Kopić bi morao dati ostavku, opet. Tudor je moguće rješenje

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

U SUSRETU šestog kola hrvatske nogometne lige Hajduk je u Koprivnici nastavio katastrofalne ovosezonske rezultate, remiziravši sa Slaven Belupom 1:1. Novi je to udarac čelnim ljudima Hajduka, ali i svim navijačima, koji prolaze najteže dane otkako su Bijeli prije sedam godina bili na rubu bankrota.

Interesantno, ni nakon nove blamaže, šeste u nizu, Željko Kopić nije prestao sa svojom demagogijom kojom javnost uvjerava kako se momčad diže iz utakmice u utakmicu te kako je na dobrom putu. Zaista je krajnje vrijeme da se okrene preko ramena i sagleda pustoš koju je ostavio iza sebe. 

Nevjerojatan niz

Naime, u posljednja četiri i pol mjeseca, preciznije od 18. travnja do 1. rujna 2019., tijekom 17 utakmica na klupi Hajduka Željko Kopić upisao je svega tri pobjede, uz sedam remija i sedam poraza. Jedine dvije momčadi koje je Hajduk uspio pobijediti su Slavia Sofia i NK Istra, dok je u međuvremenu gubio od Dinama dvaput, Rudeša, Rijeke, Osijeka, Steaue i Gorice.

 

Ako se izuzmu europski dvoboji, statistika je osječkog stratega još pogubnija. U posljednjih 13 prvenstvenih dvoboja Kopić je upisao jednu jedinu pobjedu, uz šest remija i šest poraza. Od mogućih 39 bodova osvojio je devet, uz 15 postignutih golova i 21 primljena, što je bez sumnje najgori niz jednog trenera Hajduka u više od dvadeset godina.

Ako se uzme u obzir da su se u recentnoj povijesti treneri Bijelih smjenjivali nakon samo jednog poraza, poput Stanka Poklepovića, ili praktički bez ikakvog valjanog razloga, poput Damira Burića, nevjerojatno je kako je Željko Kopić i dalje živ na klupi Hajduka te kako ne postoje ni naznake da mu je vrijeme u Splitu odbrojano. Nakon poraza od Gorice Kopić je predsjedniku Huljaju svoj mandat dao na raspolaganje umjesto da preuzme odgovornost i uruči neopozivu ostavku, međutim to i jest u skladu s karakterom Osječanina, za kojeg će oni koji ga poznaju reći kako ne postoji veći karijerist.

Pritom je pomalo paradoksalno kako je Kopić na vrhuncu svoje karijere (što dolazak na Poljud zasigurno jest), odveo Hajduk na njegove najniže grane u novom mileniju. Teško se sjetiti kada je posljednji put splitska momčad nakon šest kola zauzimala osmo mjesto HNL-a s potencijalnih 12 bodova zaostatka za vodećom momčadi.

Kopić bi mogao prestati misliti na sebe

Kad već Nadzorni odbor više nema nikakve ovlasti, a predsjednik Huljaj snage za taj potez jer za to očito nije pozvan ni kompetentan, Željko Kopić bi prvi put u životu morao prestati misliti na sebe. Jasno je da momčad podignuti ne može te da je povjerenje svlačionice odavno izgubio. Dosta je bilo mučenja. Pošto je vrlo osjetljiv na svoj rad, recimo i to da će Hajduk, ako u sljedećem kolu na Poljudu ne svlada Rudeš, izjednačiti rekord od devet ligaških utakmica bez pobjede u nizu starom 52 godine, preciznije od 16. kolovoza do 12. studenog 1964. godine, kada je Hajduk vodio ni više ni manje no slavni jugoslavenski reprezentativac Ozren Cina Nedoklan.

I Cini je Hajduk, začudo, bio vrhunac trenerske karijere. Prije njega vodio je Dalmatinac i Istru, a po neslavnom odlasku iz Hajduka godinama se mucao po sjeveru Afrike, karijeru završivši u nekadašnjem tuniskom prvoligašu Menzel Bourguiba.

Kopić bi morao podnijeti ostavku, opet. Ovaj put bi vjerojatno uspio. Kao moguće rješenje već se spominje Igor Tudor.

Pročitajte više