Kup Uefa: Pet hrvatskih zvijezda u pohodu na krov Europe

DANAS su na rasporedu prve utakmice četvrtfinala Kupa Uefa, u koima se sastaju HSV - Manchester City, Šahtar - Marseille, PSG - Dinamo Kijev, Werder - Udinese.

HSV - Manchester City

Dvoboj između HSV-a i Manchester Cityja je svakako najzanimljiviji par četvrtfinala Kupa Uefa.  Manchester City je u osmini finala prošao danski Aalborg, sudionika ovogodišnje Lige prvaka, ali su se provukli kroz ušicu igle nakon izvođenja kaznenih udaraca. S druge strane HSV je bio bolji od Galatasaraya, kojeg je svladao u drugoj utakmici u Istanbulu s 3:2, nakon hamburških 1:1.

Što se hrvatskih reprezentativaca u redovima HSV-a tiče, Mladen Petrić bi nakon ozljede trebao biti spreman za utakmicu te se može očekivati da će biti u prvoj postavi protiv Engleza. Guerrero, koji je u odličnoj formi, također se oporavio za utakmicu sa Cityjem te bi on mogao uz Petrića biti u napadu. Možemo očekivati da će Ivica Olić ući u drugom poluvremenu.

Najviše glavobolje treneru HSV-a zadaje Robinho koji je alfa i omega Cityja i za kojeg Martin Jol priprema posebnu taktiku. Svi se u njemačkoj momčadi slažu da je City vrlo neugodan protivnik te da ih čekaju dvije teške utakmice. "Robinho je svjetska klasa. Trebat će ga posebno čuvati jer on može sam riješiti utakmicu", rekao je Mladen Petrić u najavi ogleda.

"Man City je individualno jak, no nisu toliko jaki kao momčad. Mislim da možemo proći", kaže Piotr Trochowski. Za Engleze igraju i dva bivša igrača HSV-a, Nigel de Jong i Vincent Kompany, no oni neće nastupiti protiv bivšeg kluba. Kompany je ozlijeđen, a De Jong nema pravo nastupa.

"Mi na gostovanjima primamo pogodak protiv bilo koje momčadi. Previše se priča o Robinhu, ne može on sam igrati. Mi imamo problema ne samo zbog njega, nego zbog momčadske igre. Momčad mora zajedno ostvarivati dobre rezultate", kaže trener Manchester Cityja Mark Hughes uoči večerašnjeg susreta. Inače, Hughes ima problema i s ozljedama Stephena Irelanda i Martina Petrova koji su pod velikim upitnikom.

Šahtar - Marseille

Ovo je ogled momčadi koje su nastupale u Ligi prvaka te su trećim mjestima u svojim skupinama osigurali nastavak europskog puta u Kupu Uefa. Ovo je također vrlo zanimljiva utakmica u kojoj nema izraženog favorita. Trenera Šahtara Mircea Lucescu smatra da je Marseille najteži mogući protivnik te da će pobjednik ovog ogleda proći polufinale te dohvatiti finale u Istanbulu.

"Oni su dobri pogotovo na domaćem terenu, igraju dobar nogomet i imaju dugu povijest europskih nastupa. U dobroj su formi i igraju s puno entuzijazma", kaže rumunjski strateg na klupi Šahtara.

Kapetan Šahtara, hrvatski reprezentativac Darijo Srna, kaže kako njegovu momčad očekuje vrlo težak susret. "Marseille je jedna od najjačih momčadi u Europi. Bolji su od PSG-a s kojim Dinamo igra, a i u borbi su za naslov prvaka Francuske. Najvažnije je da ne primimo gol u Dontesku", kaže Srna.

Olakotna okolnost za Srnu i njegovu momčad bit će činjenica da neće igrati Brazilac Brandao, koji je u francusku momčad prešao iz Šahtara i koji je u odličnoj formi. On nema pravo nastupa. "On je jedan od njihovih glavnih igrača i jako dobro igra nogomet. No, mi se moramo koncentrirati na našu igru", zaključuje Srna. Do sada se ove dvije momčadi nisu sastajale, a Šahtar je tri puta igrao protiv francuskih klubova u knockout fazama te je jednom prošao dalje.

PSG - Dinamo Kijev

Kijevski Dinamo našeg Ognjena Vukojevića igra protiv PSG-a te je to drugi francusko-ukrajinski ogled u četvrtfinalu Kupa Uefa. PSG se bori za prvo europsko polufinale nakon 12 godina i polufinala Kupa kupova protiv Bordeauxa (Parižani su prošli i osvojili naslov trijumfom nad bečkim Rapidom o.pa.).

Dinamo Kijev, također sudionik Lige prvaka ove sezone, u osmini finale se "iščupao" protiv Metalista iz Harkiva te sada traži nulu na Parku prinčeva koja bi im otvorila vrata polufinala i ogleda s pobjednikom susreta Šahtar - Marseille.

"PSG je dobra momčad, protiv njih će sigurno biti teško. Nama je najbitnije ne primiti pogodak u Parizu jer bi onda imali puno više šanse u Kijevu svladati Francuze", rekao nam je Vukojević o predstojećem protivniku.

Osim Vukojevića, jedna od glavnih uzdanica Jurija Semina svakako je Goran Sablić koji će biti glavni dirigent u obrani i koji je zabio ključni pogodak u Harkivu za prolaz u četvrtfinale i ovaj ogled s Paris Saint Germainom.

Trener Parižana Paul Le Guen kaže da je težak zadatak pred njegovom momčadi. "Kada pogledate kakav je klub kijevski Dinamo, jasno je da mi nismo favoriti. Ali, nismo bili favoriti niti protiv Wolfsburga pa smo prošli", zaključuje Le Guen.

Werder - Udinese

Werder igra odlično u Kupu Uefa ove sezone. U šesnaestini finala su izbacili prvog favorita za osvajanje ovog natjecanja, Milan te se u osmini finala lako obračunali sa francuskim St. Etienneom. Udinese je bio u skupini sa zagrebačkim Dinamom, a također je izbacio jakog protivnika. U osmini finala bili su bolji od ruskog Zenita koji je osvojio Kup Uefa prošle godine.

Werder se sve više diže u formi u posljednje vrijeme, dok je Udinese također u uzlaznoj formi nakon krize u kojoj su bili dugo vremena. Werder je prošloga vikenda uvjerljivo slavio na domaćem terenu protiv Hannovera, bilo je 4:1 uz tri pogotka Claudija Pizarra. Udinese je nesretnim autogolom Isle izgubio na domaćem terenu od Intera, no bio je puno kvalitetnija momčad u toj utakmici što je potvrdio i Jose Mourinho rekavši da su "Zebrette" zaslužile pobjedu.

Treba dodati kako Jurica Vranješ ne igra previše u sastavu Werdera te je vrlo teško očekivati da bi mogao nastupiti u ogledima s Udineseom.

Ovo će u svakom slučaju biti vrlo zanimljiv ogled, a treba dodati da će njemački predstavnici HSV i Werder, prođu li dalje, igrati u polufinalu. To također znači da bi mogli odigrati četiri utakmice u 19 dana, jer se isti protivnici sastaju u njemačkom Kupu.

M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više