INTERVJU: ANDREJ KRAMARIĆ

Kramarić za Index: Nisam se išao sprdati s Neuerom, srušio sam najbolje na svijetu

Foto: EPA/Index

ANDREJ KRAMARIĆ (29) najbolji je hrvatski nogometaš na početku nove sezone.

Zvijezda Hoffenheima i hrvatske reprezentacije u posljednjih je pet utakmica zabila 12 golova.

Četiri gola dao je Borussiji Dortmund u posljednjem kolu Bundeslige posljednje sezone, tri Kölnu, dva Chemnitzeru, a briljantni niz zaključio je proteklog vikenda, kada je dao dva gola aktualnom njemačkom i europskom prvaku Bayernu u nevjerojatnoj 4:1 pobjedi.

Trenutačno je prvi strijelac Bundeslige s pet golova. U 2020. godini zabio je ukupno dvanaest pogodaka i kada gledamo omjer minuta i postignutih golova svih igrača koji su dali barem pet golova, Kramarić je treći na listi svih igrača liga Petice. Pored toga, igra odličan nogomet, što se vidjelo protiv najjače europske momčadi u ovom trenutku.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Kakav je osjećaj dan nakon rušenja Bayerna? 

Sve je super. Jasno je da ne rušiš Bayern svaki dan. Moram reći da smo igrali i ofenzivno i defenzivno dobro. Ma fenomenalan je osjećaj zabiti dva gola protiv najjačih na svijetu, i to s odmakom. Oni skoro godinu dana nisu izgubili, ali moram reći da smo mi jako dobro izgledali, bili smo jako dobri. Možda je mogla biti veća razlika za nas, mogu reći da smo ih razbili.

Je li ti prišao tko od Bayernovih igrača nakon utakmice i čestitao? Možda Manuel Neuer na tečnom hrvatskom?

Nije nitko. Možda su bili malo ljutiti nakon poraza, čestitanje je išlo baš po brzom postupku. Mi smo njima čestitali na svim trofejima, ali jasno je da su oni nakon utakmice bili razočarani.

Kako je bilo pucati penal protiv Neuera, najboljeg golmana na svijetu? Je li isti osjećaj kao protiv ostalih golmana?

Ma jasno da nije isto. Postoji tu respekt prema njemu jer je najbolji na svijetu. Intelektualac, nogometaš i golman istovremeno. Bilo mi je lako pucati jer sam mislio da će on računati na to da ću se na 3:1 pokušati sprdati s Bayernom i pucati panenku. Ali nisam, odlučio sam se za čvršći udarac.

Kako ti djeluju Bayernovi stoperi, jesu li oni najbolji u Bundesligi?

Moram reći da su među najboljima kad su u top formi. Sad su bili malo umorni poslije tri utakmice u nizu. Sigurno da ima u Bundesligi još sjajnih stopera, Dayot Upamecano odskače.

Nadaš li se tituli najboljeg strijelca lige, što se mora poklopiti?

Ma ne. Ne razmišljam o tome. Znamo da će Bayern osvojiti ligu, a Lewandowski najviše zabiti. Puno je jednostavnije ipak igrati u Bayernu nego u Hoffenheimu jer oni više toga stvaraju. To je jednosmjerna ulica.

Tko je poslao najoriginalniju čestitku - možda netko od reprezentativaca?

Nema nikakvih originalnih, već su se navikli. Idu sad već copy-paste čestitke, više-manje svima zahvaljujem i to su sve kratke poruke.

Nakon svega koja je tvoja primarna pozicija? Što si ti - polušpica, krilo, napadač? 

Rekao bih polušpica, desetka, ofenzivni vezni ili ofenzivna osmica. Mogu igrati i u paru s jednom špicom. Nisam ta špica koja je naprijed solo, nisam nikad bio niti ću ikada biti.

Možeš li nama laicima objasniti kako to da u Hoffenheimu igraš na ovakvom nivou, a u reprezentaciji to baš i nije slučaj?

Vaš novinar Vice Karin je napisao odličan članak na tu temu. Pogodio je skroz u srž, tko god to pročita, sve će mu biti jasno.

> Pročitajte tekst ovdje: Kažu da je sebičan i tjeraju ga iz reprezentacije. U čemu je problem s Kramarićem?

Kakva je bila suradnja s bivšim trenerom Julianom Nagelsmannom, sadašnjim trenerom RB Leipziga? Djelovalo je kao da imate neke razmirice ponekad.

Nije bilo nikakvih razmirica, to je bila pozitivna rasprava. On je volio čuti mene jer je bio mlad trener, voli slušati i učiti kao i ja, mi smo imali super odnos. Ponekad smo raspravljali vruće glave poslije utakmice o greškama jer sam javno govorio, a on je to prihvatio. Nije bilo tu ništa negativno, to je proces učenja i razvoj nogometne filozofije i njemu je to pomoglo. Moram reći da je Julian za mene jedan od najboljih trenera na svijetu u ovom trenutku. Bio mi je veliki gušt s njim raditi, ako Bog da da se to ponovi.

U Leipzigu možda?

U Njemačkoj je to samo Bayern, a po pitanju europskih klubova, pričamo samo o najvećima. Hoffenheim je mnogo stabilniji od puno većih europskih klubova. Prezadovoljan sam jer ne pruža se toliko puno opcija, realnih opcija. Tu pričamo samo o najvećim klubovima u Europi.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Tu mislimo na Juventus, Real Madrid, Barcelonu...?

Tako je. 

Kakve su Hoffenheimove ambicije ove sezone?

Mislim da je uvijek isto, plasman u neko europsko natjecanje. Europa liga ili Liga prvaka, ako je Liga prvaka, to je fenomenalno. Realno, mislim da ima par boljih momčadi od nas što se tiče borbe za Ligu prvaka. Mi smo protiv Bayerna odigrali fenomenalno i s takvom utakmicom bismo dobili svaku ekipu na svijetu. Takav nivo je potrebno održati, no znamo da će to biti nemoguće.

Je li bilo interesa drugih klubova u ovom prijelaznom roku?

Iskreno, ne znam. Sve sam to ostavio klubu i agentu. Ni ne zanima me to, ne zamaram se. Ne želim imati brige oko toga jer sam zadovoljan u klubu, sretan sam, igram i uživam.

Koji ti je najteži rival protiv kojeg si igrao na terenu?

Teško mi je izdvojiti nekog. Ja sam tip koji traži prostor, bez obzira na suparničkog igrača. Izbjegavam najbliže kontakte i duele jer u duelu je puno teže proći igrača. Jasno, Bundesliga nije neka seljačka liga gdje se igra pod nož, da se ide glupo ili namjerno u duel. 

Što se dogodilo s hrvatskom reprezentacijom pa je primila osam golova od Portugala i Francuske u Ligi nacija?

Budimo realni, nismo bili spremni, kao ni protivnici. Hrvatska nema 50 Modrića. Kad fali par igrača, jasno da nije to ta kvaliteta. Kad se skupimo na Euru, bit će to puno bolje. Već sad smo u ritmu. Protiv Portugala to nije bilo nimalo lijepo, a protiv Francuske smo jako dobro izgledali. Izgubili smo na dekoncentraciju. Ekipno je to već tada bilo jako dobro. Sad ćemo protiv Švedske ići punim gasom.

Kako vi nogometaši gledate na Ligu nacija, koliko vam je to natjecanje napeto?

Liga nacija je nastala da se zamijene prijateljske utakmice. Nitko do kraja nije napaljen na to, a Hrvatska igra najbolje kada je pod nabojem i kada se igra punim srcem. U ovom trenutku to nije tako i to je jedan od razloga zašto nismo bili na nivou. Ne može se mjeriti Liga nacija s Eurom, Svjetskim prvenstvom, Ligom prvaka ili Bundesligom.

Ivan Rakitić se oprostio od reprezentacije, jesi li se čuo s njim?

Da, moram reći da smo bili u korektnim odnosima. On je dobar prijatelj, često se čujemo preko Instagrama. Moram mu zahvaliti na svemu što je napravio za mene i za cijeli hrvatski nogomet. Kao prijatelj mi je puno pomogao, puno smo razgovarali oko nenogometnih stvari i bili u kontaktu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Pročitajte više