zeko - biografija velimira zajeca

Kako je Josip Kuže postao trener Dinama

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U OŽUJKU izlazi knjiga Zeko - biografija Velimira Zajeca autora Sanjina Španovića, koji je kroz godinu dana razgovarao s više od 90 sugovornika iz svih razdoblja karijere jedne od najvećih Dinamovih legendi. Tim povodom u suradnji s izdavačkom kućom Studio Moderna ovih tjedana objavljujemo ulomke iz biografije, za čiju se narudžbu zainteresirani mogu predbilježiti na stranici www.zajec5.com.

U četvrtom ulomku prisjećamo se 1989. godine, dok je Zajec bio sportski direktor Dinama, i odluke da na klupu dovede Josipa Kužea, koji će kasnije postati jedan od najomiljenijih trenera u povijesti maksimirskoga kluba.

Kao tehnički direktor Dinama Velimir Zajec vrlo brzo donosi konačnu odluku o novom treneru kluba nakon odlaska Josipa Skoblara. Zbog njega je morao otići do Banje Luke gdje je on vodio tamošnjeg drugoligaša Borca među prvoligaše. Bio je to Josip Kuže, čovjek koji će postati jedna od najvećih legendi Dinama među navijačima. 

Njegov najbolji prijatelj, krsni i krizmani kum njegovom sinu i tadašnji novinar Večernjeg lista Miljenko Mitrović sjeća se odlazaka sa Šulentićem i Zajecom u Banju Luku na utakmice Borca.

Uveo Borac u prvu ligu

"Zajec je dugo vremena vagao, tražio je najboljeg trenera za Dinamo u tom trenutku. Išao je tako u Banja Luku da vidi, jer neće on to napamet izabrati, je li Joža materijal za Dinamo. Borac je bio u drugoj ligi i ušao je kroz kvalifikacije u prvu ligu. I mislim da je presudilo kod Zajeca to što je Kuže uveo Borac u prvu ligu. Onda su igrali još i neku kup utakmicu i išli smo to gledati Šulentić, Pavo iz Karake, Zeko i ja i tada je pao dogovor između njih da dođe Josip Kuže u Dinamo", prisjeća se Mitrović.

Milan Šulentić kaže da Zajec nije imao previše dvojbi, ali da se čekalo do par kola prije kraja kako bi doveli trenera koji osvaja naslov s bivšim klubom. 

Josip Kuže i Velimir Zajec bili su sredinom sedamdesetih godina suigrači u Dinamu. Nakon što je Kuže otišao u Australiju, kontakti su im se prorijedili. Zajec iskreno priznaje da on nije znao Jožu kao trenera.

Zajec objasnio kako ga je Kuže uvjerio

"Znao sam ga od prije kao igrača. Joža je bio jedan fini igrač, izgledom ne prejak, međutim bio je žilav i znao je igrati nogomet. Igrao je beka ili stopera, mislim da je bio bolji kao stoper ili zadnji vezni. Bio je igrač zadatka, solidan, teško je gubio loptu, imao je dobru predaju lopte. Jedan dobar igrač. 

On je bio jedan korektan i pošten dečko. Kada smo početkom 1981. godine išli na pripreme u Australiju, kod Ćire je izgubio mjesto u prvih 11. Nije radio nikakve probleme, dapače. Nismo se mi previše do tada družili, nismo bili prijatelji kao Cico i ja, Mlinka i ja ili itko iz te generacije. Ali smo si uvijek bili dobri i uvažavali smo se. 

Foto: Kuže je ponovno bio trener Dinama 2005. i 2006. godine (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Kao trenera ga nisam znao, niti njegovu filozofiju. Iskreno rečeno, u tom momentu, kao igrač koji je tek završio karijeru, nisam ni ja imao tu svoju strašnu viziju kaj bi trebali napraviti, znal sam određene principe u nogometu koje moram poštovati. Prvi princip je bio da moram prije svega naći dobrog trenera i potom polagano slagat ekipu. 

Kužea smo onda išli gledati u Banja Luku i razgovarati s njime. Iznutra smo imali info da je veliki radnik, da voli napadački nogomet, ali smo se sami morali u sve uvjeriti. Super su bili ti pokazatelji kako je on zagrebački dečko, sjajnog karaktera, ali tek kroz par razgovora me on uvjerio da je on taj koji bi mogao isfurati s tom generacijom veliki uspjeh. 

Sve smo potom dogovorili, ali smo morali čekati da on završi sezonu u Borcu gdje mu je išlo sjajno. No, istodobno smo počeli zajednički stvarati momčad i dovoditi igrače koje smo htjeli", prepričava Zajec angažman Kužea koji će na početku sezone 1989./1990. doći u Dinamo za trenera.

Pročitajte više