konferencijska liga

Konferencijska liga: Majer protiv Tottenhama, Mourinho kreće od dna

Screenshot: Stade Rennais Twitter

ŽDRIJEBOM su formirane skupine Konferencijske lige, novog euro-kupa.

UEFA ga je pokrenula kako bi lošijim klubovima te onima iz slabijih liga pružila priliku da igraju barem europsku jesen. U premijernoj sezoni upravo to joj je uspjelo. Gibraltarski prvak Lincoln Red Imps senzacionalno je izborio grupnu fazu natjecanja KL-a.

Lovro Majer, koji je za 12 milijuna eura iz Dinama prešao u Rennes, s novim klubom će igrati protiv Tottenhama, Vitessea i Mure, prvaka Slovenije punog Hrvata.

Roma je uz Tottenham uljez u ovom natjecanju. Ove dvije momčadi su po ugledu i europskom koeficijentu daleko najjače i prvi favoriti za konačni trijumf. 

Čudno je zato vidjeti Rominog novog trenera Josea Mourinha, koji je dva puta osvojio Ligu prvaka i Kup UEFA/Europa ligu, kako sada u trećerazrednom kontinentalnom natjecanju igra u grupi s najgorim klubom iz njegovog drugog šešira (Zorja), drugim najgorim iz najslabijeg, četvrtog šešira (Bodo/Glimt) te CSKA-om iz Sofije.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Premda je Konferencijska liga najslabije UEFA-ino natjecanje, nijedan od tri hrvatska kluba koja su igrala u pretkolima nije uspio doći do grupne faze. Hajduk je ispao u drugom pretkolu od kazahstanskog Tobola, Osijek u trećem pretkolu od CSKA Sofije, a Rijeka u play-offu od PAOK-a. 

Osam pobjednika skupina Konferencijske lige ide izravno u osminu finala, a osam drugoplasiranih razigrava s osam trećeplasiranih iz skupina Europa lige.

Skupine Konferencijske lige:

A: LASK, Maccabi Tel Aviv, Alashkert, HJK Helsinki
B: Gent, Partizan, Flora Talin, Anorthosis
C: Roma, Zorja, CSKA Sofia, Bodo/Glimt
D: AZ Alkmaar, Cluj, Jablonec, Randers
E: Slavia Prag, Feyenoord, Union Berlin, Maccabi Haifa
F: Copenhagen, PAOK, Slovan Bratislava, Lincoln Red Imps
G: Tottenham, Rennes, Vitesse, Mura
H: Basel, Qarabag, Kairat Almaty, Omonia

Pročitajte više