NBA

Kukoč o tome zašto ga nema na posteru za Last Dance: To je bolje za gledatelje

Foto: Screenshot (Sportklub)

TONI KUKOČ, legenda hrvatske košarke, gostovao je na Sportklubu gdje je glavna tema razgovora bila dokumentarni film Last Dance.

Kukoč je rekao kako u zadnjih nekoliko mjeseci više priča s novinarima nego u 20 godina karijere, no njegovi dojmovi na dokumentarac su uglavnom pozitivni.

Dojmovi na dokumentarac Last Dance?

"Dobro se bilo prisjetiti tih stvari nakon 20 godina, puno novih stvari i saznaš. Ja sam prvi put recimo čuo komentar Jerryja Krausa da se Phil neće vratiti kao trener ako dobije i 82 utakmice. Sad su izašli neki Krausovi memoari pa se polako saznaju i drugi detalji. U suštini, zanimljivo je vidjeti cijelu ekipu, kako smo reagirali s obzirom na dramu koja se dešavala oko te ekipe. Mislim da smo imali zdravu glavu pod takvim pritiscima i odigrali našu najbolju sezonu."

NBA televizija došla s idejom o snimanju te zadnje Jordanove sezone.

"Nakon što se počelo pričati da će to biti naša zadnja sezona, NBA televizija je došla s idejom da nas prate na svim putovanjima, utakmicama, treninzima i u svlačionici. Ako sezona bude išla dobro, ako dođe do osvajanja naslova, onda su nam rekli da bi se moglo nešto napraviti oko toga i eto, sada imamo Last Dance."

Michael Jordan podijelio je publiku u dokumentarcu. Jedan dio smatra da se radi o nasilniku i tiraninu zbog odnosa prema suigračima, dok drugi vjeruju da je zbog takvog mentaliteta vodio ekipu do naslova.

"Kao osoba je odličan. Prema meni je uvijek bio super. To su stvari koje se događaju u svakoj ekipi. Rekao je da nikad nije tražio od suigrača nešto što on nije radio i to je istina. Ipak, on je posebna vrsta atlete i nemaju svi njegove fizičke i mentalne predispozicije. Njemu je bilo teško razumjeti zašto ne mogu ostali doći do te razine. Kao vođa i lider je poseban i najzaslužniji za šest titula."

Mnogi su ostali začuđeni izborom Stevea Kerra na promotivnom posteru dokumentarca umjesto vas. Je li jedini razlog tome jer niste Amerikanac?

"Ne vjerujem da je to razlog. Živim u SAD-u možda i više nego u Hrvatskoj. Steve Kerr je aktualan, trener Golden Statea, pojavljuje se u medijima, za sve gledatelje bi bilo značajnije i bolje da je netko koga znaju. Iako je i Steve rekao da bi na tom posteru trebao biti ja, no to je nevažno."

Mišljenje o Steve Kerru?

"Vrhunska osoba. Mislim da je u igračkom dijelu napravio maksimum, a sada i kao trener radi maksimum. Najbolji primjer toga je kada mu je Phil Jackson nudio mjesto trenera u Knicksima, no on se odlučio za Golden State jer je vjerovao da ekipa ima veći potencijal pa je i pogodio. Osim toga, proveo je puno vremena s nekim najboljim trenerima u košarci zadnjih 30 godina, od Phila Jacksona do Gregga Popovicha pa i tu ima dobru pozadinu."

Jeste li se čuli s Jordanom nakon dokumentarca?

"Nešto sitno, pričali smo malo o golfu, a kada sam mu napisao da sam s novinarima više razgovarao u zadnjih nekoliko mjeseci nego u 20 godina karijere, napisao mi je samo LMFAO (Laughing my fu*king ass off - Umirem od smijeha)."

Razlika između NBA košarke prije 20 godina i danas?

"Još uvijek trebaš biti odličan košarkaš da bi bio u NBA-u. Postali su globalna liga. Ostatak svijeta je zbog toga izgubio, ali NBA je dobio jer svi najbolji igrači svijeta igraju tamo i donose svoj talent u NBA. U naše vrijeme je to bila američka košarka i nitko drugi nije bio priznat tamo. Koliko god da smo bili dobri, mi Europljani nismo imali šanse igrati All-Star utakmicu ili imati liderske uloge. Danas se situacija oko toga promijenila i mislim da je to vrlo dobro. Prepoznaju se igrači puno više."
 

Pročitajte više