formula 1

Leclercu pole position u Singapuru, debakl Verstappena koji sutra može uzeti titulu

Foto: EPA-EFE

CHARLES Leclerc startat će prvi na sutrašnjoj Velikoj nagradi Singapura. Drugi je Sergio Perez, a treći Lewis Hamilton, dok je svjetski prvak Max Verstappen grozno odradio kvalifikacije i startat će s osmog mjesta. Verstappen je odustao od brzoga kruga na samom kraju kvalifikacija.

Iako je bio loš u kvalifikacijama, Verstappen teoretski već sutra, pet utrka prije kraja sezone, može obraniti naslov svjetskog prvaka. U Singapur je stigao s 335 bodova, čak 116 više od Charlesa Leclerca i 125 više od momčadskog kolege Sergija Pereza. Nizozemac će osvojiti drugi naslov prvaka ako pobijedi na utrci s najbržim krugom, Leclerc ne bude bolji od osmog mjesta, a Perez ne bude bolji od četvrtog mjesta.

Najbrži kraj u zadnjih 20 godina

Verstappen može pobijediti i bez najbržega kruga, ali onda Leclerc ne smije biti bolji od devetog, a Perez od petog mjesta. Dogodi li se jedan od ova dva raspleta sutra, bio bi to najbrži kraj sezone u zadnjih 20 godina. Rekord drži Michael Schumacher, koji je 2002. godine osvojio naslov u 11. od 17 utrka u kalendaru, a Nigel Mansell je deset godina ranije osvojio titulu pet utrka prije kraja.

"Žao mi je navijača ako sezona završi tako rano. To nikad nije dobro, a svi se nadaju sezoni kao onoj prošle godine, kad se odlučivalo u zadnjoj utrci", rekao je uoči VN Singapura sedmerostruki svjetski prvak Lewis Hamilton.

Pročitajte više