Košarka

Košarkaške legende za Index o Skansiju: Znalac i jako hrabar čovjek. Tuga

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

LEGENDARNI košarkaš i izbornik Petar Skansi umro je danas u 78. godini. Najviše je ostao zapamćen kao izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine. Skansi je rođen na Braču i većinu igračke karijere proveo je u splitskoj Jugoplastici. 

Kao reprezentativac Jugoslavije osvojio je Svjetsko prvenstvo u Ljubljani 1970. godine, a osvajao je još srebro na Olimpijskim igrama 1968., srebro na SP-u 1967. u Meksiku i srebro na EP-u 1965. u SSSR-u. Zoran Moka Slavnić, jedan od najboljih i najtrofejnijih europskih playmakera u povijesti i osvajač zlatne olimpijske medalje iz Moskve 1980. godine koji je u reprezentaciju došao nakon što se Skansi umirovio, rekao je:

''Ne mogu vjerovati, znao sam da je bolestan, ali ovo me šokiralo. Pa kako mi Rato nije javio? Užasnut sam. Pero je bio velik čovjek, nije bio samo visok. Velik igrač, jedan od najvećih hrvatskih, a samim tim i jugoslavenskih.

Bio je znalac i jako hrabar čovjek. Igrao sam samo protiv njega, nažalost, nisam imao čast da igram s njim u istoj momčadi jer je on napustio reprezentaciju baš kad sam ja došao. Jako mi je žao, tužan sam, iskrena sućut njegovoj divnoj ženi i obitelji.''

"Prošli smo puno toga zajedno"

Dino Rađa, koji je pod Skansijem osvojio srebro u Barceloni, također se prisjetio svog trenera: ''Ne mogu vjerovati. U šoku sam. Nemam u ovom trenutku ništa pametno reći. Bio je velik igrač, bio je sjajan trener.

Prošli smo puno toga zajedno. Bio mi je trener na Igrama u Barceloni kad smo s Hrvatskom uzeli srebro, bio mi je trener u Splitu u mojoj zadnjoj sezoni kad smo uzeli naslov prvaka. Neka mu je laka zemlja.''

Pročitajte više