REPORTAŽA

Kultni klub bio je u raspadu, a sad ide u prvu ligu. Svi su plakali nakon derbija

Foto: Index

"MARTINEEEEZ! Martineeeez! Povuci seee! Jebemu, daj nek mu prevede netko", urlao je trener Hrvatskog dragovoljca Miroslav Kuljanac na svojega Kolumbijca nekoliko trenutaka prije nego što je sudac označio kraj prvog poluvremena u Rudešu.

Drama je. 

Nakon prvih 45 minuta ključne utakmice za ulazak u prvu iz druge hrvatske lige nema golova, a i Rudeš i Hrvatski dragovoljac kao da ne znaju što zapravo žele. Gosti su došli s jasnom željom da ne izgube i tako tri kola prije kraja zadrže barem dva boda prednosti, a domaćini su napadali i pokušavali, ali sa stalnim strahom da jedna kontra vjerojatno znači kraj prvoligaških ambicija. Ne ide im ni teren na ruku, koji na dijelovima izgleda kao da na njemu igraju veterani, suh je, a trava je previsoka i užasno usporava loptu.

Rudeš Boysi napravili atmosferu

Imao je Rudeš dvije jako dobre prilike u prvom poluvremenu, a najveću je zapucao Besart Abdurahimi, kojeg bolji pratitelji HNL-a pamte iz dana kad je igrao u Zagrebu. Puno zanimljivije je na tribinama nego na terenu. Iako zbog epidemioloških mjera nije bio dopušten ulazak gledateljima, preko puta glavne tribine okupilo se nekoliko desetaka ljudi. Po kojoj logici je dopušteno sjediti na pretrpanim terasama, a nije sjediti na stadionu i gledati nogomet, teško je shvatiti, a još teže objasniti. Najglasniji su bili Rudeš Boysi, koji su se pozicionirali na svoje uobičajeno mjesto na jednom brežuljku uz aut-liniju. Palile su se baklje i dimne bombe, odjekivali su omanji topovski udari i da su bolja vremena, atmosfera bi bila prava kvartovska.

Danovis Martinez Caliz, 21-godišnje desno krilo, koji je u Dragovoljac stigao iz NK Rakovca, imao je veliku šansu u 33. minuti. Nakon završetka prvog poluvremena došao je do tribine te mu je netko preveo sve što mu je Kuljanac vikao. Kako se trener i igrač inače sporazumijevaju, teško je utvrditi, ali Martinez je ponajbolji igrač u momčadi Dragovoljca, pa onda nije problem dobaviti i nekoga tko zna španjolski samo da se Martinezu može objasniti što da radi. 

Kako odmiče drugo poluvrijeme, nervoza na terenu i tribinama je sve veća. Znaju domaćini da im igra samo pobjeda, a šansi nema, da bi ceh zbog njihove nervoze platio upravo - Martinez. U 53. minuti ga Bruno Brajković udara rukom u lice i dobiva žuti karton, a dvije minute kasnije Rene Šarić mu ružno ulazi u tijelo kad je lopta već daleko. Udario ga je koljenom u but i dobio žuti karton, a s tribine se, očekivano, govorilo Kolumbijcu da ne simulira, i to nešto grubljim rječnikom. Martinez se previjao u bolovima, a zbog udarca je par minuta kasnije samo legao na travu i na nosilima su ga iznijeli s terena.

Abdurahimi promašio penal za prvu ligu

Šansu koju je čekao cijelu utakmicu Rudeš je napokon dočekao u 65. minuti. Nakon duela u kaznenom prostoru pao je jedan domaći igrač i sudac je odmah pokazao na penal. Više nije bio nego što je bio, ali VAR-a u 2. HNL-u nema, pa je loptu na bijelu točku stavio najiskusniji, Abdurahimi. Očekivalo bi se da će rutinski realizirati penal, ali je Abdurahimi, na užas Rudešovih navijača i ljudi iz kluba, loptu poslao pokraj gola.

"Džaba vam suci, džaba sve", viknuo je predsjednik Dragovoljca Marinko Perić.

On je klub preuzeo u vrlo teškoj situaciji, uspio je sanirati dugove i još u kolovozu prošle godine najavio da želi Dragovoljac uvesti u prvu ligu. 

"Nismo još riješili sva dugovanja koja su napravili moji prethodnici, ali glavno je da smo s kluba skinuli glavni dio financijskog duga i riješili dug prema Poreznoj upravi", govorio je tad Perić, koji je rekao da od Dragovoljca želi napraviti brend.

Dobro je krenuo. Dresovi su prepoznatljivi, crno-crni, s hrvatskim teritorijem preko čitavog dresa, a na treningu majice su - maskirne.

Njegova momčad je prije nešto više od mjesec dana dosta pala u formi i upisala samo jednu pobjedu u pet kola, ali kad se lomilo, pokazala je srce. Tako je bilo i jučer. Rudeš je stiskao, a Dragovoljac je svoju šansu dočekao 11 minuta prije kraja. Vizionarski potez povukao je i Kuljanac, koji je u 78. minuti u igru ubacio mladog Luku Viduku. Oreč ga je krasno proigrao, a ovaj je pobjegao obrani i zavukao loptu ispod Bručija za 0:1. Mogao je golman Rudeša bolje reagirati, ali nisu se gosti previše time bavili. Čitava klupa potrčala je u zagrljaj Viduki, a Perić i njegovi suradnici su se grlili na tribinama.

Sve je bilo gotovo u sudačkoj nadoknadi, kad je Viduka prošao po lijevoj strani i našao Karla Perića, a ovaj se okrenuo i spremio loptu u gol za konačnih 2:0 i najvjerojatnije potvrdu ulaska u 1. HNL.

Čim je sudac odsvirao kraj, predsjednik Perić odjurio je niz stepenice na teren, ali su ga redari zaustavili.

"Ne možete proći, gospodine", rekao mu je mladić, ali Perić nije mario jer je želio izgrliti svakog od svojih igrača i trenera.

Dragovoljac je uvijek - spreman

Na rubu suza radosnica i prepunog emocija zaustavili smo ga pri ulasku u svlačionicu.

"Korona nas je ove sezone uništila, počeli smo s njom ove sezone i valjda je to gotovo. Dečkima kapa do poda, emocije su tu, naravno. Išli smo iskreno, pošteno i našim nogometom smo pokazali da se bez ikakve pomoći sa strane može ući u prvu ligu", rekao je Perić pogledavajući prema svlačionici iz koje se čula glasna pjesma.

Pitali smo ga je li Dragovoljac spreman za 1. HNL.

"Hrvatski dragovoljac je uvijek spreman, a ako nije, onda gasimo klub. Došao sam u ovaj klub s dugovima i problemima, a danas smo jedini klub koji je dobio licencu za prvu ligu, i to bez greške. Da nisam vjerovao u sebe i klub, ne bih došao ovdje. Duže godina sam ja u klubu i znao sam situaciju. Ja volim i živim za ovaj klub. Dragovoljac je meni ispred svega, to je moja obitelj. Mogao ga je preuzeti samo netko tko voli ovaj klub, nema nogometa bez emocija i ljubavi", kazao je Perić i odjurio u svlačionicu.

Ne dogodi li se neka senzacija u zadnja tri kola, Dragovoljac će se nakon sedam godina vratiti u 1. HNL. Što tamo može ponuditi? Ako želi ostati koju godinu, morat će se ozbiljnije pojačati jer je dojam da su Istra, Varaždin, Lokomotiva i Slaven, potencijalni konkurenti u borbi za ostanak sljedeće sezone, puno jači od Kuljančeve momčadi, kao i od Rudeša.

Ekstra kvalitete nema previše, ali ima srca i emocija. Dresovi će, u svakom slučaju, biti hit.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više