TRANSFERI

Kraljevi mercata: Pogledajte koga su sve doveli bez da su potrošili lipu

Foto: Gulliver / Getty Images, Grafika: SofaScore

LUCIANO MOGGI koji je za Juventus desetljećima jednako kvalitetno kupovao suce, Scudetta i igrače, pao je 2006. u operaciji Calciopoli, ali može biti ponosan na to kako su njegovi nasljednici nastavili ondje gdje je on prinudno stao. 

Neprikosnoveni kralj najveće talijanske nogometne strasti - mercata ili tržnice nogometaša, mag pregovaranja, lobiranja, obećavanja, laganja, kupnje i prodaje morao je otići.

No njegov nauk i dalje živi u klubu koji je iz najgore sramote i kazne oduzimanjem titula i izbacivanjem u drugu ligu spektakularno uskrsnuo rezultatski, trofejno, financijski, ali i transferno. 

Jer kako dokazuje aktualni prijelazni rok, ljetni mercato u kojem je Juventus bez odštete doveo Ramseyja i Rabiota te vratio Buffona, taj klub u Italiji je daleko najbolji na terenu, ali i na tržištu. Posebno vlada tržišnim segmentom besplatnih kupnji ili dovođenja igrača bez odštete.

Naravno, ni kada je u pitanju dovođenje igrača uz rekordne ili jako visoke odštete Juventusu, kao što svjedoče primjeri Higuaina, Ronalda i De Ligta, nema premca u Serie A.

Međutim, tema ovog teksta je Juventusovo majstorstvo kada je riječ o uzimanju slobodnih igrača, onih za koje nije potrebno plaćati odštetu, a neposredan povod za to recentna su Juveova dovođenja čak dva kapitalca na taj način te također besplatan povratak klupske legende.

Kao što pokazuje idealna momčad koju smo složili od Juventusovih besplatnih pojačanja u zadnjih desetak godina, najbolji talijanski klub tako je dovodio igrače svih tipova i godišta.

Od mladih dragulja (Pogba, Coman), preko onih u najboljim godinama (Neto, Rabiot, Ramsey, Khedira, Can, Llorente), pa do zaslužnih veterana (Cannavaro, Alves, Pirlo, Buffon), a što se tiče posljednje kategorije, samo se Cannavaro pokazao promašajem.

Jedan od najboljih braniča u povijesti u Juventus se vratio prestar (36) i prespor pa si je tom gažom samo narušio briljantnu reputaciju. 

S druge strane, Dani Alves i pogotovo Pirlo fantastično su iskoristili priliku koju im je pred kraj karijere dao jedan od najvećih klubova.

Kao što pokazuje naša momčad, najslavnije besplatno pojačanje zanemarili smo kada smo slagali idealnu momčad igrača koji su tako došli u Juventus jer Buffon se vratio u 41. godini kao rezerva i njegov dolazak je simboličan. 

Pročitajte više