Kovačić je pao i ne izgleda kao da će ikad ustati. Zato ga se Chelsea rješava

Foto: EPA

MATEO KOVAČIĆ očito više nije u prvom planu kada je u pitanju budućnost Chelseaja. Prije samo koji dan u engleske je medije procurila vijest kako se njegovo ime našlo na tzv. transfernoj listi, na kojoj završe oni igrači kojih bi se klubovi rado - i to uz ne preveliku odštetu - riješili. Osim toga, trebao je biti dio pogodbe vezane za Enza Fernandeza, ali je njegova prevelika plaća spriječila odlazak u Benficu.

Nakon burnih reakcija na društvenim mrežama te bujice zgroženih navijača koji se ne slažu s takvim potezom klupske sportske politike, postavlja se logično pitanje - zašto bi se Chelsea htio riješiti igrača kojeg se donedavno smatralo jednim od najboljih veznjaka Premier lige?

Pogotovo kada se uzme u obzir da je Mateo Kovačić uvijek imao supermoć toliko potrebnu za ekipe Potterovog tipa, koja se odnosi na elitnu penetraciju prve linije te mogućnost igre protiv presinga kakvu malo koji igrač uopće ima. 

No u klubu su procijenili kako neće produljiti njegov ugovor koji istječe na ljeto 2024., čime je jedina smislena i logična opcija ostala prodaja upravo na ljeto koje dolazi. Pitanje je jednostavno: kako to?

Klupski se budžet mora puniti

Nema nikakve dvojbe kako će Chelsea ovoga ljeta napraviti suprotno onome što je napravio u zimskom prijelaznom roku. S dolaskom sedam igrača za koje je platio preko 320 milijuna eura, morat će balansirati klupski budžet prodajom igrača za koje uprava i trener budu smatrali kako spadaju pod balast. 

>> Chelsea je kupio sve što je mogao. I što sad?

Tako će sasvim sigurno na prodaju biti igrači poput Lukakua, Pulisica, Ziyecha, Hudson-Odoija i mnogih drugih koji su već i sada dobrim dijelom bilo na posudbama ili u drugom planu. Dolaskom svih igrača koje je Chelsea kupio ove zime te uz ranije dogovoren dolazak Christophera Nkunkua iz RB Leipziga, postalo je jasno da se roster mora svesti na prihvatljiva 22 igrača i tri vratara.

Na prvu loptu, situacija za Matea Kovačića nije loša pošto je upravo pozicija centralnog ili zadnjeg veznog ona na kojoj Chelsea ima vjerojatno najveći problem te na kojoj je i najtanji. Doveli su za rekordnu odštetu ove zime Enza Fernandeza, ali je klub napustio Jorginho.

Osim toga, pitanje je kada će se vratiti N'Golo Kante, a igrači poput Gallaghera, Chukwuemeke ili Loftus-Cheeka nemaju njegove kvalitete ni obujam vještina koje je pokazivao u prošlosti. Pa ipak, klub je očito odlučio kako se njegov ugovor neće produljiti.

Kovačićev uspon

Kada je Frank Lampard bio trener Chelseaja, Mateo Kovačić je na ljeto 2020. proglašen najboljim klupskim igračem. Kako njegovo zalaganje tako i žustrina igre uvjerili su i navijače i trenera da se radi o igraču koji može biti kamen temeljac njihove vezne linije i netko na kome će graditi budućnost.

Najbolji period njegove igre dogodio se ipak pod Thomasom Tuchelom, a trajao je od proljeća 2021. pa do prvih desetak kola 2021./22., prije nego što je došlo do njegove ozljede aduktora te nakon toga zaraze koronavirusom.

Pogotovo je u tom jesenskom dijelu sezone Mateo Kovačić igrao vjerojatno najbolji nogomet karijere te je već standardnoj nezadrživosti u prodorima dodao i odlično razumijevanje s Mountom te briljantne reakcije u zadnjoj trećini terena koje su rezultirale s pet upisanih asistencija u spomenutom periodu. 

Sve se tada činilo idilično, a onda je ozljeda, zajedno s koronavirusom, bacila Kovačića ne jedan, nego nekoliko koraka unazad. Od toga se, sada je očito, dosad nije oporavio.

Velik pad u 2022.

Mateo Kovačić nikad nije bio gol-igrač niti vezni igrač koji se dobro snalazi u uskim prostorima posljednje trećine terena. Nikad nije bio - kolokvijalno govoreći - paker, igrač sposoban podvaliti loptu u uskim koridorima te na taj način na svoj konto upisati pozamašan broj asistencija. Centaršut mu je uvijek bio tek prosječan, a iako ima dobre dijagonale, nikad nije bio majstor dubinskih lopti, kao ni onih koje bi parale obrane.

Najveći se iskorak u tom smislu, u svim elementima od taktičke vrijednosti, vidio baš na tu jesen 2021., ali iz sadašnje se perspektive čini kako je to bila iznimka koja se više neće ponoviti, osim ako Kovačić ne bi značajno modificirao vlastitu igru. Kovačić je nakon ozljede u Premier ligi odigrao 33 utakmice u dvije sezone te u tom periodu zabio tek jedan pogodak i upisao jednu asistenciju.

Forte njegove igre oduvijek su bile njegove silina i prodornost. Teško je, a ponekad je bilo i nemoguće, pronaći igrača koji bi takvom lakoćom, a opet skoro pa pravocrtnim kretanjem, mogao probijati protivničke obrambene blokove i stvarati višak na ulasku u posljednju trećinu terena. 

Upravo je na račun toga mogao održati gotovo pa nestvarnu efikasnost driblinga uz čak i vrlo solidnu frekvenciju, što se i vidi iz gore prikazane grafike. Upravo je zato mogao biti dominantan duel-igrač, kojeg je u prodoru bilo vrlo teško ili nemoguće izgurati, a u fazi obrani vrlo teško predriblati. 

Kovačića više nema

Taj igrač više ne postoji. Ono što Chelsea dobiva od Kovačića ove sezone je tek blijeda Mateova kopija iz prošlosti. Kovačić sada već neko vrijeme vuče više ozljeda, među kojima i ozljedu koljena, a sav njegov polet te silina u trku kao da su nastali.

Pokazuju to, naravno, i brojke, pa ove sezone gotovo da i nema uspješnog driblinga, što i nije čudno ako se gleda njegovo ponašanje na terenu, koje je vrlo pasivno i usmjereno na brzinsko rješavanje lopte.

Takav Kovačić, koji i dalje ima sasvim solidnu build-up igru te dobru dijagonalu, izgubio je svoju supermoć. Je li zbog ozljeda, gustog rasporeda ili tek povremenog gubitka forme, čini se da je svejedno.

Očito je kako su u Chelseaju odlučili kako ga neće čekati, kako se onaj Kovačić iz 2021. više neće vratiti i kako se moraju - kao i u slučaju Jorginha - okrenuti novim akvizicijama i osvježenju kadra.

Moguće je da njihova liječnička i trenerska služba poznaju situaciju bolje jer Mateo Kovačić igra vrhunski europski nogomet od 18. godine te je sasvim moguće da je zbog svog stila igre već s 28 godina zapravo nogometno i puno stariji. 

Što dalje? 

Kovačić mora ili ponovo pronaći svoju silovitost, koju smo vidjeli primjerice tijekom utakmice Hrvatske i Kanade ili kada je Chelsea gostovao na Santiagu Bernabeuu, ili pronaći neki novi stil igre. Ako je ovo drugo slučaj, to će značiti potpuno drugačiju ulogu i taktičke zadatke te bi trebalo biti zanimljivo poglavlje u njegovoj karijeri.

Što se Chelseaja tiče, to poglavlje je vrlo vjerojatno završeno, samom činjenicom da su ga htjeli uključiti u transfer Enza Fernandeza. Kovačić je u 2022. definitivno izgubio svoju nogometnu supermoć, a hoće li je ikad vratiti i ponovo kontinuirano prikazivati, pokazat će samo vrijeme.

Pročitajte više