Kostelić korak do sna: S "jedinice" po Veliki globus

DO KRAJA sezone Svjetskog kupa skijaši će odraditi još šest utrka, a puno prije finalnih okršaja u Lenzerheideu, Ivica Kostelić prvi put u karijeri osvojit će veliki Kristalni globus.

U situaciji kad je za podijeliti ostalo još 600 bodova, Ivica najbližem pratitelju Didieru Cucheu bježi 544 boda, što znači da bi trećim mjestom u subotnjem spustu u Kviftjellu i matematički osigurao ono o čemu sanja cijeli život. Točnije, prvi od dva velika cilja, a priliku za toliko željeno zlato s olimpijade pričekat će do Sočija 2014.

Simbolično ili ne, Kostelić će sa startnim brojem jedan spustiti se stazom Olympiabakken, na kojoj je u petak zauzeo 24. mjesto. Osvojio je samo na ovoj utrci više bodova nego u četirima posljednjim sezonama u Kvitfjellu, kroz koje je skupio tek tri boda, zbog čega je teško očekivati da bi se danas mogao popeti se na pobjedničko postolje.

Propuštanje Bormija bilo je ravno jack-potu

Subota ili nedjelja, svejedno je kad će Hrvatska postati tek druga država koja je svijetu dala brata i sestru ukupne pobjednike u Svjetskom kupu (Janica je vlasnica triju velikih Globusa - 2001., 2003. i 2006.), ali naravno da Ivica čim prije želi skinuti ogroman teret s leđa. Premda je i sam izjavljivao u proteklih nekoliko dana kako do kraja sezone brani vodstvo u poretku slaloma i napada Globus u super G-ju, jasno je da će eksplozija emocija uslijediti tek onog trenutka kad i legendarnog švicarskog veterana "skine s vrata".

Nakon vrlo dobrog otvaranja sezone i trećeg mjesta u slalomu u Leviju, Ivica je nastavio marljivo skupljati bodove, bez rezultata poput onih iz već opjevanog siječnja, koji je uslijedio nakon odličnog taktičkog poteza Ante Kostelića - propuštanjem spusta u Bormiju 29. prosinca Ivica je dobio dva tjedna odmora između Alta Badije i egzibicijske utrke u Munchenu, kojom je započeo siječanj zvan Bajka.

U "luđačkom" ritmu siječnja pomeo impresivnu konkurenciju

U paklenom ritmu, u 28 dana odvoženo je 14 utrka koje su Ivicu uzdignule na pijedestal šampiona. Tih sedam pobjeda (paralelni slalom u Munchenu, slalom u Adelbodenu, superkombinacija i slalom u Wengenu, super G i kombinacija u Kitzbuhelu i superkombinacija u Chamonixu) i ukupno 999 osvojenih bodova u jednom mjesecu dugo će vremena ostati nedostižno bilo kojem skijašu, u vrijeme kad je konkurencija "nenormalna", o čemu najbolje svjedoči poredak u super G-ju, jednoj od dvaju disciplina u kojima Ivica lovi mali Globus. Nakon pet od sedam utrka Ivica je drugi, a unutar 80 bodova je čak 11 skijaša!

A baš od kultnog Chamonixa (1924. održane prve Zimske olimpijske igre, a 2011. hrvatski skijaši ostvarili dvostruku pobjedu, jer Natko Zrnčić Dim ostavio je iza sebe i Svindala i Jansruda i Zurbriggena...) Ivica ne zna za postolje, ali kao da je to važno bilo kad je svakom utrkom postajao sve bliži svetom cilju...

Pročitajte više