NBA LIGA

LeBron: To bi bio težak, težak udarac za moje naslijeđe

Foto: Getty Images

LEBRON JAMES u izolaciji je iz vlastitog doma na društvenim mrežama odgovarao na pitanja fanova, a priliku su iskoristili i neki novinari kojima se tako otvorila prilika da dobiju od Kralja odgovore na neka stara pitanja.

Jedno od pitanja bilo je o njegovu mentalnom sklopu uoči šeste utakmice finala Istoka 2012. godine. LeBron i Miami tada su igrali protiv Bostona i gubili 3:2 u seriji, što je značilo da bi poraz značio završetak sezone.

Bila je to druga sezona otkad je Miami okupio supermomčad s Jamesom, Dwyaneom Wadeom i Chrisom Boshom, a u prvoj su zajedno izgubili finale od Dirka Nowitzkog i Dallas Mavericksa.

Nakon što su po okupljanju najavili višestruke naslove prvaka, igrači Miamija nisu si smjeli dopustiti da i drugu godinu zaredom ostanu bez titule.

"Ako izgubimo, Pat Riley bi nas mogao rastaviti, a to ne želim. To bi bila najbrža rastava u povijesti košarke, ali ne samo to. Moje naslijeđe dobilo bi težak, težak udarac ako ne izađem na parket i ne odigramo na najboljoj razini svih vremena. U svakom slučaju, morao sam biti potpuno fokusiran i odvesti nas do pobjede. Ne znam bi li se sve tako rasplelo, ali to je bio moj mentalni sklop", govorio je James držeći pred kamerom kćerkicu u krilu.

Pat Riley je, dakako, legendarni trener koji već preuzeo ulogu predsjednika kluba kad se okupila supermomčad. Da dvije godine zaredom nije uspjela osvojiti naslov, to bi značilo da akcija nije uspjela i možda bi zaista Riley rastavio veliku trojku.

Ipak, LeBron je na toj utakmici zabio 45 koševa uz 15 skokova i pet asistencija, a Miami je uvjerljivo slavio u Bostonu 98:79. U majstorici u Miamiju Heat je pobijedio 13 razlike i osigurao plasman u finale, u kojem je bio bolji 4:1 od Oklahoma Cityja predvođenog mladom trojkom Kevina Duranta, Russella Westbrooka i Jamesa Hardena.

Bio je to prvi Jamesov naslov prvaka, godinu kasnije Miami je osvojio još jedan protiv San Antonija, prije nego što su 2014. Spursi uzvratili. James se nakon poraza 2014. vratio u Cleveland, s kojim je produljio niz pojavljivanja u finalima za još četiri godine. Od četiri finala protiv Golden State Warriorsa Cavsi su dobili ono 2016.

Od 2018. James je član Lakersa, s kojima je ove sezone imao najbolji omjer na Zapadu dok liga nije prekinuta zbog pandemije koronavirusa.

Pročitajte više