Nacionalni stadion

Kustić u Otvorenom: Nadam se da nam neće trebati devet godina da izgradimo stadion

Foto: Screenshot HTV

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno današnja tema je bila gradnja nacionalnog stadiona.

Gosti emisije bili su izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, bivši nogometaš i predsjednik nogometnog sindikata Dario Šimić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis i sportski komentator HRT-a Stjepan Balog.

Za nogometaše je pitanje nacionalnog stadiona postalo uvredljivo

Najkonkretniji je po pitanju gradnje novog stadiona bio Dario Šimić.

"Zabrinjava me što se ponavljamo. Treba dugo čekati papire, to traje dvije do tri godine prije same gradnje. Mi taj stadion možemo realno očekivati 2030. godine. Radimo emisiju, radili smo ih i prije, ali ovo pitanje nacionalnog stadiona je za nas nogometaše već postalo uvredljivo", rekao je Šimić nakon kojega je riječ dobio Marijan Kustić.

Financiranje nogometne infrastrukture nije posao Saveza

"Volio bih da su ovdje s nama i predstavnici Dinama. Oni su najviše u tom dijelu dogovora s Gradom. Ja se nadam da nam neće trebati devet godina da izgradimo stadion. Ljude buni što mi pričamo o nacionalnom stadionu. Mi pričamo o stadionu u gradu Zagrebu i ljudi iz Dinama su trebali biti ovdje. S planom treba ići što prije. Mislim da se treba dogoditi nešto loše na maksimirskom stadionu da se nešto pokrene", objasnio je Kustić te nastavio.

"U zadnjih nekoliko godina smo uložili preko 70 milijuna kuna u stadione preko Izvršnog odbora HNS-a, što bi trebala biti dužnost klubova i gradova. Zato mi stalno iniciramo da se ulaže u infrastrukturu. To nije posao Saveza i ne vidim koji savez u Hrvatskoj i Europi toliko ulaže u sportsku infrastrukturu. Dario Šimić je dobro rekao, čovjeka uhvati jeza kad vidi kakav stadion imamo u Zagrebu."

Ako se odluka ne donese odmah, ništa se neće pokrenuti

Na Kustićeve riječi je replicirao Šimić.

"Društvo i 1500 klubova u Hrvatskoj zaslužuju bolju infrastrukturu. Ako se ne pokrenemo odmah i ne donesemo odluku odmah, neće se ništa pokrenuti. Sve ostalo je frustrirajuće i žalosno."

U raspravu se uključio i državni tajnik Tomislav Družak.

Ministarstvo turizma i sporta neće financirati gradnju stadiona

"Pred dva mjeseca je organiziran sastanak HNS-a, Grada Zagreba i Dinama. Ministarstvo turizma i sporta inicira gradnju stadiona. Mi nećemo biti financijeri, mi možemo sudjelovati u projektima, davat ćemo ideje i ovo može biti put. Ako Grad želi graditi stadion, onda mora naći model u kojemu će sudjelovati Dinamo. Njih treba nešto pitati. Hrvatskoj treba multifunkcionalan i samoodrživ stadion koji neće uzimati novac poreznih obveznika", kazao je Družak.

Za kraj je voditelj Damir Smrtić upitao Marijana Kustića hoće li se krenuti s postavljanjem hibridnog travnjaka na Poljudu.

"Danas je poslan dopis Hajduku. Sljedeći utorak je sastanak s Hajdukom oko izgradnje hibridnog travnjaka", zaključio je Kustić.

Pročitajte više