NBA

Legenda balkanskih korijena postala najuspješniji trener u povijesti NBA lige

Foto: Profimedia

SAN ANTONIO SPURSI nanijeli su još jedan poraz otužnim LA Lakersima (117:110), koji se ovaj put mogu opravdati izostankom LeBrona Jamesa. Ali taj detalj u povijesti neće biti toliko bitan u utakmici u kojoj je legendarni Gregg Popovich postao trener s najviše pobjeda u povijesti NBA lige.

To je 73-godišnjem Popu bila 1335. pobjeda u karijeri, kojom se izjednačio s Donom Nelsonom, a prva prilika da se izdvoji sam na vrhu doći će mu već u noći sa srijede na četvrtak, kada Spursi dočekuju Toronto Raptorse.

Od 34 godine u NBA ligi 32 je proveo u Spursima

Popovich je u NBA ligi od 1988. godine, gotovo cijelo to razdoblje proveo je u Spursima, a u ulozi glavnog trenera je od 1996. S franšizom iz San Antonija od tada je osvojio pet naslova prvaka i uz golemu pomoć superstara Tima Duncana stvorio dinastiju koja je svoju moć iskazivala skoro puna dva desetljeća.

U Spursima je počeo raditi 1988. kao pomoćni trener Larryja Browna, a od 1992. do 1994. istu je ulogu imao u Golden State Warriorsima, gdje je prvi trener bio upravo Nelson. U San Antonio se vratio kao generalni menadžer, a 1996. je nakon ozljede superzvijezde Davida Robinsona i očajnog starta u sezonu otpustio trenera Boba Hilla i na njegovo mjesto postavio - sebe.

Budući da je Robinson bio izgubljen za cijelu sezonu, Spursi su ostali najlošija momčad lige i pod Popovichem, ali to im je donijelo prvi izbor na draftu i Tima Duncana. Sve ostalo je povijest.

U 19 zajedničkih godina nikad nisu propustili doigravanje, a dosegnuli su 50 pobjeda u svakoj sezoni osim onoj 1998./99., u kojoj ih se zbog lockouta toliko ukupno i igralo. Baš su te godine s Twin Towersima Robinsonom i Duncanom osvojili prvi prsten, a nakon dovođenja Tonyja Parkera i Manua Ginobilija uzeli su ih još četiri - 2003., 2005., 2007. i zadnji 2014., godinu nakon tijesnog poraza od Miamija u sedam utakmica.

Pet puta prvak, tri puta trener godine, a od lani i olimpijski pobjednik

Popovich je tri puta proglašen trenerom godine u NBA ligi, a od 2016. i Duncanova odlaska u mirovinu paralelno vodi i američku reprezentaciju, s kojom je 2019. na Svjetskom prvenstvu u Kini bio tek sedmi, ali lani ju je u Tokiju odveo do olimpijskog zlata.

Kako se po prezimenu može zaključiti, Popovich podrijetlo vuče s ovih prostora. Razni izvori govore i o srpskoj i o hrvatskoj krvi, ali osobno je rekao da zna samo da je dijelom Crnogorac.

Kao mladić išao je na vojno sveučilište Air Force, s kojeg vuče disciplinu kakvu primjenjuje kao trener. Veliki je štovatelj međunarodne košarke i jedan od prvih ljudi u NBA ligi, uz Dona Nelsona, koji se zalagao za dovođenje stranih igrača još otkako je prvi put uživo gledao reprezentaciju ondašnje Jugoslavije. Izuzetno je cijenjen i izvan sportskih okvira, velik je humanitarac i zagovaratelj ljudskih prava, a bio je konstantni glasni kritičar režima Donalda Trumpa.

Već ima druge velike rekorde

"Jedva čekam da sruši moj rekord, želim da ga on preuzme", rekao je nedavno Don Nelson o svojem nekadašnjem učeniku. Sada ga je konačno ulovio i pridodao nizu drugih impresivnih rekorda.

Naime, Popovich je još 2017. postao trener s najviše pobjeda s jednim klubom u NBA povijesti, a dvije godine kasnije preuzeo je vrh popisa trenera s najviše pobjeda kada se zbroje regularni dio sezone i doigravanje. U samom play-offu je treći svih vremena sa 170 pobjeda, samo jednom manje od drugoplasiranog Pata Rileyja, ali ipak je daleko iza nedodirljivog Phila Jacksona (229). Njih su trojica, uz Bostonovu legendu Reda Auerbacha, jedini treneri s barem pet naslova NBA prvaka.

Pročitajte više