Kraj sage oko najljepše priče ZOI-ja. Valijeva neće biti izbačena, sutra lovi zlato

Foto: EPA

SPORTSKI arbitražni sud (CAS) donio je odluku oko 15-godišnje klizačice Kamile Valijeve koja je uoči Zimskih olimpijskih igara pala na doping-testu. Konačna odluka o tinejdžerici objavljena je u ponedjeljak. Prema njoj je ruskoj klizačici dozvoljen nastavak natjecanja u Pekingu.

Odluka je objavljena dan prije natjecanja u pojedinačnoj konkurenciji u kojem je Valijeva favoritkinja za zlatnu medalju. Kao glavnu olakotnu okolnost CAS ističe da Valijeva nije bila pozitivna u Pekingu pa bi njena suspenzija donijela "nepopravljivu štetu u ovim okolnostima".

Svjedočila i Valijeva

Presudu je donijelo tročlano vijeće CAS-a koje je u nedjelju održalo hitno ročište u Pekingu. Na ročištu je svjedočila i sama Valijeva koja se uključila putem videoveze kako bi iznijela svoju obranu. Podsjetimo, ruska djevojčica je osvojila momčadsko zlato u Pekingu s reprezentacijom Rusije nakon što je ušla u povijest Igara kao prva klizačica koja je uspjela izvesti četverostruki skok.

Presuda je stigla nakon što je tročlano vijeće CAS-a u nedjelju održalo hitno ročište u kineskoj prijestolnici. Sastanak je trajao do kasno u noć i Valijeva je svjedočila preko videoveze. 

Rusi bez obilježja

Valijeva je 25. prosinca na ruskom nacionalnom prvenstvu bila pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin, koji je sastojak lijeka za srčane probleme, ali je vijest o tome objavljena tek šest tjedana kasnije, čime joj je bilo omogućeno da se natječe na ZOI-ju u Pekingu i u ekipnom natjecanju osvoji zlato. Tek se dan kasnije saznalo za njen pozitivan test.

Rusija ni na ovim Zimskim olimpijskim igrama ne nastupa pod svojom zastavom, nego pod zastavom svog saveza. Razlog je umiješanost vlasti u dopingiranje sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

Pročitajte više