Legenda najavila rukometni El Clasico: Godinama smo gubili od njih, ali ovo je jedna nova, lepršava Hrvatska

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZANIMLJIVU stvar je rekao najučinkovitiji strijelac dosadašnjeg dijela Eura Manuel Štrlek nakon veličanstvene pobjede nad Makedonijom. Sjajno krilo Hrvatske rekao je kako nije loše što je reprezentacija uspavano krenula u turnir, jer povijest nas je više puta naučila da bi hrvatski rukometaši uglavnom goropadno krenuli, a onda, na korak do zlata bi se ispuhali u pukli.
 
Prve dvije utakmice u Poljskoj nisu bile najbolje. Bjelorusija je slomljena tek u drugom poluvremenu, a Norveška je bez neke velike igre slavila protiv Hrvatske.
 
Hrvatske se diže iz utakmice u utakmicu
 
Međutim, izgleda da su igrači Željka Babića napokon ubacili u višu brzinu i ono što su napravili jakom Islandu i nezgodnoj Makedoniji, bilo je užitak za gledati. Očito, Hrvatska se diže, obrana je napokon pronašla svoj ritam, gustoću i pokretljivost, samim tim se razbranio i osporavani Alilović, a s napadom ionako nikad nije ni bilo većih problema.
 
Ipak, uzalud odlična igra u posljednje dvije utakmice, ako momci ne budu pravi u subotu, kad je na rasporedu rukometni El Clasico – Hrvatska protiv Francuske.
 
Kako su obje momčadi u drugi krug ušle s dva boda, bit će to po svemu sudeći bitka za život i smrt, odnosno za polufinale.
 
Trener hrvatske reprezentacije i nekadašnji zlatni reprezentativac Petar Metličić najavio je susret s Francuzima te se osvrnuo na dosadašnju igru Hrvatske. 
 
''Nema se što pametno za reći. Igramo protivnik protivnika koji nam je tradicionalni rival zadnjih godina. Nažalost, u zadnje vrijeme nismo pobjeđivali, ali to ne znači ništa. Dolazimo u dobrom momentu forme, puni samopouzdanja i neopterećeni. Ono što smo do sada napravili je bilo dobro. Pokazale su se neke novi stvari, lepršavo smo igrali, a obrana je bila čvrsta. Promovirali smo neke igrače koji do jučer nisu bili u prvom planu i imamo dosta debitanata. Nećemo se zadovoljiti time. Želimo odigrati dobru, pravu mušku utakmicu. Želimo biti rival Francuzima i nastojat ćemo držati ih što duže u šaci. Pokušat ćemo što dulje parirati'', rekao je nekadašnji najbolji desni bek svijeta.
 
Prisjetio se potom Pero trenutaka svojih utakmica protiv Francuza te istaknuo što krasi protivničku igru. 
 
Možemo ih pobijediti ako ih iznenadimo njihovom igrom
 
''Bilo je svega i svačega, ali to su bile teške utakmice. Svaka je imala nešto posebno. Francuzi su uvijek specifični i nikada nisu dali razviti lijepi rukomet, uvije se igralo s puno prekida i čvrstim obranama. Ne dozvoljavaju protok lopte i dovode te do nervoze zbog koje radiš ishitrene šuteve koje, pak, Omeyer odlično brani. Mislim da bi se upravo s tim njihovi receptom mogli im suprotstaviti. Bez obzira na sve, znamo da su vrlo brza momčad. Ako budemo puno igrali šest na šest imat ćemo problema. Tu ih ne možemo pobijediti. Ako budemo agresivni i fanatični i ako budemo trčali, mislim da imamo šanse. Igraju 3-2-1 i 3-3 na trenutke i bit će sigurno teško, zaključio je Metličić.
 
Marino Marić, nasljednik Igora Vorija: Idemo na Francuze, pa što Bog da
 
Pivot Marino Marić otkriće je ovog Eura i izgleda da je s njim Hrvatska dobila pravu zamjenu za Igora Vorija.
 
''Derbi protiv Francuza s kojima imamo dugu tradiciju, ali to nije ista utakmica kao što su bile one koje su igrali Pero, Ivano... Sada smo tu mlađi klinci, iza nas su duže i naporne klupske sezone, a i oni imaju nekoliko novih igrača. Moramo igrati čvrstu obranu, to je najvažnije. Mi smo okrenuli na pozitivu i puni smo samopouzdanja. Takvi se idemo suprotstaviti tim famoznim Francuzima pa što nam Bog da. Ponekad se dogodi iznenađenje. Mislim da ćemo svi gledati jednu uzbudljivu utakmicu'', rekao je Marić.
 
Hrvatska i Francuska igraju u subotu u 18:10.
 

Pročitajte više