regija

Kosovari iz Suve Reke zajedno vrijede kao Hajdukov stoper. Na pragu su euro senzacije

Foto: FC Ballkani

BALLKANI je klub iz Suve Reke ili albanski Suhareke, provincijskog gradića od desetak tisuća stanovnika na Kosovu. Prvak je najmlađe europske države, ali to Ballkaniju malo znači na nogometnoj karti kontinenta. Morao je krenuti od prvog pretkola Lige prvaka, gdje je čekao litavsku Žalgiris. Očekivalo se da će Ballkani uvjerljivo ispasti, ali eliminiran je tek nakon produžetaka. Prvak Kosova zato je spušten u prednatjecanje Konferencijske lige.

Ballkani izbacuje suparnike s 10:0, ali i na penale u gostima

Ballkani je spektakularno bljesnuo u najslabijem od tri eurokupa. U drugom pretkolu KL-a izbacio je La Fioritu iz San Marina s ukupnih 10:0. Slijedio je daleko teži suparnik, Klaksvik s Farskih Otoka, ali Ballkani je i njega izbacio i to nakon penala u gostima. Preostao je samo play-off, a na zadnjoj prepreci za senzacionalni uspjeh, prvi plasman kosovskog kluba u povijesti u grupnu fazu eurokupova, čeka prvi susjed i sunarodnjak.

Za senzaciju se bore klub Albanaca iz Makedonije i klub Albanaca s Kosova

Shkupi je prvak Makedonije, ali kao što znamo iz njegovih nedavnih utakmica s Dinamom u drugom pretkolu Lige prvaka, to je praktično albanski klub, čiji navijači ističu znamenja te države i transparente na albanskom jeziku. Tako se za veliku sportsku i financijsku nagradu bore klub Albanaca iz Makedonije i klub Albanaca s Kosova. 

Nakon prve utakmice potonji su daleko bliži senzacionalnom uspjehu jer su na skopskoj Toše Proeski Areni, dakle u gostima, pobijedili 2:1. To im je velika prednost pred uzvrat koji ne mogu igrati na stadionu u svom gradiću jer tamo imaju mjesta za samo tisuću i pol gledatelja. Zato će Shkupi dočekati na stadionu Fadila Vokrrija u 60 kilometara udaljenoj Prištini. 

Cijela ekipa vrijedi manje od Hajdukovog braniča, ali Ballkani je sada na korak do milijuna

Cijela momčad Ballkanija prema Transfermarktu vrijedi tek 3.9 milijuna eura, što je 100 tisuća manje nego na koliko je procijenjen samo novi Hajdukov defenzivac Chidozie Awaziem. Međutim, skromni Ballkani je sada na tek korak od milijuna i uspjeha za povijest Kosova.

Pročitajte više