Kranjčar kao Frank Lampard!

NEKI će reći kako je rano hrvatsko "čudo od djeteta"stavljati uz bok veznjaku Chelsea Franku Lampardu, no nekadašnji reprezentativac, brončani iz Francuske ´98. i izbornik mlade hrvatske reprezentacije Slaven Bilić poručit će da je njihova sličnost vidljiva.

Tim riječima počinje tekst na stranicama FIFA-e, objavljen u rubrici Players to watch, koji je posvećen razvojnom putu i dosadašnjoj karijeri Nike Kranjčara. Kako piše FIFA, Bilić je uspješno preživio nepovjerenje javnosti koje se nametnulo nakon što je Kranjčarev otac Zlatko uspio svog sina uvrstiti u momčad mlade reprezentacije u odlučujućem susretu dokvalifikacija za odlazak na EP.

Zlatko Kranjčar, inače izbornik A reprezentacije, pozvao je Niku u momčad čim je s izborničke pozicije otišao Otto Barić. Bilo je to u ljeto 2004. godine. Kranjčar je za reprezentaciju debitirao u prvom susretu kvalifikacija za SP 2006. godine. Hrvatska je 4. rujna dočekala Mađare, a Niko je mjesec dana prije napunio tek 20 godina. Od tog dana postao je nezamjenjiv u momčadi koja je kasnije protutnjala kvalifikacijama i uvjerljivo zasjela na prvo mjesto u skupini.

Prema Slavenu Biliću, razvojni put Kranjčara i Lamparda gotovo je identičan. Engleza je u West Hamu, slično kao i Niku u reprezentaciji, promovirao otac, tadašnji asistent menadžera, iako su mnogi bili protiv tog izbora. Naknadno se ispostavilo da su Krannjčar i Lamprad stariji ipak imali potpuno pravo.

"Neki treneri ne bi imali povjerenja u Niku Kranjčara, no mi takvog igrača nismo imali od vremena Asanovića, Bobana i Prosinečkog." - kazao je Bilić, prenosi FIFA.

"Dokazao je svoju kvalitetu u najtežim utakmicama reprezentacije, primjerice protiv Šveđana, Bugara i Brazilaca. Ima sjajnu tehniku, precizan udarac i odlično prati igru. Često zaboravljamo kako je tek navršio 21 godinu, a da već 4 godine igra prvoligaški nogomet. Njegove najbolje utakmice tek ćemo gledati." - dodao je Bilić.

FIFA se prisjetila i vremena kada je Kranjčar bio najbolji Dinamov igrač i kapetan u pobjedničkoj sezoni 2002/03. Navodi se kako je Kranjčar nakon 85 utakmica i 19 golova za reprezentaciju prodan Hajduku za 1,5 milijun eura.

Za A reprezentaciju dosad je postigao tri pogotka; u Sofiji, La Valetti i Splitu. "Bez obzira na to kako će izgledati u Njemačkoj, Niko Kranjčar je igrač budućnosti." - zaključio je Bilić.

Pročitajte više