Rijeka je u Europa ligi

KOPENHAGEN - RIJEKA 0:1 Rijeka senzacionalno izborila Europa ligu

Foto:Epa

RIJEKA je u grupnoj fazi Europa lige. Momčad Simona Rožmana napravila je veliko iznenađenje i u Kopenhagenu je pobijedila favoriziranog domaćina 1:0. Ankersen je postigao autogol nakon prave majstorije Franka Andrijaševića.

Rijeka je u glavni grad Danske došla bez nade i bez velikih očekivanja čak i najvjernijih navijača. Kopenhagen je bio apsolutni favorit i osvajaču Hrvatskog kupa nitko nije davao nikakve izglede da može do čuda na sjeveru Europe.

Rožman je jedini vjerovao u senzaciju 

Ipak, jedan čovjek je vjerovao u senzaciju.

"Meni je bitno kakvi ćemo mi biti, vidim u igračima puno optimizma, snažnu vjeru, a na terenu treba pokazati i kvalitetu. Neka nas malo poprati sreća i ja mislim da možemo napraviti jednu odličnu priču i senzaciju", rekao je Simon Rožman dan prije utakmice na presici.

Rožman je vjerovao u svoju momčad, a onda je uvjerio i svoje igrače da mogu do iznenađenja. Rijeka je od prve minute igrala sigurno, pametno i izgledala je kao momčad koja točno zna što želi. Danci su očekivano napali, stisnuli su, ali u obrani Rijeke nije bilo panike ni straha. Cijela momčad je bila disciplinirana i svatko je na terenu odradio sve ono što mu je Rožman rekao da mora obaviti. Tu Danci nisu imali šanse.

Rijeka kao iz udžbenika

Rijeka je pustila domaćina da napada, bila je koncentrirana u vezi i u defenzivi i svoje je šanse tražila u kontrama preko Andrijaševića i Kulenovića. Upravo je tako i stigla do pobjede.

Igrala se 20. minuta kad je loptu nogom pod prekršajem spustio Sandro Kulenović duboko u svojoj polovici, a ona je stigla do Franka Andrijaševića koji je sam krenuo prema golu danskog sastava.

S dva neodlučna stopera ispred sebe, Andrijašević je nastavio vući loptu do 30 metara od gola Kopenhagena kada se jedan od dvojca Victor Nelsson i Ragnar Sigurdsson poskliznuo, a drugi pao preko njega.

Ostavilo je to Andrijaševića samog pred golom Kopenhagena, a on je lobom prevario vratara Johnssona. Ipak, loptu je zaustavila vratnica, ali je pogodila natrčalog Ankersena i dovela Rijeku u vodstvo. Pokazalo se da je bio gol odluke. 

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ GOL RIJEKE.

Kulenović kao otkriće Simona Rožmana 

Do kraja prvoga dijela Rijeka je mirno držala prednost, domaći su rijetko prijetili, a i iz tih svojih pokušaja nijednom nisu bili precizni, da bi početkom nastavka prva do prilike stigla upravo Rijeka. Večeras neuhvatljivi Kulenović je stalno radio dar-mar u obrani Kopenhagena, uništavao ih je po lijevom boku, a nakon što je prošao pola obrane dodao je povratnu za Andrijaševića koji u padu puca, ali golman Johnsson jedva brani.

Ulaskom hrvatskog veznjaka Mudražije u 56. minuti Kopenhagen je postao opasniji po gol Rijeke. Upravo je Mudražija u 63. minuti prošao po lijevom krilu i uputio prizemni centaršut u kazneni prostor, Wind je pokušao udarcem s 15 metara, no lopta je pogodila jednog igrača Rijeke u bloku i završila u korneru.

Vođa napada Kopenhagena Wilczek imao je dvije velike prilike u razmaku od samo dvije minute, no njegov volej s ruba kaznenog prostora u 72. minuti prohujao je preko grede, da bi u 74. imao zicer, ali je s 10-ak metara glavom neometan praktički dodao loptu u naručje Nevistića.

Fantastična Rijeka 

Imala je Rijeka veliku priliku potvrditi pobjedu u 87. minuti kada je ubačaj Tomečaka nekako stigao do Escovala čiji je udarac s dva metra umalo prošao kroz noge Johnssonu, no domaći je vratar ipak uspio zadržati loptu izvan gola. Samo nekoliko sekundi potom Pep Biel je mogao poravnati, no na njegov udarac požrtvovno se u blok bacio Velkovski.

Rijeka će suparnike u natjecanju po skupinama saznati u petak od 13 sati kada je u Nyonu predviđen ždrijeb. Uz Rijeku u ždrijebu će se naći i zagrebački Dinamo koji je ranije u četvrtak na svom terenu svladao estonsku Floru s 3:1.

KOPENHAGEN - RIJEKA 0:1

Stadion Parken

SUDAC: Kavanagh (Engleska)

STRIJELAC: 0:1 Ankersen (20-ag)

KOPENHAGEN: Johnsson - Ankersen (Bartolec, 67), Nelsson, Sigurdsson, Bengtsson - Zeca, Stage (Mudražija, 56); Pep Biel, Wind, Fischer (Kaufmann, 46) - Wilczek

RIJEKA: Nevistić - Tomečak (Raspopović, 90+1), Capan, Velkovski, Smolčić, Štefulj - Pavičić (Lepinjica, 76), Andrijašević, Čerin, Lončar - Kulenović (Escoval, 83)

 

 

Pročitajte više