Lana Pudar osvojila četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu

Foto: Profimedia

MOSTARKA Lana Pudar (17) osvojila je četvrto mjesto u disciplini 200 metara delfin na Svjetskom prvenstvu u japanskoj Fukuoki. Najbolja bosanskohercegovačka plivačica u jučerašnjem polufinalu imala je najbrže vrijeme (2:06.60), dok je ono u završnoj utrci iznosilo 2:07:05. Pudar je jedna od najmlađih natjecateljica, a ova disciplina joj je omiljena.

Prvo mjesto osvojila je 16-godišnja Kanađanka Summer McIntosh, koja je s vremenom 2:04:06 srušila svjetski juniorski rekord. Pudar je bila u konkurenciji za medalju na ulasku u zadnjih 50 metara utrke, no onda je ubrzala Australka Elizabeth Dekkers (2:05:46), prestigavši trećeplasiranu Amerikanku Regan Smith (2:06:58) i Pudar.

Senzacija iz grada bez bazena

Podsjetimo, Pudar je proteklih godina postala jedna od najljepših i najneočekivanijih priča o sportskom uspjehu na ovim prostorima. Prvo je kao 15-godišnjakinja bila 19. u ukupnom poretku na 100 metara leptir, da bi godinu kasnije na Europskom prvenstvu u Rimu osvojila zlato u u disciplini 200 metara delfin, prvo u povijesti BiH, a potom i broncu na 100 metara.

Nisu to bili jedini uspjesi tinejdžerice, što je osobito impresivno kada se zna da njezin grad Mostar nije imao olimpijski bazen, već je u zadovoljavajućoj funkciji bio mali broj bazena u kojima je mogla trenirati.

Sva djeca koja se bave vodenim sportovima stoga su imala problem, naročito u zimskom periodu, kada su se morala pripremati daleko od kuće. Nakon što je Pudar osvojila europsko zlato, mostarska vlast najavila je izgradnju olimpijskog bazena.

Pročitajte više