FUTSAL

Kreće najuzbudljivija domaća liga koju kladionice najviše mrze. Evo zašto

Foto: MNK Olmissum

DANAS počinje najnapetije domaće prvenstvo, 1. Hrvatska malonogometna liga. Futsal je jedan od rijetkih sportova u kojima Hrvatska ima čak dva predstavnika u Ligi prvaka, Novo vrijeme i Pulu Stanoinvest. Prošlogodišnji finalisti bili su najbolji od deset klubova među kojima je vladala ogromna neizvjesnost, pa su klubovi koji su ispali sve do zadnjeg kola imali realnu šansu ući u playoff.

Novi članovi elite su splitska Torcida i MNK Osijek, a u drugoligaškom društvu su Šibenik 1983 i Alumnus. Ispadanje studenata iz Sesveta znači i da će Futsal Dinamo jedini braniti zagrebačku čast u ovom prvenstvu. Dominira Dalmacija s čak sedam momčadi, a po jednu momčad imaju Slavonija i Istra te hrvatska metropola.

Prošlogodišnji finalisti ulaze i u ovo prvenstvo kao glavni favoriti, ali put do novih uspjeha bit će im jako težak. Postoji nekoliko ekipa koje su napravile ozbiljan posao u prijelaznom roku i mogu se potući s bilo kim. Donosimo vam pregled klubova uoči nove sezone.

Makarani brane titulu, Puležani im ovog puta žele uzeti sve

Makarani su prošle godine vratili trofej prvaka u svoje ruke, nakon što im ga je dvije godine zaredom "ukrao" Olmissum. Većina ključnih igrača je ostala i to je najveći plus Novom vremenu u novoj sezoni.

Luka Suton, Vedran Kazazić, Blago Gašpar, Toni Jelavić, Filip Bašković i Jakša Herceg su njihova najjača imena. Doduše, klub je napustila sjajna Carioca, Brazilac Pulinho. Ipak, Makarani su doveli dva nova igrača iz svjetske prijestolnice futsala - Rafaela Limu i Jeffersona Brunu.

Prošlog vikenda odigran je Hrvatski superkup, natjecanje koje HNS nije organizirao zadnje tri godine. Makarani su još jednom bili bolji od Omišana u polufinalu, ali su u finalu pokleknuli pred prošlogodišnjim rivalom iz finala prvenstva, Pulom Stanoinvest.

Nakon finala vukli su se repovi, pa su tako Puležani poručili da su pred čitavom državom pokradeni od sudaca. Zbog toga im je ovosezonska osveta u vidu Superkupa bila nešto slađa, ali ovog puta u prvenstvu žele ići do kraja.

Otišla su im dva nositelja igre, najbolji hrvatski vratar Žarko Luketin i sjajni srpski internacionalac Miloš Stojković. Ipak, kontrirali su dolaskom fantastičnog Slovenca Igora Osredkara te Bernardom Di Fonzom, drugim Argentincem u ekipi. Imaju i novog trenera, Nijaza Mulahmetovića, koji ima bogato iskustvo u BiH.

Uz standardne snage, poput Roberta Grbića, Ivana Šulentića, braće Moravac i Davida Mataje, Pula će i ove godine biti velik faktor. Prošle sezone su kao debitanti u prvoj ligi izborili plasman u Ligu prvaka. Tamo se sudbina ponovno poigrala pa će igrati protiv Sportinga, Ayata i - Novog vremena.

U Dubrovnik se vratila najveća hrvatska zvijezda, Olmissum kreće u osvetničku misiju

Square je prošle sezone stigao do polufinala, a ove sezone želi puno više, pa je puno i mijenjao. Otišli su Marko Kuraja, Facundo Gassman i Alen Turuk, ali su stigli slovenski reprezentativni pivoti Denis Totošković, Luka Tešija i Mateo Puljak.

Imaju i dva velika povratka. Jedan je Zoran Primić, standardni vratar reprezentacije, a drugi je Dario Marinović, vjerojatno najveća hrvatska futsal zvijezda današnjice, koji je godinama igrao ozbiljnu ulogu u najboljim klubovima najjače svjetske lige, španjolske.

Olmissum je prošle sezone ostao "bez svega" nakon dvije godine dominacije i sad je u misiji iskupljenja i osvete. Bit će mu teško jer su otišli Brazilac Dickson, hrvatski reprezentativac Kristijan Postružin i Matej Banana Horvat, koji je zimus na Euru oduševio futsal svijet fantastičnim golom rabonom.

Stigli su Toni Kirevski iz Splita i Kuraja iz Squarea, kluba koji ga je porazio u utakmici za treće mjesto u Superkupu. Pred Omišanima je velik izazov da se zadrže u vrhu domaćeg futsala, a dojam je da im je konkurencija sada jača nego ikad.

Nikad mlađi Dinamo, ludi splitski Studenti i stabilni Vrgorac

Futsal Dinamo je promijenio velik dio udarne rotacije. U klubu više nisu kapetan Davor Kanjuh, Kristijan Grbeša, Mihovil Prgomet te perspektivni pivot Jakov Mudronja. Dinamo se još više okrenuo svojoj školi futsala.

Potpisao je prve stipendijske ugovore s mladim igračima, doveo je Tvrtka Pajalića i vratio Danijela Dekanića. Odjeknule su i tri transfer-bombe - novi igrači Plavih su reprezentativac Postružin, koji se vratio u Zagreb, i najbolji prošlogodišnji strijelac lige Zvonimir Šućur.

Par dana prije početka prvenstva Dinamo je potvrdio i dolazak Luke Perića, do Eura standardnog reprezentativca i sjajnog pivota, koji je nekoliko godina igrao u Napoliju te se iz njega vratio u Zagreb.

Splitski Universitas godinama je jedna od najtvrđih ekipa lige. Kraljevi remija i društvenih mreža napravili su veliku priču za Index prošle sezone, a u novoj se nadaju još jednom pokazati da zajedništvom mogu nadoknaditi manjak dubine na pojedinim pozicijama.

Klub je napustila futsal legenda Duje Bajrušović, a stigao je Bartul Ora iz Novog vremena. Još jednom su "prešli igricu" sjajnom objavom na društvenim mrežama, kojom su obznanili vijest da je većina prve momčadi produžila ugovor uz menadžere koji su im pištoljem to pristojno sugerirali.

Vrgorac je već godinama konstanta u prvenstvu, ali zadnje dvije godine nisu bile rezultatski zadovoljavajuće za vrlo odanu publiku iz Dalmatinske zagore. Imaju i novog trenera, a to je bivši igrač Saša Subotić.

Klub su napustili prvi vratar Primić, Burno Jakovljević i Marko Vučić. S druge strane, u Tinov grad stigli su vratar reprezentacije BiH Senad Poračanin i dobro poznato malonogometno lice Vlado Andrijašević.

Debi Torcide i sasvim nova Crnica. Osijek više ne želi biti jojo klub

Splitska Torcida se nakon 11 godina vratila u elitno društvo i nema sumnje da se jedva čeka veliki derbi između nje i Dinama koji je na rasporedu u šestom kolu, 19. ili 20. studenog. Velike stvari najavili su osvajanjem Kupa grada Šibenika, a pobijedili su Vrgorac i Novo vrijeme.

Složili su vrlo zanimljivu ekipu, a najzvučnija imena su vratar Franko Bilić, koji je donedavno bio reprezentativac, bivši igrač Olmissuma Duje Marić i Nikola Moro, koji je stigao iz gradskog rivala Universitasa.

Osijek je klub koji posljednjih sedam godina stalno seli iz druge u prvu ligu i natrag. Ove sezone se nadaju da će prekinuti takvu tradiciju, ali vjerojatno su najveća nepoznanica ovosezonskog prvenstva.

Jedan od najzanimljivijih dolazaka je onaj Ukrajinca Nikite Sinitsina, koji će se baviti čak dvama sportovima. Naime, uz parkete igrat će i na velikom terenu za Ratar iz Piškorevaca, lokalni klub iz županijske lige.

Šibenska Crnica ostala je jedini prvoligaš iz Krešimirovog grada. Oni spadaju u "najnovije" momčadi po tome koliko su promijenili igrača. Najznačajniji dolazak im je golman Luketin, a stigli su i bivši igrači Dinama Jakov Mudronja i Nikola Badrov. Najznačajniji odlasci su oni Brazilca Rafinha i Subotića, koji je postao trener Vrgorca.

Očekujte vatromet

Podsjetimo, osam najbolje plasiranih momčadi igrat će četvrtfinale prvenstva, dok će zadnja momčad direktno ispasti u drugu ligu. Deveta momčad prvenstva će otići u doigravanje za ostanak u ligi, a tamo će igrati protiv najboljih drugoligaša.

HMNL je jedna od najnezahvalnijih liga za kladionice jer je većinu koeficijenata nevjerojatno teško dobro ocijeniti. Stoga očekujte sve. Puno golova, preokreta, naoko šokantnih rezultata i žestoku borbu do samog kraja. 

U ovom trenutku postoji pet ili šest ekipa koje imaju realne šanse, pod pravim okolnostima, uzeti titulu. Nijedna se neće zadovoljiti ničim manjim od toga, a Novo vrijeme i Pula će pokušati napraviti korak dalje od svih naših klubova u bližoj prošlosti i plasirati se među samu elitu Lige prvaka.

1.HMNL, 1. kolo

Petak, 30. rujna

Torcida - Universitas 17:30

Futsal Dinamo - Square 18:15

Olmissum - Futsal Pula 20:00

Subota, 1. listopada

Novo vrijeme - Osijek 19:00

Crnica - Vrgorac 19:00

Pročitajte više