Hajduk

Legenda Hajduka na novom muralu nosi grb pod kojim nikad nije igrala

Foto: Veljko Martinović/Dalmatinski portal

PROŠLOG tjedna na splitskom Mertojaku, uz prisutnost predsjednika Hajduka Lukše Jakobušića, svečano je otkriven mural klupskoj legendi Ivanu Gudelju. Gudelj je, prema opisima suvremenika, možda i jedan od najsvestranijih igrača u Hajdukovoj povijesti. Karijera fizički moćnog i tehnički potkovanog veznjaka završila je već u 27. godini zbog bolesti.

Međutim, dvjestotinjak seniorskih nastupa, a sve ih je upisao u Hajdukovom dresu, bilo je dovoljno za stjecanje statusa klupske legende i osvajanje jednog jugoslavenskog prvenstva i dva Kupa, a uz to je bio i jedan od najmlađih kapetana u povijesti jugoslavenske reprezentacije i član idealne postave Svjetskog prvenstva 1982. godine. 

Prije deset godina ista stvar se dogodila s kalendarom

Igrač takve biografije je posvetu poput murala otkrivenog skoro četiri desetljeća nakon umirovljenja nedvojbeno zaslužio, ali na njemu se nalazi jedna nepravilnost. Gudelj na muralu nosi dres na kojem je Hajdukov grb sa šahovnicom, pod kojim igrač, čija je karijera trajala od kraja sedamdesetih do sredine osamdesetih, nikada nije igrao. 

Štoviše, na fotografiji koja je očigledno poslužila kao predložak autorima murala, na Gudeljevim prsima jasno je vidljiv Hajdukov grb s crvenom petokrakom, pa se može pretpostaviti kako zamjena nije bila slučajna, što podsjeća na slučaj od prije desetak godina, kada je u službenom klupskom retro kalendaru petokraka retuširana s dresova Bajde Vukasa i Frane Matošića.

Fotografija Gudelja iz osamdesetih koja je poslužila kao predložak za mural (foto: Facebook)

Podsjetimo, Hajduk je petokraku na dresu nosio od 1944. godine. Klub su tri godine ranije zbog njegovog jasnog hrvatskog identiteta zabranili talijanski fašistički okupatori, a 1944. na Visu ga je pod okriljem partizanske vojske obnovila grupa funkcionera i igrača prebjeglih iz okupiranog Splita. Petokraka je na dresu stajala do 1990., kada je vraćen izvorni grb sa šahovnicom koji je danas nedvojbeno jedini legitiman, ali nejasno je zašto u retro kolekcijama i posvetama slavnoj povijesti, poput Gudeljevog murala, ima mjesta falsificiranju.  

Pročitajte više