Kosovo se na prvim Igrama izjednačilo sa Srbijom po broju olimpijskih zlata

Foto: Guliver Image/Getty Images

MAJLINDA KELJMENDI, kosovska judašica, ušla je u povijest osvajanjem zlatne medalje na prvim Olimpijskim Igrama na kojima se natječe njena mlada zemlja.

Debitantu na olimpijskoj sceni, aktualna europska prvakinja donijela je zlato u kategoriji do 52 kilograma u Rio de Janeiru, istom gradu gdje je prije tri godine postala i svjetska prvakinja.
 
Kada se govori o Kosovu, poznato je da Srbija i dalje svojata njenu bivšu, odavno odcijepljenu i odnedavno međunarodno priznatu zemlju, koja se kako vidimo, natječe na Olimpijskim Igrama, dok će njena nogometna reprezentacija igrati u kvalifikacijama za SP 2018.
 
Upravo u kontekstu sporta, odnosno tog segmenta kosovske neovisnosti i državnosti, Srbija je posebno ogorčena na to što se Kosovari natječu na najvećim sportskim priredbama zajedno sa srpskim. Pa su tako navijači Crvene Zvezde na nekoliko europskih utakmica velikim koreografijama poručili Uefi što misle o njenom priznanju Kosova.
 
Službena Srbija također je oštra po tom pitanu, jer srpskim sportašima naredila je da siđu s postolja na Olimpijskim igrama u Riju ako se na dodjeli medalja nađu s predstavnicima Kosova. Ovaj put u judu se to nije dogodilo.
 
Ono što će Srbima posebno zasmetati je da se, kako ga oni zovu "samoproglašeno" i "samozvana država" Kosovo, već na prvim Igrama na kojima se natječe, odličjem Majlinde Keljmendi izjednačilo po broju zlatnih olimpijskim medalja sa Srbijom, državom velike sportske povijesti i tradicije!
 
Jer s obzirom da srpske olimpijske medalje od 1920. do 1988. pripadaju tadašnjim Jugoslavijama, dok se od 1996. do 2004. Srbija na OI natjecala u državnoj zajednici, s Crnom Gorom, samostalna Srbija nastupala je na Igrama 1912. u Stockholmu bez odličja, 2008. u Pekingu, gdje osvaja jedno srebro srebro i dvije bronce, te 2012. u Londonu, gdje uz jedno srebro i dvije bronce, za sada jedino olimpijsko zlato za samostalnu Srbiju osvaja Milica Mandić u taekwondou.
 
Kosovo je dakle na olimpijskom debiju uzelo prvu i to zlatnu medalju, a zanimljivo je da je 75 od 206 zemalja članica Međunarodnog olimpijskog odbora, još uvijek bez medalje.
 
Među njima i matica samostalnog Kosova - Albanija, ali i država s kojom je Kosovo 47 godina bilo u zajednici - Bosna i Hercegovina.

Pročitajte više