velika Gorica dati potporu za uređenje stadiona i postavljanje reflektora. No, kako je vodstvo HNS-a moralo opravdati izbacivanje Pomorca, pravdajući se načelom jednakopravnosti, ni kriva ni dužna izbačena je i Gorica, a 1. HNL popunili su Istra 1961 i Lokomotiva, klubovi koji su zbog rezultata trebali ispasti iz lige.

Uljanovo proročanstvo: Što će se dogoditi sa Šibenikom, Karlovcem i ostalima ako ne plate sve dugove?

Početkom listopada Arbitražni sud HNS-a donio je odluku prema kojoj IO HNS-a nije smio izbaciti goricu iz Prve HNL. Već je time potvrđeno kako prvenstvo nije regularno jer ga igra barem jedan klub koji na to nije imao pravo. Gorica je dobila satisfakciju jer je dokazano da je bila u pravu, ali u HNS-u zbog toga nitko nije snosio odgovornost. Štoviše, prvenstvo je nastavljeno, Gorica ostala u Drugoj HNL te najavila tužbe i žalbe svim mogućim domaćim i međunarodnim sudovima i organizacijama.


"Svi znamo što se događa u ostalim hrvatskim klubovima koji su dobili licence, dok smo mi odbijeni, a Gorici je licenca oduzeta. Što će se dogoditi sa Šibenikom, Karlovcem i ostalima ako ne plate sve dugove? Oduzet će im se licenca i neće moći igrati", rekao je još ljetos prvi čovjek Pomorca Miroslav Uljan najavivši ono što se dogodilo nekoliko mjeseci kasnije.

To nas dovodi do drugog razloga. Uljanova izjava danas se čini proročanstvom koje se ispunilo prije nekoliko tjedana. Prvi put u povijesti HNL-a jedna nogometna utakmica nije odigrana zbog štrajka igrača.

Nogometaši Karlovca odbili su nastupiti na Kantridi protiv Rijeke u 15. kolu. Utakmica je sukladno propisima HNS-a registrirana kao 3:0 pobjeda Rijeke, a o eventualnoj dodatnoj kazni Karlovcu tek će se odlučiti, a vrh Saveza natuknuo je kako bi klub mogao biti i novčano kažnjen, što je samo po sebi apsurd kada se zna da Karlovac mjesecima igračima nije isplatio niti jednu plaću. Da stvar bude gora, već u sljedećem kolu Karlovčanima su se pridružili i nogometaši Šibenika koji su odlučili bojkotirati utakmicu sa Hajdukom. Ipak, dio mlađih igrača potpomognuti juniorima odigrali su i izgubili utakmicu, no jasno je da je rezultat bio izravna posljedica štrajka većine prvotimaca pa opet u pitanje dolazi regularnost cijelog prvenstva, što su naglasili i iz Sindikata nogometaša.

Na koliko su utakmica Širić i Djedović zapravo utjecali?


Uhićenje Željka Širića i Stjepana Djedovića, ključnih ljudi u sudačkim krugovima HNS-a, zabilo je još jedan čavao u lijes posljednje sezone HNL-a. Dvojac je primio mito kako bi manipulirali suđenjem na prvoligaškim utakmicama Hajduka, a pitanje je koliko su takvih dogovora do sada sklopili. To će tek otkriti istraga Uskoka i nadležnih institucija, no činjenica je da je ove jeseni bilo manipuliranja zbog čega bi se aktualna sezona mogla već sada proglasiti neregularnom.

Naravno, tu su i drugi razlozi poput Dinamovog odnosa s nekim klubovima iz lige kao što su Varaždin i Lokomotiva, o čemu se također već godinama govori. Predsjednik Lokomotive Tin Dolički niz godina bio je istaknuti član Dinamovog Izvršnog odbora, a klub s Kajzerice Dinamova filijala, a početkom sezone u novozagrebačkim školama osvanuli su plakati koji pozivaju dječake da se upišu u nogometnu školu "druge Dinamove momčadi". Dolički je tu akciju nazvao podmetanjem i grubom šalom te odbacio bilo kakvu povezanost sa "starijim bratom" iz Maksimirske. Dodajmo da se Lokomotiva službeno odvojila od Dinama, a Dolički napustio IO "modrog" kluba ulaskom Lokosa u prvu ligu, no brojni Dinamovi igrači i dalje pune Lokomotivin kadar, a prošlog je proljeća na klupu "crno-bijelih" gotovo automatski zasjeo netom smijenjeni trener Dinama Marijo Tot.

Od HNS-a i Udruge prvoligaša, u kojima i dalje glavnu riječ vodi izvršni predsjednik šesterostrukog prvaka Zdravko Mamić, teško je očekivati da će dovesti u pitanje regularnost prvenstva dokle god su "glavama iznad vode". No, hoće li se imati za što primiti nakon što iz Uskoka napokon počnu curiti detalji jednog od najvećih skandala koji su ikada pogodili hrvatski nogomet.

Pročitajte više