Križanac se oprostio od reprezentacije, Bilić pozvao Strinića i Juricu Buljata!

ZA NADOLAZEĆE prijateljske utakmice protiv Austrije 19. svibnja u Klagenfurtu i protiv Walesa četiri dana kasnije u Osijeku izbornik Slaven Bilić pozvao je u reprezentaciju, između ostalih, i Hajdukove braniče Ivana Strinića i Juricu Buljata.

"Ispred nas su tri jako bitne utakmice iako je ovo period pred Svjetsko prvenstvo. Naime, vrlo skoro doći će kvalifikacijske utakmice, a njih želimo dočekati spremni i uigrani. Znate, nakon ove tri utakmice imamo samo još jedno okupljanje od nekoliko dana pred prve kvalifikacijske ispite s Latvijom i Grčkom", istaknuo je u uvodu press konferencije izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić.

"Austrija, Wales i Estonija su kvalitetni protivnici"

"Analizirali smo protivnike i možemo reći kako se radi o kvalitetnim reprezentacijama. Nisu to momčadi koje su u svjetskom vrhu, međutim, imaju kvalitetu da naprave probleme svakoj reprezentaciji na globusu. Ni Austrija, ni Wales, a ni Estonija ne idu na SP, tako da njima ove utakmice služe za uigravanje, baš kao i nama, stoga ne vjerujem da će im prići olako", istaknuo je Bilić.

"Austrija je još na Europskom prvenstvu pokazala koliko je opasna i kako dobro može odigrati, nema se smisla ponavljati. Wales ima vrlo dobre pojedince, a dobar dio njih igra u Premierligi, što je sjajna referenca za igrača. Na koncu gostovanje u Estoniji izabrali smo zbog toga što je jako slično i može nam simulirati gostovanje u Latviji koje nas očekuje početkom kvalifikacija", dodao je.

Strinić je novo Bilićevo rješenje za rak-ranu nacionalne selekcije, poziciju lijevog bočnog, dok je Jurica Buljat pozvan kao alternativno rješenje za Ivicu Križanca koji je izborniku priopćio kako se oprašta od reprezentacije.

"Što se tiče novih lica koje sam pozvao, tu su Ivan Strinić i Jurica Buljat. Jurica je ovdje s nama zbog toga što je jednostavno iskoristio priliku izostankom nekih naših standardnih igrača. Buljat se dokazao u Hajduku ove godine, gdje je igrao dosta dobro i mislim da je zaslužio ovaj poziv. Strinić je samo nominalno novo lice, o njemu smo već puno puta razgovarali i on nam je jako važan igrač."

"Križanac se oprostio od reprezentacije"

Bilić je potom objasnio Križančevu situaciju. Naime, Ivica se odlučio oprostiti od reprezentacije...

"Lovrena, Kalinića i Rakitića smo ustupili mladoj reprezentaciji koliko nam god bili potrebni, a u obrambenom dijelu dodatno smo oslabljeni neigranjem Križanca. Ivica se dugo lomio i na kraju je odlučio kako se oprašta od reprezentacije. Križanac ima velikih problema s leđima i jednostavno mora smanjiti broj utakmica u jednoj sezoni. Ovo je veliki udarac za nas, ali snaći ćemo se već nekako", napomenuo je Bilić.

"Postoji još jedna zanimljiva situacija. Naime, Vukojevićev Dinamo i Srnin Šahtar igraju ovaj vikend međusobno. Kako ih dijele tri boda, ukoliko kijevski Dinamo slavi u Šahtaru, igrat će se majstorica. U tom slučaju ni Srna ni Vukojević neće nam se priključiti prije posljednje utakmice, s Estonijom u Talinnu, tako da je u svakom slučaju najkritičnija utakmica s Austrijom u Klagenfurtu 19. ovog mjeseca", dodao je za kraj Bilić.

Pročitajte više