LIGE PETICE

Kupili su ga za siću, a postao je legenda i najbolji strijelac u povijesti kluba

Foto: EPA

DRIES MERTENS ispisao je povijest na jučerašnjoj utakmici polufinala talijanskog k. Zabio je jedini pogodak za Napoli i tim golom si osigurao titulu najboljeg strijelca u povijesti kluba.

Ovaj 33-godišnji Belgijac pred potpisom je novog ugovora s Napolijem, a dosad je zabio 122 pogotka za slavni talijanski klub, što u domaćim, što u europskim natjecanjima.

Rekordni Mertens

Na vječnoj listi prestigao je Mareka Hamšika, koji je stao na 121 pogotku u dresu Napolija. Mertens je u Napoliju od 2013. kad je stigao iz PSV Eindhovena. Za 122 pogotka trebalo mu je 310 nastupa. Osim pogodaka, dodao je i 73 asistencije. 

Prošle sezone pretekao Maradonu

Mertens je prošle sezone zgoditkom za pobjedu 2:1 u 35. kolu Serie A, svojim 82. prvenstvenim golom, pretekao Diega Maradonu na listi najboljih strijelaca u povijesti Napolija.

Njemu je za 81 gol trebalo sedam godina u Napoliju, a Mertensu je za jedan zgoditak više trebala jedna godina manje. Belgijac je tada postao treći strijelac kluba u Serie A, iza Antonija Vojaka, koji je od 1929. do 1935. postigao 102 gola.

Prestigao sve konkurente

Ispred njega je bio i Marek Hamšik, koji je zabio 100 prvenstvenih golova za Napoli prije nego što je prošle sezone nakon 11 i pol godina otišao u Kinu. Sada je Mertens sam na vrhu.

Mertens, koji je u Napoli došao 2013. iz PSV-a, pokazao se najisplativijom investicijom u povijesti kluba i jednim od najjeftinijih igrača u modernom nogometu uopće s obzirom na ono što je dao zauzvrat u 310 utakmica.

 

Pročitajte više