Kultna kartaška igra napokon stiže u esport, predstavljena Magic: The Gathering Arena

Screenshot: MTG Arena/ Wizards of the Coast

Magic: The Gathering (MTG), kolekcionarska kartaška igra osmišljena od strane Richarda Garfielda, predstavljena je davne 1993. godine. Igra je vrlo brzo stekla planetarnu popularnost i postala sinonim za taj žanr društvenih igara. Iako je zaživjelo i nekoliko digitalnih inačica igre, one nažalost nisu doživjele željeni uspjeh, a Magic: The Gathering Arena to namjerava promijeniti.

>>GWENT DOBIO SLUŽBENO NATJECANJE Stiže nam Gwent Masters vrijedan 850 tisuća dolara
 
Svi u društvu imamo barem jednog prijatelja koji karta ili je kartao Magic. Bez obzira na rast popularnosti digitalnih kartaških igara poput Hearthstonea i Gwenta, Magic i dalje okuplja brojne igrače i to uspješno čini već godinama, o čemu najbolje svjedoči 25 godina postojanja igre. Osim zabave, MTG ima i kolekcionarsku vrijednost. Određene karte prvih edicija postizale su cijene i do nekoliko tisuća dolara, a ni rijetke i tražene karte iz Standarda nisu jeftine.
 
Nove digitalne kartaške igre mogle su mnogo toga naučiti iz Magica koji je u svojoj dugoj povijesti testirao i uvodio brojne nove karte, mogućnosti i tehnike. Zato se često pronalaze sličnosti između različitih kartaških igara, samo što je Magic: The Gathering tu bio prvi. I sam Hearthstone su djelomično popularizirali bivši Magic igrači poput Briana Kiblera i Joa "Orangea" Westberga, dok su neki poput Jasona "Amaza" Chana promovirali obje igre. 
 
Iako trenutno postoji Magic Online, digitalna verzija kartaške igre uglavnom je zabava za one koji i inače kartaju Magic, a sama igra djeluje pomalo tromo i neatraktivno s obzirom na današnje standarde. U vrijeme kada se uspjeh igara mjeri na Twitch.tv platformi i kada više nije dovoljno da igra bude zabavna samo za igrače, već ujedno mora animirati i gledatelje, Magic Online jednostavno ne nalazi svoju publiku. 
 
Grand Prix turniri u Magic: The Gatheringu trenutno se prenose na Twitch.tvu, ali za gledatelje koji toliko nisu upućeni u igru ili karte posljednje edicije praćenje je podosta otežano, jer doslovno gledaju dvoje ljudi kako karta. Kada bi se profesionalni igrači natjecali u digitalnom okružju u koje se i casual igrači mogu samo besplatno uključiti, to bi uvelike doprinijelo popularnosti igre. 
 
 
Screenshot: Twitch.tv 
 
Magic: The Gathering Arena bit će free-to-play igra koja će adekvatno predstavljati Magic u digitalnom svijetu, kako igračima tako i streamerima i njihovim gledateljima. Samu igru je razvijao novi studio Wizards of the Coasta, imena Digital Games Studio, kako bi se igra što bolje adaptirala u digitalno okružje.
 
Htjeli to priznati ili ne, Magic je jedna od najkompleksnijih igara tog žanra, a duga povijest sa sobom nosi i veliko iskustvo, kao i dubinu. Za developere je veliki izazov to prenijeti u videoigru uz atraktivne vizuale i animacije koje će gledateljima olakšati praćenje, ali upravo je to ono što žele. U trenutku izlaska, Magic: The Gathering Arena uključivat će sve karte iz Standarda, a godišnje će se sukladno tome dodavati 1000 novih karata.
 
Screenshot: Magic: The Gathering Arena/Wizards of the Coast 
 
Unos novih karata omogućit će novi Games Rules Enginge (GRE) koji će koristiti sposobnost učenja umjetne inteligencije, što developerima omogućava da svaku osmišljenu kartu realiziraju u digitalnom okružju i samoj videoigri. 
 
Veliki faktor koji je studio također uzeo u obzir je i popularnost igre na Twitch.tv platformi. Tako ciljaju da će gameplay biti čist, brz i atraktivan, ali i razumljiv za igrače koji se dosad nisu toliko često susretali s igrom. Sve kako bi postao jedan od premijernih esport sadržaja na najpopularnijoj platformi za prijenos videoigara. 
 
Magic: The Gathering Arena premijerno je nedavno prikazana na službenom Magic kanalu na Twitch.tvu. Poznati streameri i igrači pokazali su kako bi igra trebala izgledati vizualno te kako animacije i zvučni efekti pridonose prijenosu. 
 

 
Mogućnost praćenja profesionalnih igrača kako se natječu na ladderu unutar igre ili igranje Drafta s prijateljima bez potrebe da se nalazite u istoj sobi zvuči primamljivo. Mnogi su prestali kartati MTG zato što je zbog izlaska novih edicija i ispadanja starih iz Standarda potrebno konstantno ulagati i kupovati nove karte. Ako dobiju priliku gledati ili to proživjeti kroz digitalnu inačicu igre, sigurno će se dobar dio njih i vratiti. S obzirom na prikazano, nova Magic priča izgleda obećavajuće.
 
Magic Online, kao i sama kartaška igra Magic: The Gathering, nastavit će se normalno razvijati paralelno uz novi projekt. Zato svi oni koji su na to navikli nemaju razloga za strah. Trenutno traju prijave za zatvorenu betu. Ako ste zainteresirani, samo posjetite službenu stranicu i ostavite svoju mail adresu. 

 

Pročitajte više