VRATIMO PALČIĆE U PETROVU

Kvaka koju je Tuđman zabranio i dres Gerda Mullera: Ovako dinamovci spašavaju Palčiće

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

UDRUGA Dinamovih navijača "Dinamo to smo mi" organizirala je humanitarnu akciju za pomoć Klubu roditelja nedonoščadi “Palčići”.

Okupili su najbolje hrvatske sportaše koji su donirali svoju sportsku opremu i otvorili račun preko kojeg građani mogu uplatiti srećku za tombolu, a onda potencijalno i osvojiti vrijedne nagrade. Cilj je prikupiti potrebna sredstva za nabavku opreme za odjel neonatologije, prerano rođenih beba. Još uvijek su svježe slike na kojima su se najžešći Dinamovi navijači organizirali i u samo nekoliko sati poslije velikog potresa u Zagrebu stigli pred Petrovu kako bi pomogli premjestiti pacijente i vrijedne inkubatore.

Pokret na Facebooku

Kako bi pravovremeno informirala javnost o akciji, udruga "Dinamo to smo mi" otvorila je na Facebooku grupu pod nazivom "Vratimo Palčiće u Petrovu", a u njoj su još jednom Dinamovi navijači oduševili i pokazali veliko srce. 

U roku od samo nekoliko dana u grupu je ušlo oko sedam tisuća ljudi, a u njoj su samoinicijativno pokrenuli aukcije u kojima nude (pretežno) Dinamove memorabilije u zamjenu za uplatu novca na račun Palčića. U svakom trenutku postoji preko dvadeset artikala za koje se članovi grupe nadmeću. 

Karte s kultnih Dinamovih utakmica, "užicani" dresovi koje su igrači nosili na utakmicama, kao i neki nevjerojatno vrijedni artikli iz Dinamove povijesti ovih dana se u toj grupi mogu dobiti uz donaciju u humanitarne svrhe. U akciju su se uključili i brojni profesionalni i amaterski kolekcionari koji su u ponudu dali iznimno vrijedne predmete. Neki od njih postali su pravi hit i "otišli" su za visoke cifre.

Vjerojatno najzanimljiviji eksponat dosad bila je kvaka iz Plavog salona. Radi se o kvaki koja je u obliku slova "d" te je samim time bila zabranjena u vrijeme kad se klub zvao Croatia, a klupski dužnosnici i domari su skidali kvaku kako ju tadašnji predsjednik ne bi vidio. Kvaka je prodana za 4200 kuna.

Jedno od najvećih nadmetanja bilo je za ulaznicu s prve međunarodne utakmice hrvatske reprezentacije, odigrane 17. listopada 1990. godine protiv SAD-a. Na kraju je ulaznica postigla cijenu od 1500 kuna.

U grupi se dinamovci mogu nadmetati za dresove Dine Drpića, Jasmina Agića, Goce Sedloskog, Mihaela Mikića, Andreja Kramarića, Igora Cvitanovića, Kristijana Polovaneca, Marcela Brozovića, Diddyja Guele, Ante Tomića, Dominika Livakovića, Danija Olma i drugih sadašnjih i bivših Dinamovih igrača.

Osim Dinamovih, navijači nude i razmjenjuju dresove, šalove, monografije  i rekvizite Cibone, hrvatske reprezentacije, ali i stranih klubova. Uz neke rekivizite sudionici su postavili i posebnu priču koja ih veže za njih. Tako je jedan originalan navijač sačuvao podmetač koji je Dinamo koristio na stadionu mitske 1982. godine.

Podsjećamo, na tomboli će svi oni koji uplate barem jedan listić imati priliku osvojiti spektakularne memorabilije. Rukavice Filipa Hrgovića, dres Tina Srbića i kopačke Velimira Zajeca samo su neki od rekvizita koje su u ovu svrhu donirali velikani hrvatskog sporta.

U sklopu akcije je dosad skupljeno već preko milijun kuna.

Pročitajte više