League of Legends ili NBA? Koga ćemo gledati u idućoj sezoni američkog LCS-a?

Foto: Riot Games/LoL esports Flickr

Dok se čekaju polufinalni mečevi na League of Legends World Championshipu koji će se igrati za vikend, Riot Games intenzivno radi na kompletiranju franšiza za američki League of Legends Championship Series. Navodno je poznato kojih će se deset brendova natjecati u idućoj sezoni premijerne američke LoL lige. 

Podsjetimo, ove je godine Riot Games za američki LCS odlučio prihvatiti drugačiji poslovni model u kojem će brendovi i organizacije biti partneri lige, zbog čega iduće sezone u natjecanju neće biti timova nekih timova na koje smo se već navikli. Cijeli sustav funkcionirat će tako da će Riot Games na temelju prijava odabrati deset organizacija ili grupacija koje će postati partneri lige, na temelju financijske stabilnosti, pružanja podrške igračima i zaposlenicima, kao i marketinške snage. 
 
Svako mjesto u ligi pripadat će grupaciji ili organizaciji partneru, samim time iz lige se više neće moći ispasti, odnosno upasti, na temelju rezultata. Umjesto toga, Riot će drugačije organizirati Challenger Series, koji bi trebao biti primarni način za razvoj talenata. 
 
Riot Games nada se da će ovakvim modelom izgraditi stabilan i održiv sustav koji će biti prihvatljiviji za dugoročna ulaganja i razvoj čitave industrije. I najvažnije od svega, prihodi od lige kao što su prodaja roba, reklame ili prava prijenosa, dijelit će se među svim partnerima u ligi, uključujući na kraju i same igrače. 
 
Iako nije službeno potvrđeno, ESPN navodi da je Riot Games prihvatio već deset prijava te da su sva mjesta u ligi popunjena, a evo kome su ona pripala.
 
Team SoloMid je i dalje najjača američka League of Legends organizacija i malo je izgledno da će se to uskoro promijeniti. Andy "Reginald" Dinh je od svoje igračke karijere i malog tima napravio pravo malo carstvo, koje je danas prepoznato i u drugim esport igrama. Američki LCS bez TSM-a ne bi bio isto natjecanje, a Reginald se već nekoliko puta obračunavao s čelnim ljudima Riota i načinom na koji su vodili ligu. Nova stabilnost donosi dobre vijesti za Regija i TSM.
 
Counter Logic Gaming je uz TSM jedna od prvih američkih League of Legends organizacija, osnovana od strane Georgea "HotShotGG" Georgallidisa u travnju 2010. HotShotGG i Reginald dobro su se poznavali iz igre i u tom periodu bili su najbolji američki igrači, a osnutkom CLG-a nastalo je jedno od najvećih rivalstava u američkom esportu. Osim toga, većinski vlasnik CLG-a je Madison Square Garden Company (vlasnici NY Knicksa i NY Rangersa), što donosi dodatnu financijsku stabilnost. 
 
Cloud9 je jedna od najpopularnijih američki franšiza u esportu. Popularnost su stekli kao treće prase upravo uz CLG i TSM, odnosno uz sve one koji nisu podržavali navedene timove. Cloud9 se vrlo brzo proširio na ostale esportove i postao prepoznatljivo ime u svakom kutku industrije. Danas organizacija ima vrhunske predstavnike u čak deset igara i jedno su od rijetkih imena koje možete vidjeti na The Internationalu, LoL Worldsu i velikim CS:GO turnirima. Nedavno su u prvoj investicijskoj rundi osigurali 25 milijuna dolara, a među investitorima brojna su velika imena iz američkog sportskog i poslovnog svijeta (Raul Fernandez, WWE, Hunter Pence, Beverly Hills Sports Council, itd.)
 
NOVA HIT INDUSTRIJA Esport nastavlja privlačiti globalne kompanije
 
Team Liquid je puno stariji od ostalih organizacija u ligi. Utemeljena davne 2000. u Nizozemskoj, kroz godine je organizacija praktički potpuno srasla s esportom i danas ima predstavnike u desetak igara. U LoL esport su ušli 2015. kada su pod svoje uzeli Team Curse. Iako se nisu baš proslavili uspjesima u tom esportu, izgleda da je želja i odluka investitora da moraju biti prisutni i u League of Legendsu. Treba napomenuti kako je njihova Dota 2 ekipa osvojila sedmi The International i najveći nagradni fond u povijesti esporta ($10.9 mil.). Iza organizacije stoji aXiomatic grupa, koja je većinski vlasnik od rujna 2016., a u grupi se nalaze neka dobro poznata imena kao Ted Leonsis, Magic Johnson i Peter Guber.
 
OpTic Gaming bit će nova organizacija u američkom LCS-u, a koja je nakon investicije počela sa širenjem u druge esportove. Iako primarno dolaze iz Call of Dutya i srodnih FPS naslova, posljednjim su investicijskim valom osigurali dovoljno sredstva da se prošire u američki LCS. Iza priče navodno stoji Niel Leibman, suvlasnik Texas Rangersa i Summer Energy. Osim League of Legendsa, proširili su se u Dota 2 esport te osigurali mjesto u Overwatch League
 
Echo Fox je već svima dobro poznata priča o bivšoj NBA zvijezdi koja je zasnovala vlastitu esport organizaciju. Naravno, radi se o Ricku Foxu, a njegova organizacija je također dobila veliku investiciju i to od New York Yankeesa, koji su investirali u Vision Esports, većinskog vlasnika Echo Foxa, kao i nekoliko drugih vezanih tvrtki. 
 
FlyQuest je tim nastao iz sestrinskog tima Cloud9 prošle godine, kada su se kvalificirali u LCS. Po pravilima natjecanja, jedna organizacija ne može imati dva tima u premijernom natjecanju, tako je taj tim prodan suvlasniku Milwauke Bucksa, Wesleyu Edensu, i dobio je novo ime - FlyQuest. Bez obzira na to što rezultati tima nisu ništa vrijedno spomena, Edens je pokazao ozbiljnost i nastavio raditi na razvoju brenda i organizacija, što je vjerojatno bila prevaga u očima Riot Gamesa. 
 
Cleveland Cavaliers su poznata američka košarkaška momčad koja se natječe u NBA ligi. Iako još nije poznato koji će ih League of Legends tim predstavljati u natjecanju, projekt bi trebao voditi Matthew "Nadeshot" Haag, bivši CoD igrač i poznata ličnost u svijetu esporta. Po procjeni Forbesa, Cavsi vrijede više od milijardu dolara, što znači da kapital nije upitan, a svježa krv u natjecanju trebala bi dati i na važnosti. 
 
Houston Rockets je također američka košarkaška ekipa, koja je u NBA ušla još 1967. Niti Rocketsi nemaju svoj League of Legends tim, a uskoro bi ga trebali objaviti. Oni bi trebali popraviti omjer endemskih i ne-endemskih brendova u natjecanju, kako bi Riot Games ispunio svoju zadaću jer naravno, kapitala ima i više nego dovoljno. Glavni čovjek Rocketsa je Tilman J. Fertitta koji ih je kupio za 2,2 milijarde dolara, što je jedna od najskupljih kupovina u povijesti sporta. 
 
Joe i Kirk Lacob upravljaju trećim najvrednijim klubom u NBA ligi, Golden Stat Warriorsima, a procijenjena vrijednost je 2,6 milijardi dolara. Ujedno su i treći ne-endemski brend u natjecanju od njih deset, što nam daje ukupni omjer 7:3 za esport. Kako su otac i sin Lacob završili u esportu, teško je reći, ali sigurno su drugi cijenjeni ljudi iz NBA lige nabacili poneku ideju i zakuhali priču.

TO JE BUDUĆNOST Momčadi u NBA ligi odsad će se natjecati i u esportu
 
To je navodno deset franšiza koje će iduće sezone imati svoj tim u američkom League of Legends Championship Seriesu. Precizno oko ljubitelja LoL esporta primijetit će da nedostaju neka dobro poznata imena, i u pravu su. Neovisno o tome je li im prijava odbijena ili su odlučili otići iz natjecanja, iduće sezone neće biti Pheonix1-a, EnVyUsa, Dignitasa i Immortalsa. Iako tri od navedena četiri tima imaju ogromne sponzorske ugovore i to uglavnom s NBA momčadima ili drugim sportskim brendovima, iz nekog razloga nisu prihvaćeni. 
 
Najbolnija točka je svakako Immortals, koja se u vrlo kratkom roku od osnivanja probila do jednog od prepoznatljivijih brendova čitave industrije. Noah Whinston, čelni čovjek organizacije, svojim je čestim javnim nastupima skupio ogroman broj obožavatelja, a cijeni ga gotovo čitava industrija. Međutim, tim je prvo doživio velike probleme s CS:GO timom koji je zbog "neposlušnosti" napustio tri igrača zbog čega su ostali bez mjesta na idućem CS:GO Majoru, a sada su nakon ispadanja s World Championshipa ostali bez mjesta i u američkom LCS-u, u kojem su prošle sezone osvojili drugo mjesto. 

Pročitajte više