Kranjčar, Rapaić, Pršo i Olić – hrvatski kvartet za Europsko prvenstvo

IAKO se nije želio upuštati u razgovor o pozivanju svog sina u reprezentaciju, Zlatko Kranjčar pokušao je kao "objektivni sugovornik" analizirati odluku hrvatskog izbornika Otte Barića.

U intervjuu  za Sportske novosti, Kranjčar senior je naglasio da govori kao trener, a ne kao otac. Kranjčar je rekao da ako Barić ne misli staviti Niku u igru bolje da ga ne zove, jer je Niko potreban Novoselcu i mladoj reprezentaciji. Ne slaže se niti s tvrdnjom Tomislava Ivića koji je rekao kako je Kranjčar premlad za reprezentaciju, a nekada davno on je bio taj koji je u prvoj momčadi Hajduka dao priliku mladim igračima.

Barića muči dvojba mogu li Rapaić i Kranjčar junior igrati zajedno. Zlatko Kranjčar, a vjerojatno i mnogi ljubitelji i poznavatelji nogometa sigurni su da mogu, jer "kako mogu zajedno igrati Ronaldo, Figo, Raul i Beckham". Priznajemo kako su Realovi nogometaši ipak klasa više od naših, no umjesto da u reprezentaciji igraju najbolji, da ih se uklopi u momčad, hrvatski izbornik se boji kako će smetati jedan drugome.

Opet će neki reći kako hrvatski mediji lobiraju za Niku Kranjčara, no svojim potezima i igrama on je dokazao da može pomoći reprezentaciji. Možda sada i je premlad, ali do sljedeće godine, do prvenstva u Portugalu Niko pod dobrim vodstvom sigurno može još više napredovati.

Kod nas je problem što treneri žele starije, iskusne igrače, bojeći se neuspjeha. Sjetimo se da je Barić prije "akcije Bugarska" izjavio da "će on biti kriv ako bude pozvao Kranjčara, a mladi nogometaš bude loš". I prije ispitivanja koliko Niko može Barić se ogradio od mogućeg poraza.

Nogometni treneri u svijetu ne boje se zvati i mlađe nogometaše od Kranjčara (19 godina). Ronaldo je bio pozvan u reprezentaciju sa 17 godina, i nakon dva gola za reprezentaciju u prve dvije godine igranja, Ronaldo je već u trećoj godini za reprezentaciju zabio 8 golova, a sezonu kasnije čak 15. David Beckham za Manchester je debitirao u 17. godini, a za reprezentaciju Engleske u 21. godini.

Da se malo vratimo intervjuu Zlatka Kranjčara o kojem smo i počeli pisati. Kranjčar smatra da  bi reprezentacija u kojoj bi naprijed igrali Olić i Pršo, odmah iza njih Niko Kranjčar i Rapaić, a Leko i Tudor otraga, stvarala čuda. Na pitanje novinara što bi Niko igrao da je on (Kranjčar senior) izbornik, odgovorio je da je sada nužna potpora Bariću, te da Niki zasad pripada mjesto iza dvije špice. A gdje će igrati kada on bude izbornik ostaje tajna.

Pročitajte više