NBA

Lakersi se riješili Marca Gasola. Njegova NBA karijera je završila

Foto: AP Photo/Eric Gay/Guliver

ŠPANJOLSKI centar Marc Gasol više nije član LA Lakersa, a najvjerojatnije je završio NBA poglavlje svoje karijere.

Lakersi su razmijenili 36-godišnjeg centra u Memphis Grizzliese, zajedno s budućim izborom druge runde drafta, za draft prava na Wanga Zhelina. Time su uštedjeli oko 10 milijuna dolara.

Gasol je najveći dio karijere proveo u Memphisu, u kojem je živio i prije nego što će započeti NBA karijeru. Na draftu su ga 2007. kao 48. pick izabrali baš Lakersi, ali odmah su prava na njega poslali Grizzliesima u transferu kojim su doveli njegova starijeg brata Paua.

Gasolovu ulogu u sastavu Lakersa iduće sezone trebao bi preuzeti DeAndre Jordan kao slobodan igrač nakon rastanka s Brooklyn Netsima.

Marc Gasol se kao 16-godišnjak doselio u Memphis s obitelji kada je Pau započeo svoju NBA karijeru u Grizzliesima.

Prvih deset i pol sezona NBA karijere Marc je proveo u Memphisu, prije nego što su ga 2019. Grizzliesi razmijenili u Toronto Raptorse, s kojima je iste godine osvojio naslov prvaka. Prošle je sezone kao slobodan igrač potpisao za Lakerse, ali suradnja nije bila posebno uspješna.

Imao je i nekošarkaških problema, zarazio se covidom, a prema nekim izvješćima, tada je odlučio da se ovog ljeta želi vratiti u Europu, odnosno ostati u Španjolskoj s obitelji. Njegov menadžer uskoro bi trebao dogovoriti s Grizzliesima uvjete raskida ugovora, koji vrijedi još jednu sezonu.

Marc Gasol se, s bratom Pauom, ovog ljeta na Olimpijskim igrama u Tokiju oprostio od reprezentativne karijere u kojoj je osvojio dva svjetska zlata, dva olimpijske srebra i još pet medalja s Eurobasketa, od kojih dvije zlatne. U NBA ligi je, osim naslova s Torontom, ostvario tri nastupa na All-Star utakmicama i 2013. bio proglašen najboljim obrambenim igračem lige.

Pročitajte više